GUIDE
light bulbs m

Glødepæren og dets moderne alternativer

Enten som symbol for en god idé, som symbolet på koselig belysning eller som designobjekt: glødepæren har ikke mistet noe av populariteten sin. forbudet mot glødepærer som kom fra EU har nå i stor grad fjernet glødepæren fra markedet. Men, moderne LED-pærer har absolutt hatt glødepæren som forbilde. Ikke bare med tanke på lyskvaliteten, men også når det gjelder utseende. Det blir spesielt tydelig når vi ser på LED-filamentpærene.

LED-pærer

LED-pærer

Smarte lyskilder

Smarte lyskilder

Filament-pærer

Filament-pærer


Thomas Edison

Tilbakeblikk: historien bak glødepæren

Thomas Alva Edison anses som oppfinneren av glødepæren. Faktisk eksisterte glødepæren før han laget sin versjon, men som med mange oppfinnelser manglet glødepæren en god markedsføringsidé. Og her kom Edison på banen.

I 1880 tok han patent på glødepæren, perfeksjonerte den og investerte i etableringen av strømnettet. Han gjorde glødepæren populær.


Hva utmerker seg ved glødepæren?

Glødepæren har en fargetemperatur på mindre enn 2 900 kelvin, noe som sørger for et hjemmekoselig lys. I tillegg oppnår lyset opptil 100 Ra. På den måten blir fargene gjengitt tilnærmet fullkomment. Utover dette er alle glødepærer dimbare. Lyset fremstår også varmere jo mer man dimmer lyskilden.

Når glødepæren blir slått på oppnår denne lyskilden maksimal lysstyrke med en gang - helt uten oppstartstid. Med de glødende trådene ser lyspærene også veldig stilige ut. De nye LED-filament-pærene i retro-stil etterligner de gamle glødepærene og passer også godt med mange trendy stiler.

Hvordan er glødepæren egentlig konstruert?

Kolben er laget av glass og forhindrer at glødetrådene brenner opp på grunn av oksygeninnholdet i luften omkring. Kolben kan enten være transparent, matt eller delvis forspeilet. Den er også tom for luft eller fylt med gass.

Glødetrådene er som regel laget av metallet wolfram. Dersom man sender strøm gjennom glødetråden vil den varme seg opp helt til den begynner å gløde. Temperaturen kan komme opp i mange 1.000 °C.

Sokkelen fester lyspæren i kontakten og muliggjør elektrisk kontakt. Den opprinnelige glødepæren kom med en Edison-sokkel (E27): en standard skrugjenge med en diameter på 2,7 cm.

Oppbygging glødepæren

Hvilke alternativer til glødepæren fantes og finnes det?

På grunn av at glødepæren brukte for mye energi ift. lyset som ble produsert har man innført forbud mot å bruke disse, med visse unntak. Det samme gjelder for halogenlyspærer. Hvor strømsparende alternative lyskilder i forhold til glødepæren er og hvor lang levetid de har ser vi under. Til sammenligning: en glødepære har levetid på 1 000 timer som standard.

Halogenpærer

Halogenpæren

Opptil 2 000 timer levetid, opptil 30% mer energisparende ift. glødepæren

Sparepæren

Sparepæren

Opptil 20 000 timer levetid, opptil 80% mer energisparende ift. glødepæren

LED-pæren

LED-pæren

Opptil 50 000 timer levetid, opptil 90% mer energisparende ift. glødepæren


LED - det klare valget som lyskilde i dag

Når man ser på sammenligningen er det helt klart én vinner med tanke på hvilke lyskilde man bør velge. Med en levetid på opptil 50 000 timer er LED så og si vedlikeholdsfri. Den som bestemmer seg for å bruke LED gjør en god deal for både miljøet og lommeboken.

Kjære lamper som tidligere ble drevet med glødepærer, halogen eller sparepærer kan enkelt og greit utstyres med en LED-pære istedenfor. LED-lampene har jo de samme soklene som de gamle glødepærene som E27 eller G9.

Hvilke LED-pærer egner seg for åpne eller gjennomsiktige lamper?

Vi kan jo ikke bruke de tradisjonelle glødepærene lengre, men de nye LED-pærene kan absolutt brukes istedenfor! For eksempel filament-lyspærene med den nostalgiske retrostilen i ulike utførelser:

OSRAM E27 7,5W 827 Retrofit LED Lampe

Kolbeformede filamentpærer

STAR TRADING LED-Lampe E27 0,23W G80 Filament

Globe-filamentpærer

Paulmann LED-Kerzenlampe E14 2,8W 2.700K

Stearinlys- eller vindkastpærer

SEGULA LED-Lampe Rustika

Rustikke pærer

Paulmann LED-Kopfspiegel E27

Speilhodelyspærer

Arcchio LED-Lampe R7s 118m

Ekstravagante lyspærer


Glødepæren som design-inspirasjon

"Vår historie startet med lyspæren. Det er en forstørret glødepære. En Popart-referanse fra 1966" forteller Claude Maurer, CEO for designfirmaet Ingo Maurer. Den legendariske "Bulb" som ser ut som en glødepære, men som kan drives av en LED-pære er fortsatt i salg i dag. Det beviser hvor forelsket vi mennesker har blitt i utformingen av glødepæren.

FAQ: alt om lyspærer

Hvorfor er det ikke lenger tillatt å selge glødepærer?

Hvorfor går glødepærene i stykker?

Hvor lenge varer glødepærer?

Hvilke glødepærer er dimbare?

Hvilke glødepærer er dimbare?

Hvorfor skal man ikke ta på glødepærer?

Hvor brukes glødepæren fortsatt i dag?