Butikkbelysning
UTSTILLINGSVINDUER OG BUTIKKBELYSNING

Salgsfremmende butikkbelysning med en iøynefallende effekt

Butikkbelysning gjør varene i salgsområdet ekstra attraktive, f.eks. i bakerier, dagligvarebutikker, men også i motebutikker eller bokhandlere. Lyset styrer blikket og viser varesortimentet fra sin beste side. For å oppnå dette må butikkbelysningen ha en høy CRI-verdi på minst Ra 80 for å gjengi fargespekteret i kunstig lys på en perfekt måte.


Hvorfor du bør bruke lysplanlegging

Når det gjelder butikkbelysning, anbefales alltid kompetent lysplanlegging. Her tas det hensyn til alle tekniske og stedsspesifikke forhold for å innby kundene til å bli værende og fremheve varene. Lysplanleggerne vet også hvordan man integrerer den nyeste belysningsteknologien perfekt i butikkmiljøet. Eksempler på dette er LED-butikkbelysning med høy ytelse og lavt vedlikeholdsbehov eller HCL-sensorer som automatisk tilpasser lysstyrke og fargetemperatur til dagens gang og dermed støtter menneskets naturlige biorytme.

Hva må du tenke på når du planlegger et lyskoncept

Allmenbelysning
Allmenbelysning

Grunnbelysningen, som sikrer jevn lysstyrke i hele butikkområdet, omfatter blant annet

  • Taklamper

  • innfelte spotlights

  • pendellamper

Aksentbelysning
Aksentbelysning

Aksentbelysning brukes til å belyse bestemte produktområder eller enkeltvarer på en presis måte, for eksempel delikatesse- og ostedisken eller et utstillingsområde for den aktuelle bestselgeren i en bokhandel.

Denne delen av butikkbelysningen er med på å styre opplevelsen av butikken. Dette omfatter blant annet

  • Downlights

  • spotlights

  • spotter

Belysning butikkvindue
Belysning i butikkvinduer

Butikkvinduet er som regel det første kontaktpunktet med kunden og har en signaleffekt gjennom et dynamisk samspill mellom lys og skygge. Her kan butikkbelysningen også spille på lysfargene:

Kjølige lysfarger >4 000 Kelvin formidler friskhet og dynamikk, mens varme lysfarger opp til 3 000 Kelvin virker koselig og stemningsskapende.

For eksempel virker varme lysfarger på opptil 3 000 Kelvin koselig og setter for eksempel kaker og bakverk i en konditori i scene.

Skinnesystemer

Belysning med skinnesystemer

Skinnesystemer gir fleksibilitet, ettersom armaturene kan plasseres hvor som helst på skinnen. Når det gjelder skinnesystemer, skiller man generelt mellom lav- og høyspenningssystemer. I høyspenningssektoren skilles det videre mellom enkretsskinner og flerkretsskinner, f.eks. 3-fasede skinner.

Forskjellen mellom enfase- og flerfasesystemer er at i enfasesystemet kan lampene bare slås av og på eller dimmes sammen. Dette systemet er mer orientert mot sluttkunden. Det brukes spotter, spotlights og strømskinner fra samme produsent.

3-fasesystemer har den fordelen at man kan slå på og av flere spotlights på forskjellige måter og dermed skape ulike scenarier. Her kan det være kompatibilitet på tvers av produsenter, for eksempel med skinnesystemer fra Arcchio.

Oppdag skinnesystemer nå

Tekniske aspekter

CRI/fargegjengivelse

Fargegjengivelsen angis i Ra, som er den prosentvise fargegjengivelsen sammenlignet med naturlig dagslys. 100 prosent fargegjengivelse oppnås i dag bare med halogenpærer, men lyset fra LED-butikkbelysning av høy kvalitet virker svært naturlig allerede fra Ra 80.

Verdier under Ra 80 bør ikke brukes i butikkbelysning for å unngå uinteressante, falske farger på varene, noe som er spesielt relevant i f.eks. motebransjen for å unngå at kundene blir skuffet.

Lysets farge

En annen viktig faktor for lyskvaliteten er fargetemperaturen eller lysfargen. Den påvirker hvordan varer og fremfor alt matvarer oppfattes. I dette tilfellet er ikke alt hvitt det samme.

Fargetemperaturen får lyset til å fremstå enten blålig og dermed kjølig eller rødlig og dermed varmere.

Spesielt i supermarkeder velges lyse farger spesielt for de ulike matvarene, for eksempel varmhvit for velsmakende kjøtt og sprø rundstykker. Øyet spiser også!

Tekniske-aspekter

Våre anbefalinger

Juridiske krav

Butikkbelysningen må være i samsvar med lovbestemmelsene. Den grunnleggende lysstyrken i butikken må for eksempel være minst 300 lux, og i kasseområdet til og med 500 lux. Av hensyn til kundekomforten er det selvsagt mulig å overskride de lovbestemte standardene i enkelte områder, for eksempel i bokhandler for å gjøre det lettere for kundene å bla i litteraturen.

Godt lys krever profesjonell rådgivning

Bærekraft

Med LED-butikkbelysning står økologisk og økonomisk bærekraft i fokus:

  • Store energibesparelser takket være lavt wattforbruk

  • Samtidig høy lysstyrke på grunn av bedre lysutbytte på 100 lm/W

  • Svært god fargegjengivelse på minst

    Ra 80 til Ra 90

  • Stort utvalg av tilgjengelige lysfarger

  • Lang levetid på opptil 50 000 driftstimer

  • Ingen IR- og UV-stråling som påvirker kvaliteten på varene

Lysplanlegging fra Lampegiganten hjelper bedrifter med å bli mer energieffektive og bærekraftige ved hjelp av klimavennlig belysning. Investeringen lønner seg for bedriftene på flere måter: Offentlige programmer fremmer også effektiv innendørs- og utendørsbelysning med subsidier på opptil 50 %.

Referanseprosjekter

Referanseprosjekt apotek
Referanseprosjekt bilforhandler
Kontaktskjema

For dataene som sendes inn via kontaktskjemaet vårt, gjelder personvernreglene.

De gjennomstrekede prisene tilsvarer produsentens anbefalte utsalgspris.
Alle priser er inkl. 25 % mva. fraktkostnader kommer i tillegg.

© 2024 Lampenwelt GmbH