Akustiske armaturer på kontoret
Belysning På Arbeidsplassen

Arbeidsplasslamper for kontorer og skrivebordslamper

Millioner av mennesker tilbringer en stor del av livet sitt på en kontorarbeidsplass eller på et hjemmekontor. Tilstrekkelig belysning vil redusere eller til og med eliminere tegn på overbelastede øynene: tretthet, øyeplager og hodepine. I stedet får man effektivitet, motivasjon og en ny følelse av fysisk og mentalt velvære!

Toppkategorier hos Lampegiganten

Belysningskonsepter for kontorområder

Forhåndsvisning av video

Kriterier for god kontorbelysning omfatter blant annet:

  • BELYSNINGSSTYRKE

  • RIKTIG LYSFARGE

  • LYSRETNING

  • LUMINANSFORDELING

  • SVÆRT GOD FARGEGJENGIVELSE

Vanlige Spørsmål

Vanlige spørsmål om arbeidsplassbelysning

Finnes det noen lovbestemmelser eller forskrifter for arbeidsplassbelysning?

Hvor mange lumen bør en arbeidsplassbelysning ha?

Finnes det lamper som egner seg spesielt for vinteren eller mørke omgivelser?

Finnes det en tommelfingerregel man kan følge?

Lover og forskrifter

NS-EN 12464-1 «Belysning av innendørs arbeidsplasser» er en europeisk retningslinje som foreskriver nødvendig bruk av både dagslys og kunstig belysning.

  • Følgende punkter blir blant annet beskrevet i standarden: Harmonisk luminansfordeling, belysningsstyrke, se tabeller for hver arbeidsplass, direkte og reflektert blending, lysfarge og fargegjengivelse, unngåelse av flimring og stroboskopiske effekter, variasjon av lys

  • Belysningen skal ikke bare samsvare med arbeidsoppgaven, men skal også tilpasses til den ansattes individuelle syn. For eksempel anbefales en høyere belysningsstyrke på 750 til 1500 lux for eldre ansatte og svaksynte, mens en yngre ansatt kan håndtere den samme arbeidsoppgaven med 500 lux.

Gulvlampe for kontor sølv
Tekniske Aspekter

Lysfarge og fargegjengivelse

Forskjellige lyskilder skiller seg ikke bare ved tilstedeværelsen eller fraværet av spektralfarger (resultatet er fargegjengivelse), men også ved intensiteten til spektralfargene som utgjør lyset (resultatet er lysfargen).

Lysfarge

Lysfarge/fargetemperatur

Lysfargen eller fargetemperaturen måles i kelvin (K) og beskriver den individuelle egenfargen til en hvit lyskilde, generelt oppfattet som «kjøligere» eller «varmere». Angivelsen av lysfargen i kelvin må ikke forveksles med fargeskiftende lysteknologi (RGB), der lys for eksempel kan skinne i rødt, grønt eller blått. Vi skiller grovt sett mellom tre lysfarger:

  • Varmhvitt (< 3300 kelvin) = behagelig lys for oppholdsrom

  • Universalhvitt (3300–5300 kelvin) = godt lys for arbeid

  • Dagslys (> 5300 kelvin) = blåaktig lys for kjeller og nytterom

Fargegjengivelse/CRI

Fargegjengivelsesindeksen (engelsk: Color Rendering Index – CRI) angir hvor naturlige fargene til et objekt fremstår når de opplyses av den tilhørende lyskilden.

En CRI på Ra 100 betyr at farger gjengis slik de ville ha vært i dagslys. Ra >= 90 indikerer en svært god fargegjengivelse, Ra >= 80 en god fargegjengivelse. Lyskilder under Ra 80 anbefales ikke for oppholdsrom, da fargene kan bli forvrengt eller gjengitt gråaktig.

Fargegjengivelse
Belysningseksempler For

arbeidsplass for én person, grupper av flere skrivebord og åpent kontorlandskap

Et godt forhold mellom indirekte lys og rettet lys sikrer at lysforholdene blir så behagelige som mulig for øynene, og man unngår harde skygger. Derfor brukes flere lys for alle belysningssituasjoner, for eksempel et LED-panel for belysning av store rom og en skrivebordslampe som støtte. Noen lamper, for eksempel uplights, kan også produsere begge typer lys: en indirekte lyskomponent som skinner mot taket og reflekteres derfra, og en direkte komponent som lyser opp arbeidsområdet.

Sølvfarget pendellampe i møterom

Et alternativ til kontorgulvlampen er pendellamper. Takket være diffusorer eller gitre er de helt blendfrie og bryter visuelt sett mindre gjennom rommet.

Gulvlampe i sølv

Et hjemmekontor som brukes regelmessig, fortjener de samme lysforholdene som et arbeidsområde for én person på bedriftskontoret, og bør kunne tilpasses individuelt.

Skrivebordslamper svart

Et plassbesparende alternativ til gulvlampen er skrivebordslampen. Når man velger lampe, må man også ta hensyn til lysfargen og fargegjengivelsen.

Andre toppfunksjoner for arbeidsplasslamper på kontoret

Gulvlampe med dagslyssensor
HCL/dagslyssensor

Øker kvaliteten på arbeid og avslapning gjennom automatisk justert fargetemperatur.

Akustisk pendellampe hvit
Akustisk isolasjon

Filtbekledning av skjermen for lyddemping, for eksempel i et åpent kontorlandskap for kundeservice.

Gulvlampe med bevegelsessensor
Bevegelsessensor

Økonomisk bruk av lys og komfort for de ansatte takket være presise nærværssensorer.

Smart pendellampe i møterom
Smartbelysning

Bluetooth, gruppestyring, sensorer for temperatur, støynivå og luftkvalitet

Kontaktskjema

For dataene som sendes inn via kontaktskjemaet vårt, gjelder personvernreglene.