Restaurant og bar
RESTAURANTBELYSNING

Moderne belysning til bar & restaurant

I restauranten forenes god mat og moderne lysplanlegging og lysdesign for å skape en vellykket kveld. Et profesjonelt belysningskonsept skaper en atmosfære som innbyr til å bli værende og komme tilbake. Restaurantbelysningen består av en sofistikert blanding av direkte og indirekte belysning.

Bruksområder

Restaurant
Restaurant og gjesterom

Flimmerfritt, behagelig lys brukes i gjesteområdet i restauranten for å skape privatliv i det offentlige området. Utvalgte lysfarger og -intensiteter skaper også en perfekt ramme rundt rettene. Lampegiganten Professional anbefaler fargegjengivelsesverdier på minst Ra 90 og belysningsstyrker på rundt 200 lux. I tillegg er belysningen i restauranten - hvis den kan dimmes - optimalt forberedt for skiftende scenarier, for eksempel feiringer.

Utebelysning trappe
Utvendig belysning av bygningen

Attraktiv utendørsbelysning er en viktig del av restaurantens belysningskonsept, siden det er det første gjesten legger merke til. Som regel er det også det ytre inntrykket som avgjør om en restaurant er verdt et besøk. Armaturer på gangveier gir også økt sikkerhet for gjester og personale.

Storkjøkken
Storkjøkken

Belysningen på kjøkkenet er utsatt for mange typer belastning. Fra stekeos og fettete overflater til damp og høye temperaturer. Fuktsikre armaturer med kapslingsklasse IP54 er derfor et minimum. For at belysningen skal være praktisk å bruke, anbefaler vi armaturer som kan gruppekobles og dimmes, og en fargegjengivelsesindeks på Ra ≥ 90 for perfekt tilberedning av mat.

Terrasse
Utendørsbelysning for terrassen

Utendørsbelysningen tilfører sittegruppene sjarm og ønsker gjestene velkommen på samme måte som en lobby gjør innendørs. Enkle bygningsfasader kan fremheves visuelt med designorientert cateringbelysning. Vi anbefaler også armaturer i rustfritt stål, som tåler ekstreme værforhold, er korrosjonsbestandige og enkle å rengjøre.

Bar
Bar og disk

Spesielt i barer og kafeer etableres den første kontakten med gjesten i baren og over disken. Belysning med LED-striper er et eksempel på belysning som engasjerer fra første stund. Enten på undersiden av benkeplaten, i en fordypning i den nedre delen av disken eller bak gjennomskinnelige materialer som opalglass eller akrylglass.

Toalett
Toalettbelysning

Gjestetoaletter er påkrevd for restauranter med alkoholservering som er større enn 50 m² og/eller har mer enn 50 sitteplasser. Funksjonell belysning på restauranttoalettene sikrer at gjestene er helt fornøyde med opplevelsen også her.

Våre anbefalinger

Juridiske krav

Som for alle offentlige eller kommersielt brukte steder gjelder det også for belysningen i serveringsbransjen klart definerte forskrifter, slik at gjester og ansatte kan oppholde seg trygt der. Viktige forskrifter er blant annet arbeidsplassforskriften A 3.4 og -> DIN EN 12464-1.

Disse anbefaler følgende for belysning i restauranter:

  • 100 lux: korridorer

  • 200 lux: inngangsparti, spisesal, toaletter

  • 300 lux: kasseområde og buffé

I puber og barer er belysningsstyrker under 100 lux en del av konseptet. Dette tydeliggjør at riktig belysning i serveringsbransjen ikke kan beregnes ved hjelp av formler, men må utformes som et helhetlig belysningskonsept som gjenspeiler restaurantens identitet.

En generell regel er at jo større rommene er, desto høyere må armaturene monteres, og desto kraftigere og flere lyskilder må det være.

Standarder og forskrifter
Tekniske aspekter

Tekniske aspekter ved god belysning

Lamper i en restaurant bør helst ha en CRI > 90 for å få maten til å se lekker ut. En behagelig fargetemperatur på 1200 - 2700 Kelvin understreker den behagelige atmosfæren. Et svært dynamisk lysmønster som leder blikket, er spesielt tiltalende og behagelig for øyet. Et eksempel er en effektfullt belyst barbakvegg og et diskret sittegruppe- og loungeområde.

Referanseprosjekter

Lampegiganten lysplanlegging

Referanseprosjekter
Referanseprosjekter
Kontaktskjema

For dataene som sendes inn via kontaktskjemaet vårt, gjelder personvernreglene.

De gjennomstrekede prisene tilsvarer produsentens anbefalte utsalgspris.
Alle priser er inkl. 25 % mva. fraktkostnader kommer i tillegg.

© 2024 Lampenwelt GmbH