Lysplanlegging for kontoret
Mange ansatte tilbringer rundt 8 timer på en kontorarbeidsplass. God belysning er også en velværefaktor på jobb: Den gjør det mulig å utføre alle aktiviteter og virker også inn på helsen. For virksomheten er også belysningen en representativ og økonomisk faktor.
I mer enn 20 år har lysplanleggerne hos Lampegiganten Professional gitt råd til bedriftskunder om den ideelle kontorbelysningen, med hensyn til alle individuelle forhold og ønsker.
Den moderne kontorbelysningens egenskaper
Human Centric Lighting
Kontorbelysning bruker konsentrasjonsfremmende lys med en høy andel av blått lys for å motvirke tretthet. Toppmoderne HCL-lyssystemer simulerer også ved hjelp av lysfargen den naturlige endringene i dagslyset. På denne måten støtter de produktivitet og helse på en optimal måte.
Belysning etter aktivitet
Hvert kontor har forskjellige arbeidssteder der det utføres ulike aktiviteter. Belysningen må ta hensyn til alt dette for å optimalisere kontorhverdagen. Derfor må f.eks. lyset ved skrivebordet oppfylle andre kriterier enn på en sentralt plassert møteplass for visning av designarbeid.
Energi- og kostnadseffektivitet
En vesentlig faktor for alle bedrifter er lønnsomhet. Intelligent kontorbelysning bruker effektiv LED-lysteknologi. I tillegg reagerer den også på tilstedeværelsen av ansatte og intensiteten på dagslyset som kommer inn, ved hjelp av nærværs- og skumringssensorer.
Lamper til kontoret
Lyskvalitet på kontoret
Under lysplanleggingen tar ekspertene fra Lampegiganten Professional hensyn til de nøyaktige forholdene på stedet for å velge den optimale kontorbelysningen.
Med hensyn til rommets egenskaper vurderer vi for eksempel:
Innfall av dagslys
Spredning av lys over vegger, tak og gulv
Takhøyde, nisjer, veggfarger
Romsoner som må forsterkes ved hjelp av lys
Bevegelse av lys og skygge i rommet
Effekten av lys, farger og materialer på atmosfæren
Nasjonale faktorer, for belysning også er et kulturelt spørsmål
Romforholdene avgjør hvilke løsninger som velges.
Når vi velger lamper, tar vi hensyn til:
Belysningsnivå og luminansfordeling
Begrensning av direkte blending
Begrensning av gjenskinn på skjermer og annet arbeidsutstyr
Tredimensjonal synlighet gjennom passende skyggenivå
Unngåelse av forstyrrende skygger
Lysfarge og fargegjengivelse uten flimring
At lampene som velges oppfyller alle krav.
Mennesket i sentrum
Forskningsstudien „Opplevd lyskvalitet på kontoret” av Zumtobel und Fraunhofer Institut viser hva som er viktig for ansatte i kontorhverdagen. Vår lysplanlegging prioriterer alltid de ansatte høyt.
Standardene anbefaler lysstyrkenivåer på rundt 500 lux. Studien viser imidlertid at ansatte foretrekker belysningsstyrker på 800 lux eller mer.
Studien viser at kunstig lys ofte brukes i mer enn seks timer, ikke bare på vinterdager, men også om sommeren.
Individuelt dimbart og fargejusterbart kunstig lys øker velværet og dermed produktiviteten og kreativiteten.
Direkte/indirekte lys avlaster øynene gjennom reduserte lysstyrkekontraster og gir de beste lysforholdene – det føler også de ansatte.
Kontortyper
Et kontor er ikke bare et kontor. Lysplanleggerne våre setter sammen forskjellige løsninger for dine lokaler som du kan velge mellom. Hvilke belysningssystemer som skal brukes, avhenger også alltid av lover og forskrifter.
Grunnflate på 10 til 50 m²
For 1 til 2 personer
Som regel høy andel av dagslys
Den kunstige belysningen brukes bare i enkelte perioder av dagen. Det anbefales lamper som er plassert parallelt med vinduet, f.eks. pendellamper.
Grunnflate på 50 til 300 m²
For opptil 25 personer
Som regel kun eksponert i
soner i nærheten av vinduer
De fleksible skrivebordsgruppene blir opplyst av flyttbare belysningssystemer, f.eks. av kontorgulvlamper. I tillegg kommer en romorientert grunnbelysning, f.eks. med LED-paneler.
Grunnflate på fra 400 til 1200 m²
For opptil 100 personer
Som regel kreves permanent kunstig belysning
I tillegg til rombelysning med f.eks. LED-paneler eller rutearmaturer brukes mer lokal belysning gjennom ekstralamper for bestemte plasser, f.eks. skrivebordslamper.
Oppfyller NS-EN 12464-1
Standarden NS-EN 12464-1 gir nøyaktig informasjon om belysningsstyrke på arbeidsplassen eller belysning av innendørs arbeidsområder. Standarden foreskriver en belysningsstyrke på minst 500 lux for en vanlig kontorarbeidsplass. Når vi planlegger belysningen, tar vi hensyn til disse og andre spesifikke krav. Finn ut mer om optimal belysning på arbeidsplassen her.
Soneinndeling og tilleggsområder
Ikke bare skal selve kontoret og dets forskjellige lyssoner opplyses på en tiltalende og hensiktsmessig måte – det skal alle rom som hører til arbeidsplassen. Lysplanleggerne våre vier tiden sin til ditt lille eller store belysningsprosjekt og bruker et omfattende sonekonsept for å finne ut hvilke områder som stiller spesielle lyskrav som går utover selve arbeidsplassen.
Inngangsområde
I resepsjonen har belysningen fokus på å gi et godt førsteinntrykk, med innbydende og blendfritt lys, men også på gjøre det så lett og bekvemt for de ansatte å orientere seg i lokalet.
Korridor
Funksjonelle lamper sikrer optimale lysforhold i korridorene. Målrettet aksentbelysning gir variasjon, for eksempel når gjenstander blir estetisk fremhevet.
Møterom
Et ensartet og klart lys har en representativ virkning og er avgjørende for intensiv utveksling i møterommet. Hvis man bruker tilbehør som en projektor, er dimbar belysning obligatorisk.
Kantine
I motsetning til arbeidsområdet anbefales det varmhvit, behagelig belysning for kantinen. Også maten ser mer tiltalende ut i dette lyset.
Økonomiske aspekter ved perfekt lysplanlegging
Smarte solskjermingsinnretninger som rullegardiner og persienner regulerer innfallet av dagslys slik at varmedannelsen reduseres og blending unngås. Samtidig rettes også dagslyset optimalt inn i rommet.
Belysningen slås på avhengig av om noen er til stede ved hjelp av intelligente nærværssensorer. I tillegg avgjør skumringssensorer hvor mye dagslys som slippes inn. På denne måten slås lyset på eller dempes etter behov.
Lysenes funksjonalitet kontrolleres hele tiden ved hjelp av et BUS-system som dekker hele bygningen. Dersom systemet svikter, kan fysiske justeringer iverksettes umiddelbart. Det anbefales også å integrere sikkerhetsbelysning.
Bildquelle: dguv