Kontorscene med pendelarmaturer

Lysplanlegging for kontoret

Mange ansatte tilbringer rundt 8 timer på en kontorarbeidsplass. God belysning er også en velværefaktor på jobb: Den gjør det mulig å utføre alle aktiviteter og virker også inn på helsen. For virksomheten er også belysningen en representativ og økonomisk faktor.

I mer enn 20 år har lysplanleggerne hos Lampegiganten Professional gitt råd til bedriftskunder om den ideelle kontorbelysningen, med hensyn til alle individuelle forhold og ønsker.

Den moderne kontorbelysningens egenskaper

Human Centric Lighting

Kontorbelysning bruker konsentrasjonsfremmende lys med en høy andel av blått lys for å motvirke tretthet. Toppmoderne HCL-lyssystemer simulerer også ved hjelp av lysfargen den naturlige endringene i dagslyset. På denne måten støtter de produktivitet og helse på en optimal måte.

Belysning med mennesket i sentrum
Ansatte på kontoret

Belysning etter aktivitet

Hvert kontor har forskjellige arbeidssteder der det utføres ulike aktiviteter. Belysningen må ta hensyn til alt dette for å optimalisere kontorhverdagen. Derfor må f.eks. lyset ved skrivebordet oppfylle andre kriterier enn på en sentralt plassert møteplass for visning av designarbeid.

Energi- og kostnadseffektivitet

En vesentlig faktor for alle bedrifter er lønnsomhet. Intelligent kontorbelysning bruker effektiv LED-lysteknologi. I tillegg reagerer den også på tilstedeværelsen av ansatte og intensiteten på dagslyset som kommer inn, ved hjelp av nærværs- og skumringssensorer.

Gulvlampe med sensor

Lamper til kontoret

Lyskvalitet på kontoret

Under lysplanleggingen tar ekspertene fra Lampegiganten Professional hensyn til de nøyaktige forholdene på stedet for å velge den optimale kontorbelysningen.

Med hensyn til rommets egenskaper vurderer vi for eksempel:

 • Innfall av dagslys

 • Spredning av lys over vegger, tak og gulv

 • Takhøyde, nisjer, veggfarger

 • Romsoner som må forsterkes ved hjelp av lys

 • Bevegelse av lys og skygge i rommet

 • Effekten av lys, farger og materialer på atmosfæren

 • Nasjonale faktorer, for belysning også er et kulturelt spørsmål

Romforholdene avgjør hvilke løsninger som velges.

romforhold
Takspot grå 2-lys

Når vi velger lamper, tar vi hensyn til:

 • Belysningsnivå og luminansfordeling

 • Begrensning av direkte blending

 • Begrensning av gjenskinn på skjermer og annet arbeidsutstyr

 • Tredimensjonal synlighet gjennom passende skyggenivå

 • Unngåelse av forstyrrende skygger

 • Lysfarge og fargegjengivelse uten flimring

At lampene som velges oppfyller alle krav.

Mennesket i sentrum

Forskningsstudien „Opplevd lyskvalitet på kontoret” av Zumtobel und Fraunhofer Institut viser hva som er viktig for ansatte i kontorhverdagen. Vår lysplanlegging prioriterer alltid de ansatte høyt.

Gulvlamper til kontoret, grå
Lysere enn standarden

Standardene anbefaler lysstyrkenivåer på rundt 500 lux. Studien viser imidlertid at ansatte foretrekker belysningsstyrker på 800 lux eller mer.

Kunstigt lys
Kunstig lys selv om sommeren

Studien viser at kunstig lys ofte brukes i mer enn seks timer, ikke bare på vinterdager, men også om sommeren.

Justerbar belysning
Justerbar belysning

Individuelt dimbart og fargejusterbart kunstig lys øker velværet og dermed produktiviteten og kreativiteten.

Gulvlampe indirekte lys grå
Direkte/indirekte lys

Direkte/indirekte lys avlaster øynene gjennom reduserte lysstyrkekontraster og gir de beste lysforholdene – det føler også de ansatte.

Kontortyper

Et kontor er ikke bare et kontor. Lysplanleggerne våre setter sammen forskjellige løsninger for dine lokaler som du kan velge mellom. Hvilke belysningssystemer som skal brukes, avhenger også alltid av lover og forskrifter.

Enkeltkontor
Enkeltkontor
 • Grunnflate på 10 til 50 m²

 • For 1 til 2 personer

 • Som regel høy andel av dagslys

Den kunstige belysningen brukes bare i enkelte perioder av dagen. Det anbefales lamper som er plassert parallelt med vinduet, f.eks. pendellamper.

Gruppekontor
Gruppekontor
 • Grunnflate på 50 til 300 m²

 • For opptil 25 personer

 • Som regel kun eksponert i
  soner i nærheten av vinduer

De fleksible skrivebordsgruppene blir opplyst av flyttbare belysningssystemer, f.eks. av kontorgulvlamper. I tillegg kommer en romorientert grunnbelysning, f.eks. med LED-paneler.

kontorlandskap
Åpent kontorlandskap
 • Grunnflate på fra 400 til 1200 m²

 • For opptil 100 personer

 • Som regel kreves permanent kunstig belysning

I tillegg til rombelysning med f.eks. LED-paneler eller rutearmaturer brukes mer lokal belysning gjennom ekstralamper for bestemte plasser, f.eks. skrivebordslamper.

Oppfyller NS-EN 12464-1

Standarden NS-EN 12464-1 gir nøyaktig informasjon om belysningsstyrke på arbeidsplassen eller belysning av innendørs arbeidsområder. Standarden foreskriver en belysningsstyrke på minst 500 lux for en vanlig kontorarbeidsplass. Når vi planlegger belysningen, tar vi hensyn til disse og andre spesifikke krav. Finn ut mer om optimal belysning på arbeidsplassen her.

Soneinndeling og tilleggsområder

Ikke bare skal selve kontoret og dets forskjellige lyssoner opplyses på en tiltalende og hensiktsmessig måte – det skal alle rom som hører til arbeidsplassen. Lysplanleggerne våre vier tiden sin til ditt lille eller store belysningsprosjekt og bruker et omfattende sonekonsept for å finne ut hvilke områder som stiller spesielle lyskrav som går utover selve arbeidsplassen.

Inngangsområde

Inngangsområde

I resepsjonen har belysningen fokus på å gi et godt førsteinntrykk, med innbydende og blendfritt lys, men også på gjøre det så lett og bekvemt for de ansatte å orientere seg i lokalet.

Korridor

Funksjonelle lamper sikrer optimale lysforhold i korridorene. Målrettet aksentbelysning gir variasjon, for eksempel når gjenstander blir estetisk fremhevet.

Gang
konferenserom

Møterom

Et ensartet og klart lys har en representativ virkning og er avgjørende for intensiv utveksling i møterommet. Hvis man bruker tilbehør som en projektor, er dimbar belysning obligatorisk.

Kantine

I motsetning til arbeidsområdet anbefales det varmhvit, behagelig belysning for kantinen. Også maten ser mer tiltalende ut i dette lyset.

Nedhengte lamper kafeteria

Økonomiske aspekter ved perfekt lysplanlegging

Optimal utnyttelse av dagslys

Smarte solskjermingsinnretninger som rullegardiner og persienner regulerer innfallet av dagslys slik at varmedannelsen reduseres og blending unngås. Samtidig rettes også dagslyset optimalt inn i rommet.

Reduserte driftskostnader

Belysningen slås på avhengig av om noen er til stede ved hjelp av intelligente nærværssensorer. I tillegg avgjør skumringssensorer hvor mye dagslys som slippes inn. På denne måten slås lyset på eller dempes etter behov.

Enklere vedlikehold

Lysenes funksjonalitet kontrolleres hele tiden ved hjelp av et BUS-system som dekker hele bygningen. Dersom systemet svikter, kan fysiske justeringer iverksettes umiddelbart. Det anbefales også å integrere sikkerhetsbelysning.

Bildquelle: dguv

Kontaktskjema

For dataene som sendes inn via kontaktskjemaet vårt, gjelder personvernreglene.