RÅDGIVER HVA ER LUMEN?

LUMEN
Vi belyser hva som ligger bak dette konseptet

Lumen - hva er det egentlig? På glødelampens tid var det ganske enkelt: Hvis en lyspære på 40 watt ikke lenger fungerte, erstattet du den med en annen på 40 watt. Med LED er ikke dette like rett frem, fordi det er produktavhengig hvor mange watt som gir hvor mye lysstyrke. Den eneste pålitelige verdien for å bestemme lysstyrken er i dag derfor: lumen.

HVA ER LUMEN?

Lumen (lm) er enheten for lysstrøm, dvs. lysstyrken til en lyskilde. Antall lumen ble i sin tid også indikert på glødepærer, men for disse pærene var det vanlig å tenke i watt. Watt er i dag ingen god indikator for lysstyrken en lyskilde genererer, fordi forholdet mellom watt og lumen ikke lenger er ensartet på tvers av produkter, lysteknologier og produsenter.

HVOR FINDER JEG ANGIVELSEN AF LUMEN?

HVOR FINNER JEG INDIKASJONEN PÅ LUMEN??

Heldigvis er det enkelt å finne ut hvor mange lumen en ny lyspære har. Lumenangivelsen finner du på alle lyspærenes emballasje og selvfølgelig i nettbutikken i produktdetaljene. En sammenligningsverdi er vanligvis også angitt, som støtter sammenligningen av lysstrømmen fra en LED-pære med en konvensjonell glødelampe. Du finner også denne verdien i vår nettbutikk.

HVORDAN SAMMENLIGNER JEG LUMEN OG WATT?

HVORDAN SAMMENLIGNER JEG LUMEN OG WATT?

I dag sammenlignes lyskilder på grunnlag av lumen. Hvis du vil sammenligne LED og lignende moderne lysteknologier med wattstyrken i glødelamper, ser du her hvor mange lumen våre gamle glødepærer ga oss:

100 W = 1521 lumen
75 W= 1055 lumen
60 W= 806 lumen
40 W= 470 lumen
25 W= 249 lumen

Nye lyskilder som f.eks sparepærer eller LED gir samme lysstyrke med færre watt - lyseffekten er altså høyere. Men dette forholdet er veldig produktavhengig..

HVORDAN SKIFTER JEG TIL LED-LYSPÆRE?

HVORDAN BYTTER JEG TIL LED?

Enhver armatur med en stikkontakt kan enkelt utstyres med en LED-pære og dermed senke energiforbruket med opptil 90 % sammenlignet med konvensjonelle glødepærer. I tillegg får du nyte den lange levetiden til LED. Skift ganske enkelt ut den gamle lyspæren med en LED-pære, f.eks. en E27 glødepære med en E27 LED-pære. Vær imidlertid oppmerksom på at wattverdien ikke overstiger den som er spesifisert på din gamle lyspæren. Dette vil imidlertid ekstremt sjelden være tilfelle, da LED som nevnt ovenfor er langt mer lyseffektive og får derfor mer lumen, dvs lys, ut av færre watt.


Tenn lyset - finn din lyspære

LED lyspærer

Se mer

Filamentpærer

Se mer

Smarte lyspærer

Se mer

  • 1 200 000 produkter på lager
  • 50 dagers åpent kjøp
  • Topp kundeservice og eksperthjelp

Dra fordel av eksklusive rabatter kun for abonnenter på nyhetsbrevet!

Registrer deg nå for vårt gratis nyhetsbrev og spar i dag!

250 kr rabattkode

*Rabattkoden er gyldig i 21 dager fra mottakelse og gjelder bestillinger med en minimumsverdi på 1500 kr. Kun en rabattkode per kunde og for én bestilling. Kan ikke kombineres med andre kuponger eller koder og kan ikke senere trekkes fra en regning. Kan ikke løses inn for produkter fra produsentene Homematic IP og Philips Hue.