Ekstra rabatt: 11 % fra 1199 kr | 14 % fra 1799 kr på nesten alt
GU10-LED-pærer er det moderne alternativet til høyspente GU10-halogenpærer. De beholder utformingen som en reflektorpære, selv med overgangen til den nye lysteknologien. Den standardiserte pin-avstanden på 10 mm er beholdt. Det samme er bajonettlåsen, som stiftene på stiftsokkelen settes inn i fatningen med og som lett roteres slik at de sitter korrekt. I tillegg var GU10-halogenpæren noen ganger så utbredt fordi den kunne kobles direkte til 230 volt uten transformator. Dette er også tilfellet med LED-alternativet.
GU10-LED-lys er utstyrt med samme standardiserte sokkelen som GU10-halogenpærer.
I likhet med tradisjonelle GU10-pærer settes GU10-LED inn i fatningen ved hjelp av bajonettlås.
På grunn av reflektoregenskapene brukes GU10-LED vanligvis ved rettet lys innendørs og utendørs. Den omfangsrike lyskilden finner man i tak- og veggspoter med én eller flere pærer samt i skinnesystemer, men også i bord-, gulv- og pendellamper. Utendørs finner man lyskilden i spoter med jordspyd og i vegglamper. I likhet med E27 eller E14 er GU10 en fatning for et bredt spekter av lampetyper.
Tvert imot er det like enkelt som å bytte ut en hvilken som helst annen lyskilde. I alle lamper med fatning kan pærene enkelt byttes ut med egnede LED-pærer.
GU10-LED-pærer er ikke bare en erstatning for halogenpærer, de er også en forbedring. Til sammenligning hadde GU10-halogenpærer en svært kort levetid og krevde mye energi. I tillegg ble det generert store mengder varme.
LED-lys sparer derimot mye energi og reduserer dermed også driftskostnadene. Et eksempel: En halogenlyskilde med et strømforbruk på 50 watt byttes ut med et LED-lys med – dette varierer fra produkt til produkt – rundt 5 watt, noe som tilsvarer en besparelse på 90 %. Det er ikke bare lønnsomt for privat bruk, men også for kommersiell bruk.
I tillegg har LED-lys en lang levetid, og i likhet med halogenpærer oppnår de umiddelbart 100 % lysstyrke.
Oppfatningen av for skarpt lys skyldes enten en for høy lysstyrke eller en «feil» lysfarge. Grunnlaget for fordommene er det store utvalget av forskjellige GU10-LED-pærer. Dette valget er gjort for å gjøre lyskilden egnet til forskjellige formål og er en stor fordel i forhold til halogenpærer.
Dette bør man se etter når man kjøper lyskilde:
lysstyrken i lumen
lysfargen i kelvin
eventuelt strålevinkelen, dersom dette er relevant
Siden LED-lys bruker mindre energi (watt) for å produsere den samme lysstyrken som en halogenpære, egner ikke lenger watt seg som sammenligningsverdi. Å velge så mange watt som mulig for LED-lys kan derfor føre til skarpt lys.
Når det gjelder lysfargen, er vi vant til et varmhvitt lys med halogenpærer – andre lyse farger virker ofte for «kalde» eller «skarpe» for oss. For at GU10-LED skal skape den riktige lysstemningen, ser vi på fargetemperaturen når vi kjøper lyskilde:
Varmhvitt (med en fargetemperatur på mindre enn 3300 kelvin) for oppholdsrom
Universalhvitt (med en fargetemperatur på mellom 3300 og 5300 kelvin) for f.eks. hjemmekontoret
Dagslys (med en fargetemperatur på mer enn 5300 kelvin) for f.eks. kjellerrom
Strålevinkelen på GU10-reflektorpærer varierer fra produkt til produkt, for både smalt- og bredtstrålende lys er mulig med GU10-pærer. Når man kjøper lyskilde, velger man en sammenlignbar strålevinkel, f.eks. 40°.
LED er den eneste lysteknologien som muliggjør bruken av smarte lyskilder. Selv blant GU10-LED-pærene finnes det stadig flere smarte lyskilder som kan integreres i smarthuset og dermed styres via smarttelefon.
Avhengig av produkt har brukerne fordelen av en justerbar fargetemperatur, slik at de kan bruke den samme lyskilden til både arbeid og avslapning.
Med smarte lyskilder er det som regel også mulig å dempe lysstyrken og ofte også gjennomføre en fargerik fargeveksling. Antall tenn/slukk til LED-lys påvirker ikke levetiden, selv om disse funksjonene brukes ofte.
Trenger du gode råd om GU10-LED-lyskilder? Eller har du flere spørsmål om lys og belysning? Våre fagfolk hjelper deg gjerne: til kontaktskjema.
***Gjelder kun varer som er merket med «På lager. Levering før jul» på kjøpstidspunktet. Levering før jul kan kun skje hvis det i tillegg til bestillingen også er foretatt betaling eller er tilgjengelig til og med i dag (dette gjelder spesielt betalingsmåten «Forskuddsbetaling»). Når det gjelder omfangsrike varer, vil fraktleverandøren kontakte deg og avtale en leveringsdato som vi ikke har noen innflytelse over. Vi sender vanligvis bestillinger som en komplett leveranse. Hvis bestillingen din også inneholder produkter som ikke er merket som lagerførte, gjelder den lengste leveringstiden.
De gjennomstrekede prisene tilsvarer produsentens anbefalte utsalgspris.
Alle priser er inkl. 25 % mva. fraktkostnader kommer i tillegg.