GUIDE

Bytt ut halogen med LED

I kjølvannet av glødelampeforbudet i 2009 var halogenlampen et godt alternativ for bare noen år siden. Ved å tilsette halogen har levetiden til lyskilden i noen tilfeller blitt firedoblet og samtidig er energieffektiviteten forbedret. Men denne lysteknologien er allerede erstattet av et mer avansert alternativ: LED-lampen.

I tillegg til E27 eller E14 er G9 en vanlig fatning. Det finnes også et LED-alternativ til denne typen pære.

G9 LED-pæren er et mer effektivt alternativ og optisk sett nesten identisk.


Kan du skifte ut halogen til LED?

Bytte fra halogen til LED er veldig enkelt. Det finnes passende LED-alternativer for hver halogenlyskilde, fra G9-stiftlampen til den klassiske E27.

E27 LED

Oppdag nå

E14 LED

Oppdag nå

G9 LED

Oppdag nå

G4 LED

Oppdag nå

GU10 LED

Oppdag nå

Andre LED-pærer

Oppdag nå


Hva bruker mer strøm: halogen eller LED?

LED-pæren har bedre lysutbytte, dvs. et bedre forhold mellom watt og lumen. Dette betyr at LED er mer energieffektivt og billigere i drift. Omtrent 90% energi spares avhengig av kvaliteten på lyskilden. På grunn av det lavere strømforbruket samt god holdbarhet og lang levetid, er LED også den mest miljøvennlige lyskilden på markedet. På grunn av spredningen og populariteten til LED har også disse moderne lyskildene falt i pris, slik at det spares fra første minutt.

Philips LED-stiftspære G9

Hvilken lyser best: halogen eller LED?

Alle som har hatt gode erfaringer med halogen i stua, vil også være begeistret for LED. Det er viktig å være oppmerksom på fargetemperatur (i Kelvin) når du kjøper en LED-pære. Halogenlys måler mindre enn 3300 Kelvin. Dette kalles varmhvitt.

I motsetning til konvensjonelle glødepærer finnes LED-lamper i alle lysfarger fra varmhvit (<3300 K) til universalhvit (3300 - 5300 K) til dagslyshvit (>5300 K). Det betyr at du kan velge en annen lysfarge avhengig av hvor den skal brukes – eller du kan velge en smart lyskilde og justere lyset når som helst som du ønsker.

Å bytte ut en halogenlampe med en LED-lampe fungerer uten problemer


Hvilken LED erstatter 50W halogen?

Selv ved bytte fra glødelamper til halogen, var wattspesifikasjonen ikke lenger en pålitelig verdi for å bestemme lysstyrken. I dag sammenligner man lumenverdien, eller lampens lysstrøm. Strømforbruket i watt varierer betydelig avhengig av kvaliteten på LED-pæren, og det er grunnen til at watt ikke lenger har noen betydning for lysstyrken.

Et eksempel: en halogenlampe med 28 watt genererer ca. 470 lumen. Når du bytter til LED, må du være oppmerksom på lumen-spesifikasjonene på produktemballasjen til LED-pæren for å kunne oppnå samme lysstyrke.

Watt fra gamle glødepærer Watt halogenpære Lumen Watt fra en sammenlignbar LED-pære
100 75 1521 f.eks. 15 W LED-pære
75 60 1055 f.eks.. 11 W LED-pære
60 45 806 f.eks. 8,5 W LED-pære
40 30 470 f.eks. 4 W LED-pære
25 20 249 f.eks. 4 W LED-pære

Kun konvensjonelle glødelamper hadde et jevnt watt/lumen-forhold.


Kan lysdioder dimmes som halogenlamper?

Halogenpærene var alle dimbare. Med LED-pærer må du derimot sørge for å bruke spesielle dimbare LED-pærer, ettersom alle ikke er dimbare.

Imidlertid kan ulike LED-lyspærer gjøre mer enn å bare dempes.Intel­ligen­te lyskilder som de fra Philips Hue muliggjør praktisk dimming eller endring av fargetemperatur via smarttelefonen. En enkelt lyskilde kan gi det ideelle lyset for å slappe av, jobbe eller gi feststemning når som helst.

Utskiftbar lampe og ekstern dimmer

Hvis det er installert en ekstern dimmer i rommet, må du ikke bare være oppmerksom på en dimbar pære når du bytter til LED, men om nødvendig også erstatte eksisterende transformator med en passende LED-transformator.

For lys med dimmer og utskiftbare lyskilder

Mange gulvlamper, f.eks. med G9- fatning, har også integrert dimmerbryter, enten på kabelen eller direkte på stammen. Her må du være oppmerksom på å bruke en dimbar G9 LED-pære for å kunne bruke den integrerte dimmeren, da ikke alle LED-pærer er dimbare.

LED-lys med integrert lysteknologi og dimmer

Hvis du er på jakt etter en ny lampe- f.eks. en uplight- kan du med fordel velge en LED-lampe med innebygd lys- og dimmeteknologi. Ekstern dimmer blir dermed unødvendig og du kan dimme så snart stikkontakten er i. Du kan finne all informasjon om lampens spesifikasjoner, som f.eks. om dimmer er integrert eller ei, ved lampens produktbeskrivelse.

Spørsmål om dimming, transformatorer eller Smarthus?
Vår kundeservice står klar for å gi deg råd.


Resirkulering av halogenpærer

Skiftet fra halogen til LED oppsummert

Bytte fra halogen til LED er veldig enkelt. Noen ting du må være oppmerksom på:

  • Kompatibilitet: LED-pærer er tilgjengelig for alle vanlige lamper med stikkontakt

  • Lysfarge: Hjemmekoselig, halogenlignende lys oppnås med <3.300 K.

  • Lysstyrke: Sammenlign lumenverdien for å få samme lysstyrke etter skiftet til LED.

  • Smarthus: Smarte lamper og pærer som kan tilpasses etter behov og til enhver tid fra appen.

  • Strømforbruk: LED-er bruker opptil 90% mindre energi med samme lyskvalitet

  • Lysdemping: Vær oppmerksom på LED-pærer med betegnelsen "dimbar"


  • 1 200 000 produkter på lager
  • 30 dagers åpent kjøp
  • Topp kundeservice og eksperthjelp

Dra fordel av eksklusive rabatter kun for abonnenter på nyhetsbrevet!

Registrer deg nå for vårt gratis nyhetsbrev og spar i dag!

100 kr rabattkode

*Rabattkoden er gyldig i 21 dager fra mottakelse og gjelder bestillinger med en minimumsverdi på 750 kr. Kun en rabattkode per kunde og for én bestilling. Kan ikke kombineres med andre kuponger eller koder og kan ikke senere trekkes fra en regning. Gjelder ikke for unntatte merker og produsenter.