GU10 LED-pærer

Våre anbefalinger fra denne kategorien

  GU10-LED-pærer

  Nytt liv takket være energieffektivitet og individuelt lys

  Hva er GU10-LED-pærer?

  GU10-LED-pærer er det moderne alternativet til høyspente GU10-halogenpærer. De beholder utformingen som en reflektorpære, selv med overgangen til den nye lysteknologien. Den standardiserte pin-avstanden på 10 mm er beholdt. Det samme er bajonettlåsen, som stiftene på stiftsokkelen settes inn i fatningen med og som lett roteres slik at de sitter korrekt. I tillegg var GU10-halogenpæren noen ganger så utbredt fordi den kunne kobles direkte til 230 volt uten transformator. Dette er også tilfellet med LED-alternativet.

  Lampegiganten lyskilde lyspaere

  GU10-LED-lys er utstyrt med samme standardiserte sokkelen som GU10-halogenpærer.

  trelampe takspott med Betong Lindby

  I likhet med tradisjonelle GU10-pærer settes GU10-LED inn i fatningen ved hjelp av bajonettlås.

  Hvor brukes GU10-LED-lyskilder?

  På grunn av reflektoregenskapene brukes GU10-LED vanligvis ved rettet lys innendørs og utendørs. Den omfangsrike lyskilden finner man i tak- og veggspoter med én eller flere pærer samt i skinnesystemer, men også i bord-, gulv- og pendellamper. Utendørs finner man lyskilden i spoter med jordspyd og i vegglamper. I likhet med E27 eller E14 er GU10 en fatning for et bredt spekter av lampetyper.

  fem-lyskilder nikkel takspotter Lindby
  Paulmann Urail skinne hvit
  gull skrivebord klemmelampe Lindby
  Lucande utespott svart jordspyd

  Er det vanskelig å bytte til LED-pærer?

  Tvert imot er det like enkelt som å bytte ut en hvilken som helst annen lyskilde. I alle lamper med fatning kan pærene enkelt byttes ut med egnede LED-pærer.

  Sparer med kostnader med GU10-LED?

  GU10-LED-pærer er ikke bare en erstatning for halogenpærer, de er også en forbedring. Til sammenligning hadde GU10-halogenpærer en svært kort levetid og krevde mye energi. I tillegg ble det generert store mengder varme.

  LED-lys sparer derimot mye energi og reduserer dermed også driftskostnadene. Et eksempel: En halogenlyskilde med et strømforbruk på 50 watt byttes ut med et LED-lys med – dette varierer fra produkt til produkt – rundt 5 watt, noe som tilsvarer en besparelse på 90 %. Det er ikke bare lønnsomt for privat bruk, men også for kommersiell bruk.

  I tillegg har LED-lys en lang levetid, og i likhet med halogenpærer oppnår de umiddelbart 100 % lysstyrke.

  kobber pendellampe barbelysning SLV
  Philips Hue White Ambience soveromsbelysnig

  Er GU10-LED-pærer skarpe?

  Oppfatningen av for skarpt lys skyldes enten en for høy lysstyrke eller en «feil» lysfarge. Grunnlaget for fordommene er det store utvalget av forskjellige GU10-LED-pærer. Dette valget er gjort for å gjøre lyskilden egnet til forskjellige formål og er en stor fordel i forhold til halogenpærer.

  Dette bør man se etter når man kjøper lyskilde:

  • lysstyrken i lumen
  • lysfargen i kelvin
  • eventuelt strålevinkelen, dersom dette er relevant

  Siden LED-lys bruker mindre energi (watt) for å produsere den samme lysstyrken som en halogenpære, egner ikke lenger watt seg som sammenligningsverdi. Å velge så mange watt som mulig for LED-lys kan derfor føre til skarpt lys.

  Når det gjelder lysfargen, er vi vant til et varmhvitt lys med halogenpærer – andre lyse farger virker ofte for «kalde» eller «skarpe» for oss. For at GU10-LED skal skape den riktige lysstemningen, ser vi på fargetemperaturen når vi kjøper lyskilde:

  • Varmhvitt (med en fargetemperatur på mindre enn 3300 kelvin) for oppholdsrom
  • Universalhvitt (med en fargetemperatur på mellom 3300 og 5300 kelvin) for f.eks. hjemmekontoret
  • Dagslys (med en fargetemperatur på mer enn 5300 kelvin) for f.eks. kjellerrom

  Strålevinkelen på GU10-reflektorpærer varierer fra produkt til produkt, for både smalt- og bredtstrålende lys er mulig med GU10-pærer. Når man kjøper lyskilde, velger man en sammenlignbar strålevinkel, f.eks. 40°.

  Finnes det smarte GU10-LED-lyskilder?

  LED er den eneste lysteknologien som muliggjør bruken av smarte lyskilder. Selv blant GU10-LED-pærene finnes det stadig flere smarte lyskilder som kan integreres i smarthuset og dermed styres via smarttelefon.

  Avhengig av produkt har brukerne fordelen av en justerbar fargetemperatur, slik at de kan bruke den samme lyskilden til både arbeid og avslapning.

  Med smarte lyskilder er det som regel også mulig å dempe lysstyrken og ofte også gjennomføre en fargerik fargeveksling. Antall tenn/slukk til LED-lys påvirker ikke levetiden, selv om disse funksjonene brukes ofte.

  Mipow Playbulb Spot med Smartphone app

  Trenger du gode råd om GU10-LED-lyskilder? Eller har du flere spørsmål om lys og belysning? Våre fagfolk hjelper deg gjerne: til kontaktskjema.

  • 1 200 000 produkter på lager
  • 50 dagers åpent kjøp
  • Topp kundeservice og eksperthjelp

  Dra fordel av eksklusive rabatter kun for abonnenter på nyhetsbrevet!

  Registrer deg nå for vårt gratis nyhetsbrev og spar i dag!

  250 kr rabattkode

  *Rabattkoden er gyldig i 21 dager fra mottakelse og gjelder bestillinger med en minimumsverdi på 1500 kr. Kun en rabattkode per kunde og for én bestilling. Kan ikke kombineres med andre kuponger eller koder og kan ikke senere trekkes fra en regning. Kan ikke løses inn for produkter fra produsentene Homematic IP og Philips Hue.