Kun

Ekstra rabatt: 11 % fra 1299 kr | 14 % fra 1899 kr - på nesten alt

Opptil -65 % på tak - og pendellamper

Lyspærer

Lyspærer

Filtrer og sorter
Filtrer og sorter 0
Sortering Popularitet
Wattstyrke
Bruk
Lysfarge (utvalg)
Dimbar
Lysstrøm totalt (i lm)
Energiklasse
Farge
Pris
Bruk
Fatning
Merke
Lyspæretype
Lyspæreform
LED
Smarthus system
Materiale
Lengde (i cm)
Bruk
Diameter (i cm)
Bruk
Sammenligningsverdi (i W)
Bruk
3 136 produkter
Filter
kr 79,00
kr 99,00
kr 54,19
kr 889,00
Veil. pris - 59%
Veil. pris kr 2 199,00
Veiledende prisen er produsentens anbefalte utsalgspris på produktet.
kr 369,00
Veil. pris - 16%
Veil. pris kr 439,00
Veiledende prisen er produsentens anbefalte utsalgspris på produktet.
kr 119,00
kr 429,00
kr 179,00
Veil. pris - 30%
Veil. pris kr 259,00
Veiledende prisen er produsentens anbefalte utsalgspris på produktet.
kr 269,00
kr 219,00
Veil. pris - 26%
Veil. pris kr 299,00
Veiledende prisen er produsentens anbefalte utsalgspris på produktet.
kr 49,00
kr 219,00
Veil. pris - 15%
Veil. pris kr 259,00
Veiledende prisen er produsentens anbefalte utsalgspris på produktet.
kr 151,25
kr 39,00
kr 99,00
Veil. pris - 9%
Veil. pris kr 109,19
Veiledende prisen er produsentens anbefalte utsalgspris på produktet.
kr 149,00
kr 89,00
kr 213,64
kr 189,00
kr 1 299,00
kr 279,00
kr 149,00
Side

Ikke noe lys uten lyskilde – hvilke lyspærer fins og hva kan de?

Når du tenker på lyskilder, tenker du forhåpentligvis på LED. Eller hører du til dem som enda holder fast ved den tradisjonelle glødepæren? Det er ikke nødvendig. I tilfelle du ikke visste det: Moderne LED-teknologi er like god som eldre teknologi, både når det gjelder utseende og belysning. Men vi tar en ting om gangen. Her får du først en oversikt over alle typer pærer.

lyspaerer
lyspaerer
lyspaerer

Hva slags LED-lyskilder fins?

Ønsker du en oversikt? Vær så god. Her kommer en sammenfatning: Det fins termiske strålere, utladningspærer, LED og OLED. Du lurer kanskje på hva disse inneholder? Det svarer vi gjerne på:

  • Termiske strålere: Glødepærer, halogenpærer og lavvolts halogenpærer hører inn under termiske strålere. Hvorfor kalles disse lyskildene for termiske strålere? Fordi de utstråler lys som har oppstått ved varme. Glødepæren genererer for eksempel bare 5 % lys og 95 % varme.

  • Utladningspærer: Utladningspærer omfatter lavtrykks- og høytrykkspærer. Her genereres lyset ved hjelp av metalldamp eller ionisert gass. Dette gir navn til pærene: Trykket i utladningsrøret er enten høyt eller lavt. Lysstoffrør og natriumdamp-lavtrykkspærer hører inn under lavtrykkspærer. Kvikksølvdamppærer, halogen-metalldamppærer og natriumdamp-høytrykkspærer hører inn under høytrykkspærer. For øvrig: Det som vi til daglig kaller sparepære er en lavtrykks-utladningspære med innebygget forkobling. Dette er vel ganske komplisert? Helt riktig. Du kan bare glemme det og heller satse på LED.

  • LED står for lysemitterende dioder. Dette er elektroniske halvledere som avgir lys, og det gjør de når de utsettes for spenning. Du er sikker mer interessert i fordelene med LED-lys. Konklusjon: De er omtrent vedlikeholdsfrie, har svært lang levetid på opptil 50 000 timer og bruker svært lite energi. Når det gjelder belysningskvalitet er disse like gode som forgjengerne.

  • OLED er forkortelsen for organiske lysdioder (engelsk: organic light emitting diode). OLED-lys er helt flat, nesten todimensjonal og genererer et nesten todimensjonalt, helt blendingsfritt lys. De er energieffektive og kan skilte med høyt lysutbytte. OLED-lys er på langt nær så etablert innen belysningsindustrien som i andre industrigreiner. De flate panelene tilpasser seg alle typer overflater og benyttes i smarttelefoner, nettbrett, PC-skjermer og tv-skjermer. Det er enda uvisst når OLED-teknologien overtar innen belysning.

Hva betyr “ikke utbyttbar/fast innebygget”?

Tidene da du stadig måtte bytte lyspærer er definitivt forbi. Bruk av moderne LED-teknologi gjør at du knapt trenger å bytte pære. Det går imidlertid an å få det enda bedre: Det fins også lamper med fast innebygget lyskilde. Du tenker sikkert at da må du bytte ut hele lampen. Det stemmer. Dette må du imidlertid først etter 50 000 timer. Det er det samme som at lampen er på 4 timer daglig i nesten 35 år. Og da har du vel uansett lyst på en ny lampe.

Godt å vite: Moderne, fast innebygget LED-teknologi gir designerne mye større frihet til å realisere kreative ideer. Tidligere var lampesokkelen og lyskilden med på å bestemme lampens design. Lysemitterende dioder holder seg derimot diskre i bakgrunnen, fordi det er mulig.

lyspaerer

Hvordan bytter du lyskilde?

Egentlig er det enkelt. Ta ut strømmen, fjern den gamle lyskilden og sett inn en ny. Sett på strømmen igjen. Du lurer sikkert på følgende: hvordan du kan gå over til LED? Ikke noe problem. Det gjør du med retrofits. Dette er LED-pærer som har samme standard sokkel som forgjengerne, som for eksempel glødepærene og halogenpærene. Hvis du tidligere har brukt en glødepære med E27-sokkel, er det bare å kjøpe en LED-pære med samme fatning. Så enkelt er det.

Hva med lysstyrken? Det er et godt spørsmål. Du ønsker selvfølgelig å ha et like koselig lys i stuen nå som det du hadde før. I produktdetaljene i nettbutikken kan du se på sammenligningsverdiene. Tidligere ble wattstyrken vurdert, mens nå er lumenverdien avgjørende. Du kan gjøre følgende overslag: Glødepærens wattstyrke multiplisert med ti gir omtrentlig lumenverdi. 

lyspaerer

Hvilke lyskilder kan dimmes?

Det er viktig å ha det koselig. Lyset spiller da en stor rolle. Hvis lyset kan dimmes, er det bra. Glødepærer og høyvolts halogenpærer kan dimmes uten problem. Alle andre lyskilder må være merket med dimbar. Dette er oppgitt i produktdetaljene og på forpakningen.

Tips: En pære som er merket med dimbar, passer ikke automatisk sammen med alle typer dimmere. Dimmeren må være kompatibel. I motsatt fall kan det hende at lyskilden flakker, at dimmingen ikke fungerer bra eller at lyskilden blir ødelagt. Vil du vite hva som passer sammen? Våre fagfolk hjelper deg gjerne. Du finner kontaktinformasjonen nedenfor.

Hvilke lyskilder blir ikke varme?

Alle lyskilder blir til en viss grad varme, også LED-pærene. Halvlederkomponenter blir derfor utstyrt med kjøleelementer. LED-lysene blir imidlertid langt i fra så varme som de tradisjonelle glødepærene.

Hvilke lyskilder er mest energibesparende?

En av dem ligger noen skritt foran. Du aner det sikkert? LED-pæren. Det er mange årsaker til at den skåner kontoen din:

  • Den bruker 90 % mindre strøm enn glødepæren

  • Den bruker 60 % mindre strøm enn halogenpæren

  • Den bruker 10 % mindre strøm enn sparepæren

  • Den har svært lang levetid på opptil 50 000 timer

Interessant for bedriftskunder: Lavtrykk natriumdamppæren er en energibesparende lyskilde som først og fremst er tenkt for industrien. Utendørs industriområder og gangfelt lyssettes med disse. Karakteristisk for disse pærene er et gult lys med svært dårlig fargegjengivelse.

lyspaerer

Hva er dagslyspærer?

Det er lyskilder med en spesiell lysfarge. Bakgrunn: Vi skiller grovt mellom tre lysfarger. Det er følgende: 

  • varmhvit (mindre enn 3 300 kelvin)

  • universalhvit (mellom 3 300 og 5 300 kelvin)

  • dagslys (mer enn 5 300 kelvin)

En dagslyspære på for eksempel 6 500 kelvin har et blålig lys som virker kaldt. Viktig å vite: Mange kunder ser for seg naturlig dagslys og blir skuffet over det kunstige dagslyset. De forventer et varmt lys. Dette gjelder i alle fall mellomeuropeere. I varme land som Kina eller afrikanske land er disse lyskildene svært populære. Du lurer kanskje på hvor dagslyspærene skal brukes? De passer perfekt i kjellere og lignende.

Hva skal vi med pærer med fargeveksling?

I dag trenger du ikke å bestemme deg for det ene eller det andre. Du kan både få skumringsbelysning og lyssterkt arbeidslys. Dette er mulig med smarte lyskilder. Med disse kan du veksle mellom varmhvitt, dagslys og multifarget lys. Pærene fra Philips Hue gjør det mulig å velge mellom 16 millioner farger. Med en app på smarttelefonen kan du sette opp ulike lysscenarier og hente dem fram ved ulike anledninger.

lyspaerer
lyspaerer

Hvordan avfallshåndteres lyspærer?

Tidligere ble brukte glødepærer rett og slett kastet i husholdningsavfallet. Dette gjør vi ikke i dag. Etter at glødepærene ble forbudt og vi har fått mer effektive lyskilder er det noe vi må passe på. LED-pærer, lysstoffrør og sparepærer har ofte komponenter som må behandles som spesialavfall. 

Regelen er egentlig enkel: Hvis en lyskilde er merket med dette symbolet, kan den ikke kastes i husholdningsavfallet, men må sorteres ut. Lov om elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall) regulerer dette.

Du kan levere avfallet gratis til elektroforhandlere eller gjenvinningsstasjoner. Her kan du også levere lamper uavhengig om det er lamper med innebygde LED-lys eller lamper med separate lyskilder.

Hvilke lyskilder inneholder kvikksølv?

LED-pærer gjør det ikke. Dette er en av mange fordeler. Følgende lyskilder inneholder kvikksølv:

  • lysstoffrør

  • kompaktlysrør

  • Høytrykk kvikksølvdamplampe

lyspaerer

Når ble ulike lyskilder forbudt?

Det er lenge siden glødepærene ble forbudt. Halogenpærene ble forbudt i EU 1.september 2018. Denne datoen trådte den sjette og siste EU-belysningsforordningen i kraft. Hva betyr det? Det betyr at alle pærer med spredt lys minst må ha energiklasse B. Det betyr at alle høyvolts halogenpærer må fases ut.

EU-forordningen omfatter ikke:

  • spesialpærer til husholdningsapparater som bakeovner, kjøleskap eller mikrobølgeovner

  • spesialpærer til planter, akvarier eller terrarier

  • pærer til varmegenerering (infrarødpærer)

  • signallamper (for eksempel til lyskryss)

  • pærer med en lysfluks på mindre enn 60 lumen. Dette inkluderer dekorasjonsbelysning som for eksempel stearinlys og noen typer glødepærer med synlig glødetråd.

Har du flere spørsmål til ulike typer lyskilder? Ring gjerne våre fagfolk på telefon 23 96 04 30 eller ta kontakt via kontaktskjema – vi lover rask tilbakemelding.

Vis mer Vis mindre

De gjennomstrekede prisene tilsvarer produsentens anbefalte utsalgspris.
Alle priser er inkl. 25 % mva. fraktkostnader kommer i tillegg.

© 2024 Lampenwelt GmbH