GUIDE
Kjokkenbelysning

KJØKKENBELYSNING 9 tips til forskjellige kjøkken og kjøkkenområder

Planlegging og det å skape et helhetlig konsept, er det som teller når det gjelder kjøkkenbelysning. Trinn ett: Den grunnleggende belysningen. Her passer en taklampe aller best. Trinn to er blendefri belysning av benkeplatene. Stemningsgivende belysning, for eksempel med indirekte lys fra LED-strips, er det tredje trinnet. Og hvis du har et spisekjøkken, kan du i trinn fire med fordel gjøre deg tenker om en pendellampe over spisebordet.#1 Riktig taklampe: Dette må du tenke på

For kjøkkenet er det taklamper av stål, metall, glass eller plast som egner seg best. Dette fordi disse materialene er lette å rengjøre og heller ikke tar opp luktene fra matlagingen.

Kraftige, blendefrie armaturer er generelt viktig for kjøkkenbelysningen. For taklampen på kjøkkenet anbefales det også et fleksibelt justerbart lysspektrum fra varmhvit til dagslyshvitt, som kan justeres med dimmer. På denne måten er alle de typiske kjøkkenaktivitetene dekket - fra rengjøring og tilbereding av mat, til å by gjestene ved bardisken på noe godt under en varm og koselig belysning.


#2 Benkeplaten med underskapslampe og andre lyskilder

Lyset fra taklampen alene er ikke nok til å hakke grønnsaker. For da ville din egen skygge gjøre det vanskelig å se arbeidsområdet. Løsningen: lys under overskapene eller på veggen bak benkeplaten.

Utvalget av armaturer er stort - fra innfelte møbellamper til paneler under skapene. Spesielt praktisk er innebygde bevegelsesdetektorer, slik at lyset tennes når noen kokkelerer, eller henter seg et glass melk i de senere timene av døgnet. Utover det kan det også anbefales, hvis den nødvendige tilkoblingen mangler, å benytte underskapslamper med ledning og støpsel for enkel installasjon og forbindelse med stikkontakten.


#3 La en pendellampe belyse kjøkkenøyen og bardisken.

Større kjøkken med plass til kjøkkenøyer og benkeplater er det perfekte stedet for belysningsinteresserte til å la kreativiteten få blomstre. De stiligste designede pendellampene er en sikker vinner her og trekker automatisk mange nysgjerrige blikk. Et flott blikkfang for kjøkkenet - som også utfyller en viktig funksjon.

Det er mulig å plassere flere pendellamper ved siden av hverandre, eller velge en modell med flere lyskilder. Avhengig av om lampen skal henges over benkeplaten eller over et område hvor folk skall sitte og spise, bør en varmhvit eller nøytral hvit lysfarge velges. Høydejusterbare modeller er spesielt allsidige og kan tilpasses alle behov.


#4 Må-ha pendellamper for det koselige spisekjøkkenet

De fleste som har et eget spisekjøkken, har også et spisebord. En pendellampe er det perfekte valget her. Gjerne høydejusterbar, og med varmt hvitt lys som kan dimmes.

For et lite bord er én pendellampe tilstrekkelig. Hvis bordet er langstrakt og også litt større, er en tilsvarende langstrakt pendellampe perfekt, eller til og med flere pendellamper ved siden av hverandre, plassert i samme avstand fra hverandre.


#5 Skinne- og wiresystemer for alle områder på kjøkkenet

Ikke alle kjøkken ser like ut, og med ulike kroker og hjørner som alle krever lys, er individuelle belysningsløsninger et must. Wiresystemer så vel som skinnesystemer er her velegnet, fordi disse passer godt til vinklede rom og kan tilby belysning der pendel- og taklampen kommer til kort.

Med kun én strømtilkobling kan mange forskjellige områder av rommet belyses individuelt. Og i et system kan du også feste forskjellige lamper med ulikt design - for mer variasjon på kjøkkenet. En ting er sikkert: skinne- og wiresystemer er alt annet enn rent funksjonelle, de er snarere en ressurs for et stilig kjøkken og en unik kjøkkenbelysning.


#6 Belysning av tekjøkkenet

En liten enkeltleilighet har ofte bare en kjøkkenkrok uten mye plass. Kreativitet er dermed påkrevd. Armaturer som også fungerer som hyller med oppbevaringsplass, passer ekstra godt inn her.

Større, frittstående hyller med enkle spotlights gir ekstra oppbevaringsplass og en behagelig lysatmosfære. Og hvis du liker lysende møbler, bør du vurdere et lysende sidebord til kjøkkenet. I denne sammenheng er en bærbar lampe en særdeles fleksibel løsning.


#7 LED-strips for en fargerik indirekte belysning

Hvis du vil skape spesielle toner og lysstemninger på kjøkkenet ditt, bør du ta med LED-strips i planleggingen. Disse kan installeres både på benkeplatens underkant og på hyller og skap.

Det praktiske er at LED-strips ganske enkelt kan avkortes med saks, og hvor du skal kutte er markert på produktet. Nyttig er det også at lysstrimlene kan plasseres rundt hjørner, og avskårne deler til og med kan kobles sammen igjen med spesielle klips. LED-striper med fargeskiftende funksjon er spesielt stemningsskapende og gir deg full kreativ kontroll over lysatmosfæren på kjøkkenet. Avhengig av produkt kan hele lyspaletten stiles inn med fjernkontroll eller smarttelefon.


#8 Kjøkkenurter perfekt opplyst og iscenesatt

Enhver kokk med respekt for seg selv har et utvalg av friske urter stående på kjøkkenet. For med fersk basilikum, gressløk og mynte kan enhver rett eller drink tilføres det lille ekstra.

For å gi kjøkkenurtene sin egen scene, finnes det ikke noe bedre enn plantelys. Noen benyttes for å få vekstene til å ta seg pent ut - for eksempel pendelamper med hylle for potter - mens andre til og med gir vekstfremmende lys i et lysspekter som er gunstig for plantene.


#9 Smarthuset inkluderer nå kjøkkenet: for komfort og moro

Smarthusteknologien har for lengst satt sitt preg på hjemmene våre. Og på kjøkkenet gir smart belysningsteknologi oss et bredt spekter av fordeler - fra praktisk talestyring til bruk av tidsbaserte belysningsprogrammer.

Smart belysning kan finne veien til kjøkkenet på mange måter. LED-paneler som kan styres med mobilen, kan for eksempel plasseres under veggskap for å belyse benkeplaten. Pendellamper over spisebordet med smarte lyspærer kan benyttes til å endre lysfarge eter tiden på døgnet. Og lamper som lar deg skifte mellom direkte og indirekte belysning og lede lyset i flere retninger i rommet, gir kjøkkenbelysningen uvante muligheter.


FAQ: Ofte stilte spørsmål om kjøkkenbelysning

Hvor mye lys bør en kjøkkenlampe gi?

Hvor mange watt skal en kjøkkenlampe ha?

Hvilken lysfarge skal et kjøkkenlys ha?

Hva bør man vurdere når man velger en kjøkkenlampe?

Hva du bør vurdere når du planlegger kjøkkenbelysningen?

Del bilder av favorittlampen din med oss under emneknaggen #yeslampegiganten

Tagg oss på Instagram for å dele ideer og inspirasjon. Bildet ditt kan være å finne her snart.