Tips til hagebelysning

Praktisk og dekorativt lys til uteplassen

Med riktig hagebelysning blir uteplassen som en stue i det fri. Med belysningsideer som får deg til å føle deg vel, blir hagen et hyggelig fristed på varme sommerkvelder. Det blir også et sosialt sted der man kan tilbringe tid med venner og familie, for eksempel med en grillfest. Vi gir deg tips til hvordan du skaper en stemningsfull hagesesong.

Godt å vite:

Lys på uteplassen

Solcellelamper

Utelys som bruker solenergi, gir mange fordeler: ingen strømkostnader, ingen ledninger tvers over gressplenen, ingen stikkontakter. De dekorative eller praktiske lyskildene passer fleksibelt inn i hagen.

Tips: For optimal lading av solcellebatteriet må du alltid rette solcellemodulen mot sør og holde den unna smuss eller skygger, f.eks. fra blader.

Alt om solcellelys

LED-belysning

LED sparer opptil 90 % energi sammenlignet med eldre lysteknologier. Dette gir både kostnadsbesparelser og minsker det økologiske fotavtrykket. I tillegg er teknologien nesten vedlikeholdsfri på grunn av den lange levetiden.

Tips: Ved lamper med stikkontakt kan den gamle lyskilden enkelt byttes ut med en LED-pære, f.eks. kan en E27-halogenpære byttes ut med en E27 LED-pære.

Oppdag utelys med LED

Smart Garden

Smart belysning har lenge vært en del av velværetrenden. På uteplassen inspirerer det med sine uendelige muligheter. Du kan for eksempel bruke en app til å velge riktig lysfarge og lysstyrke for enhver anledning. Med flerfargefunksjonen blir det kreativt og fargerikt.

Tipp: Allsidige systemer som Philips Hue tilbyr et stort utvalg av fascinerende utelys som skaper en følelse av velvære i det fri.

Alt om smart utendørsbelysning

IP-beskyttelsesklasse

For at utelys i hagen skal tåle været, er de beskyttet mot fremmedlegemer (f.eks. støv) og fuktighet (f.eks. regn). Dette indikeres av IP-beskyttelsesklassen. Lamper i nærheten i dammen eller bassengområdet krever den høyeste IP-beskyttelsesklassen.

Tips: La alltid en elektriker installere lysene. Våre eksperter hjelper deg gjerne med å velge riktig IP-klasse for ditt spesifikke formål og bruksområde.

Alt om IP-beskyttelsesklasser

Hvordan lyser man opp hagen?

Lys for hvert hjørne i velværeoasen

Hyggelig hagebelysning

Om sommeren blir hagen, i tillegg til balkongen eller terrassen, ved hjelp av innbydende hagebelysning et sted for velvære i det fri. For en behagelig atmosfære bør lyskilden ha en fargetemperatur på 3300 Kelvin eller mindre. Slikt lys inneholder en høyere andel rødt og skaper derfor en like hyggelig stemning som i stuen. Indikasjonen av fargetemperatur, også kalt lysfarge, finnes i alle lyskilder og i lamper med innebygde LED-lys.

Tips: Hagelys med batteri, oppladbart batteri eller solceller kan forskjønne lyskonseptet på en svært ukomplisert måte.

For hagen egner følgende seg:

Gulvlamper

Med utendørs gulvlamper skaper vi ekte velværeområder utendørs. De gir også nok lys til å grille, lese eller spise middag.

Oppdag gulvlamper

Lyslenker drevet av solenergi

Lyslenker drevet av solenergi gjør hagen unik. Velg mellom utallige kreative designer, fra fargerike til enkle.

Oppdag lyslenker drevet av solenergi

Hagemøbler

Lysende hagemøbler skaper et helt spesielt preg i hagen så vel som på balkongen eller terrassen, og er et virkelig blikkfang.

Oppdag hagemøbler

Dekorasjonsbelysning

Det finnes alltid dekorative utelys i nye, sesongavhengige designer eller i designer som passer for hele året. Slik kan vi alltid fornye hagen.

Oppdag dekorative lys

Hvor mange lumen trenger hagebelysningen?

Hvor sterkt et utelys skal skinne, avhenger først og fremst av hva du har tenkt å bruke hagen til og hva du ønsker. En spotlight i innkjørselen med rundt 1000 lumen må selvsagt lyse sterkere enn et ekstralys på terrassen med en lysstyrke på 100 til 400 lumen for grillkvelden.

Hvilken lysfarge passer best til hagen?

Det avhenger av hva du skal gjøre i hagen. Mindre enn 3300 Kelvin gir et hyggelys til hagen. Denne varmhvite lysfargen gjør en hage om til en ekstra stue. En universalhvit lysfarge på mellom 3300 og 5300 Kelvin egner seg spesielt godt til spotlights i innkjørselen og andre lys for et mer praktisk formål. Denne finner sitt motstykke i stuen, f.eks. i skrivebordsbelysningen. Til syvende og sist er det imidlertid personlig smak som avgjør.

Plante- og trebelysning

Hvis du ikke vil at den blomstrende hagen skal forsvinne i mørket når skumringen faller på, er jordspyd og spotlights en god idé. Blomsterbed, og selvfølgelig trær, blir attraktivt iscenesatt med lys.

Tips: På steder som trenger litt mer lys, er solcellelys med jordspyd et ukomplisert alternativ. Men hvis belysningen er relevant for sikkerheten, bør man bruke permanent strømkabling.

Dette egner seg for belysning av trær og planter:

Spotlights for utendørsbruk

Plantespotter for uteområdet iscenesetter trær og blomsterbed med rettet lys. Det gir et interessant spill av lys og skygge som skaper oppmerksomhet og hygge.

Oppdag spotlights for utendørsbruk

Bakkespotter

I likhet med spotlights for utendørsbruk gir bakkespotter også rettet lys for blomsterbed og planter. De er ofte utformet i en naturlig design, f.eks. i autentisk steinpreg.

Oppdag bakkespotter

Jordspyd

Fordelen med jordspyd: De kan flyttes etter eget ønske dit det blomstrer. Akkurat som solcellelys krever de ingen kabler og kan berike lyskonseptet når som helst.

Oppdag jordspydlys

Lyslenker for hagen

Lyslenker skaper en ekstra hyggelig stemning i utendørsoasen. I bladene på et tre eller i en busk skaper de varme aksenter og en hyggelig atmosfære.

Oppdag lyslenker for bruk i hagen

Lys opp hagestier

Selv om vi kjenner hagen som vår egen bukselomme: Alt ser annerledes ut i mørket. Plutselig dukker det opp ujevnheter du ikke kunne huske var der. Og hvordan blir det så for gjestene våre? I tillegg til sikkerhetsaspektet blir stier iscenesatt med lys ekstra attraktive.

Tips: For gate- og veilamper gjelder følgende: Jo høyere lyspunktene er, desto større blir området som lyses opp. Med høyere lys trenger du samlet sett færre lys.

Oppdag stilys

Dette egner seg for stier og trapper:

Sokkellys
for hage og oppkjørsel

Det finnes sokkellys med og uten bevegelsessensorer. I tillegg til stier kan de også monteres på rekkverk eller vegger, og finnes i moderne og klassisk design.

Oppdag sokkellys

Spotlights for utendørsbruk nedfelt i bakken

Bakkespotter utgjør ingen kollisjonsfare for gressklipperen eller når man leker i hagen. Enkelte produkter kan kjøres over slik at de også kan brukes i oppkjørselen.

Oppdag bakkespotter

Stibelysning
med sensor

Stibelysning med bevegelsessensorer slår på lyset når man går på stien. I motsetning til permanent tente stilys sparer dette mer energi.

Oppdag stibelysning med bevegelsessensor

Belysning av husvegg, fasade og trapper

Moderne lys til husveggen lyser opp stiene rundt huset og inngangspartiet med et behagelig og funksjonelt lys. Og vegglamper er også svært praktiske å ha i kjellertrappen og i hageboden.

Tips: Med utendørs vegglamper med bevegelsessensor tennes lyset kun når det virkelig trengs. Dette gjør at man sparer energi.

Oppdag utendørs vegglamper

Dette egner seg for husveggen:

Utendørs vegglamper med bevegelsessensor

Dersom belysningen primært brukes for å krysse eiendommen trygt, er et utelys med bevegelsessensor alltid det riktige valget.

Oppdag utelamper med bevegelsessensor

Opplyste husnumre

Et permanent opplyst, godt synlig husnummer gjør det lettere for gjestene å finne eiendommen – og for ambulansen i nødstilfeller.

Oppdag opplyste husnumre

Up & down utelys

Up & down utelys er praktiske lys som gir sterkt lys, og som samtidig har en svært dekorativ effekt på grunn av det modellerte lysfallet.

Oppdag up & down vegglamper for utendørsbruk

Belysning av trapper og trappeoppganger

Trappetrinn som er dekket av lys er trygge og deres dimensjoner kan oppfattes bedre – så det sikres et sikkert fotfeste både for en selv og gjester som ønskes velkommen.

Finn ut mer om trappebelysning

Dam- og bassengbelysning

En opplyst hagedam eller basseng blir en virkelig perle på eiendommen. Et skikkelig tilfluktssted der man med riktig belysning kan sitte og slappe av i timevis etter solnedgang.

Merk: IP67 kreves i umiddelbar nærhet av dammer og bassenger – da er lyset beskyttet ved kortvarig nedsenkning. IP68 (støvtett og beskyttet ved langvarig nedsenkning) kreves under eller i vann. Man må også ta hensyn til maksimaldybden. I de fleste tilfeller er det også behov for drenering.

Oppdag lys til dammen

I og rundt hagedammen og bassenget egner følgende seg:

Dekorative lys som flyter på vannoverflaten

Spotter under vannoverflaten

Spotter i nærheten av og i hagedammen

Dampumper

Flere lystips til hagen

Individuelt lys

Paulmann Plug & Shine

Ditt eget system for utendørsbelysning – uten spesialistkunnskap! Velg spotlights eller stilys, koble til kablene, velg transformator og få gleden av full kontroll med smarttelefonen eller fjernkontrollen – så enkelt er det å skape et individuelt lyskonsept med Paulmann Plug & Shine.

Oppdag Plug & Shine

En ekstra stikkontakt i hagen

Strømsøyler

Med strømsøyler trenger man ikke lenger å bruke en skjøteledning i hagen. De er permanent montert i bakken og fås med flere stikkontakter. Disse brukes f.eks. for å lade bærbare lamper, elektriske hageverktøy, en elektrisk grill, mobiltelefon eller laptop.

Oppdag strømsøyler

En oase av velvære i hagen

Trender innen utebelysning

Når varme kvelder igjen nærmer seg, gir vi uteplassen vår en ekte stiloppdatering! Når det gjelder lysdesign, kan du glede deg over det enorme utvalget av stemningsskapende, komfortable, praktiske og kreative belysningsideer. Med disse designer vi hagen vår på vår unike måte.

Oppdag utendørstrender


FAQ: Vanlige spørsmål om hagebelysning

  • 1 200 000 produkter på lager
  • 50 dagers åpent kjøp
  • Topp kundeservice og eksperthjelp

Dra fordel av eksklusive rabatter kun for abonnenter på nyhetsbrevet!

Registrer deg nå for vårt gratis nyhetsbrev og spar i dag!

250 kr rabattkode

*Rabattkoden er gyldig i 21 dager fra mottakelse og gjelder bestillinger med en minimumsverdi på 1500 kr. Kun en rabattkode per kunde og for én bestilling. Kan ikke kombineres med andre kuponger eller koder og kan ikke senere trekkes fra en regning. Kan ikke løses inn for produkter fra produsentene Homematic IP og Philips Hue.