RÅDGIVER

Hvordan finne
den rette...
GULVLAMPEN

Gulvlamper er den mest praktiske komplementære, indirekte belysningen tilgjengelig. Alt som trengs er en stikkontakt og en plass i hjemmet for å bli din nye favorittlampe. Fordelen er at du kan ta dem med til et annet rom. Vi forklarer hvordan du finner gulvlampen som passer deg perfekt og matcher din interiørdesignstil.

Trinn 1

Gulvlampens form

Gulvlamper kan grovt sett deles inn i tre former, som avhenger av plassering og ønsket funksjon: Det typiske, den buede og uplights.

Det typiske

Den typiske gulvlampen består av en robust armatur og en stoffskjerm. Lyset skinner gjennom stoffet på en myk og blendingsfri måte. En dekorativ så vel som funksjonell modell som stadig oppfinner seg selv på nytt, med stilistiske varianter som f.eks. den trebeinte stålampen.

Den buede

Buelampen består av en mer eller mindre buet ramme og noen ganger en lampeskjerm som henger fra lampen. Denne versjonen brukes som belysning ved sofaen eller lenestolen og passer perfekt som indirekte belysning i stua når du trenger å slappe av.

Uplights

Det er en lyskilde på toppen av uplight-gulvlampen som kaster lyset mot taket. Herfra reflekteres det slik at lyset støtter rombelysningen indirekte og uten gjenskinn. Uplights med leselampe på en justerbar arm er også et sikkert vinner ved siden av lenestolen.

Steg 2

Funksjonen

Gulvlamper utfører alltid en bestemt oppgave. Avhengig av modellen kan man lampen kalles en mer funksjonell eller dekorativ gulvlampe.

MER LYS

... til stuen, gangen eller soverommet. Og alt dette uten ekstra stikkontakter, uttak og kompliserte installasjoner. Gulvlamper med stoffskjermer har gjerne en lyskilde på rundt 400 lumen og er godt egnet for dette formålet, i likhet med LED-varianter med en fast, innebygd lyskilde.

DEKORATIV

De to klassiske modellene med lampeskjermer og tilhørende designvarianter med og uten LED, beriker rommet visuelt og gjør det personlig. Til dekorasjon passer gulvlamper i alle stilarter. Uplights og buelamper er derimot mer funksjonelle.

Til LESING

Det beste lyset til lesing og alle slags kreative aktiviteter: Buelamper, uplights med lesearm og leselampe og alle gulvlampeformer der lysretningen kan justeres. Disse kan brukes til å skape optimal visuell komfort ved å tilpasse mengden lys til den respektive aktiviteten.

TIL ARBEID

På kontoret og i utdanningssektoren generelt brukes gulvlamper som ofte følger spesifikke standarder som avviker fra stålampene for dekorativ eller husholdningsbruk. Da blir belysning en avgjørende faktor for trivsel på hjemmekontoret eller på arbeidsplassen. Produkter utstyrt med HCL og lignende teknologier er den riktige løsningen for lange arbeidsdager.

Trinn 3

Gulvlamper med ekstra funksjoner

Gulvlamper utstyrt med ekstra funksjoner kan være ekstra praktiske, ikke minst hvis de er en del av et smart hjem. Da blir nemlig blir belysningen tatt til et helt nytt, kreativt og personlig nivå.

Kan dimmes

Med dimmbare gulvlamper kan du gjøre lyset litt mer behagelig eller lysere avhengig av situasjonen.

Høydejusterbar

Høydejusterbare gulvlamper er perfekte for lenestoler, sofaer eller det elskede lesehjørnet i stua.

Smart

Planlegg belysningen individuelt, kontroller belysningen digitalt og integrer den i ditt smarte hjem.

Trinn 4

Stilen

Valget av gulvlampe er først og fremst et personlig valg som er knyttet til ens interiørstil og smak. På denne måten understreker og beriker det rommets utseende, og blir automatisk et høydepunkt i interiøret og et blikkfang for nysgjerrige øyne.

Trinn 5

Designklassikere

Noen gulvlamper har hatt internasjonal resonans i flere tiår, og finnes nå i originale og autentiske gjengivelser. Andre gulvlamper, derimot, er moderne klassikere som aldri slutter å fascinere takket være deres utsøkte design.

Tolomeo Maxi

En lampeklassiker fra Michele De Lucchi og Giancarlo Fassina i gigantisk versjon.

Lady Costanza

Denne serien med dimmbare lamper ble designet av Paolo Rizzato i 1986.

Panthella

En skandinavisk klassiker laget i 1971 av Verner Panton.

Arco

I 1962 oppfant Achilles og Pier Giacomo Castiglioni -buen, den første buelampen.

Buquet

Et mesterverk i filigran fra 1927 av Eduard-Wilfrid Buquet.

Type 75 Giant

En svart designerlampe, i et attraktivt design, designet av Sir Kenneth Grange i 2016.

Trinn 6

Lyskilden

Den riktige pæren klarer å skape den rette atmosfæren med riktig lysstyrke. Lyskildens egenskaper må også vurderes for lamper med innebygde lysdioder.

Fargetemperatur kelvin gulvlamper
KOMFORTABELT VARMT

En lyskilde for stua skal ha en fargetemperatur på <3300 Kelvin.

Lumen
NOK LYS

For sekundære lyskilder som gulvlamper anbefales en lysstyrke på minst 400 lumen.

Fargegjengivelse
GOD FARGEGJENGIVELSE

For best fargegjengivelse bør man ha en RA-verdi på minst Ra 80 (på engelsk CRI).

Energieffektivitetsklassen
SPARE KOSTNADER

LED -pærer tilhører den høyeste energieffektivitetsklassen og bidrar til å redusere strømkostnadene.


Kai

Creative Editor hos Lampegiganten

EKSPERTTIPS

Fargetemperaturen, dvs. kvaliteten på det hvite lyset, oppfattes veldig annerledes. De fleste i Sentral -Europa synes et mer gulaktig lys på 2700 Kelvin, som den konvensjonelle glødelampen, er spesielt avslappende. I varmere områder som Hellas eller Kanariøyene foretrekkes imidlertid et kjøligere lys på minst 3300 Kelvin.

  • 1 200 000 produkter på lager
  • 50 dagers åpent kjøp
  • Topp kundeservice og eksperthjelp

Dra fordel av eksklusive rabatter kun for abonnenter på nyhetsbrevet!

Registrer deg nå for vårt gratis nyhetsbrev og spar i dag!

250 kr rabattkode

*Rabattkoden er gyldig i 21 dager fra mottakelse og gjelder bestillinger med en minimumsverdi på 1500 kr. Kun en rabattkode per kunde og for én bestilling. Kan ikke kombineres med andre kuponger eller koder og kan ikke senere trekkes fra en regning. Kan ikke løses inn for produkter fra produsentene Homematic IP og Philips Hue.