Innebelysning Baderom

Baderomslamper:

Det går ikke uten dem, men de kan også bidra med mye mer.

 Philips Hue White Ambiance Adore, LED-spot 3-farg.

Baderommet fortjener et par gode lamper. Dette er ikke bare et rom hvor du steller deg, vasker deg og børster håret. Dette handler om godt miljø.

Høres det høytravende ut? Da kan du prøve å sminke eller barbere deg uten god speilbelysning. Eller prøv å unngå å snuble i den fulle skittentøyskurven uten ordentlig takbelysning på badet.

Begge deler er nødvendig. Badet bidrar imidlertid først til et godt miljø med litt ekstra, men fin belysning. Det betyr: LED-panel som enkelt kan dimmes takket være easydim. Eller smarte baderomslamper med LED og fargevekslingsfunksjon som gir badet et personlig preg (etter at lyset er slukket er badet hvitt igjen). 

Baderomslampene gjør badet til noe mer enn et nyttig rom.

Hvilken lampe skal du velge til badet?

Badet bidrar til et godt boligmijø, selv om du ikke har inntrykk av dette akkurat nå. Det har jo ingenting med stuen din å gjøre. Du fokuserer kanskje heller på å gjøre de andre rommene fine og harmoniske og ser på badet som et praktisk rom? Det er greit. Men likevel: Som i resten av boligen bør du ha minst to lampetyper badet.

  • Allmennbelysning for orientering (slippe å snuble  / gå på toalettet)
  • Punktbelysning til oppgaver som krever godt lys (sminking/barbering)
  • Stemningsbelysning for avspenning (denne kan være valgfri)

Orientering omfatter for eksempel at du må på toalettet, at du vil legge sammen klær eller at vil vaske over gulvet. Punktbelysning benyttes som oftest ved speilet på badet. Den bidrar til at du kan sminke deg, barbere eller vaske deg uten skyggeeffekter. Stemningsbelysningen skaper avslappende stemning og sørger for et beroligende fiolett lys i rommet.

For å oppfylle de ulike kravene trenger du ulike lamper på ulike plasser på badet.

Flavi - taklampe på badet, krom

Taklamper til badet

Taklampen sørger for grunnbelysning på badet. Denne er som regel hvit med kromfargede elementer. Dette virker elegant og rent og passer derfor inn i de fleste baderom. Kanskje ikke i ditt baderom? Da kan du velge en taklampe i vintagestil eller i landlig stil.

“til taklamper til badet

Vegglampe til badet

Vegglamper plasseres som regel ved speilet på badet. Det er selvfølgelig også mulig å sørge for allmennbelysning på badet med lyssterke vegglamper. Pass på at lyset blir blendingsfritt. Det betyr at lyskilden ikke bør være direkte synlig og at lampen bør festes på øvre del av veggen eller ca. 1,70 til 1,80 m over gulvet.

vegglampe
 LED-forsynt lys Kamilla i hvitt, IP65

Innfellingslamper til badet

På små bad kan det være smart å velge belysning som ikke opptar ekstra plass. Innfellingsspotter benyttes imidlertid også ofte på hoteller og i svømmehaller. Årsak: De ser stilige ut. Det krever imidlertid en del arbeid å montere disse på badet. Innfellingsspotter krever nemlig nedhengt himling i gips.

Spotter til badet

En lampe med flere spotter bidrar til jevn belysning av baderommet. Kanskje ikke like jevn som lyset fra et flatt LED-panel, men likevel svært jevn. Og i motsetning til de et panel (tynn plate med lys) bidrar spottene også til pent design (pene stammer og skjermer). Pass på at lyset blir blendingsfritt. Å ligge i badekaret og se mot en lyssterk lyskilde har jo ingenting med avspenning å gjøre.

Rund LED-badetaklampe Kara med rilleglass
Hjørne bad og speil lampe Philippa

Speillamper til badet

Siden du selv som regel står i veien for taklyset på badet, er det nødvendig med speillamper på badet. Det dannes skygger i ansiktet. Leppestiften havner på andre steder enn bare på leppene. Og kanskje barberer du bort noe av skjegget som ikke skulle bort. For å motvirke skyggeeffekter må du montere en ekstra lyskilde på badet, nemlig speillampen. Denne bør ha svært god fargegjengivelse på minst Ra80 og den bør være helt blendingsfri, ellers er det umulig å se seg i speilet. Og det er ikke deg du ser. 

"Til speilbelysning til badet

LED-belysning på badet

LED-belysning er også førstevalget på badet. Uansett om du velger LED-innfellingsspot, LED-spot eller LED-taklampe: Med LED-baderomslampen sparer du energi og holdbar lysteknologi gjør at den ikke trenger vedlikehold. Sørg for at lampen har svært god fargegjengivelse og pass på at lyskildene genererer passende lysstyrke, dvs. en god lysfluks i lumen. (spesielt viktig ved fast innebygde LED-lys siden disse ikke kan byttes ut).

Forkromet LED-bad taklampe Filina, easydim

Hvor mange lumen på badet (per m²)?

Spørsmålet “hvor mange spotter eller lyskilder trenger jeg på badet og hvor lyssterke bør de være?” er svært vanskelig å svare på. Eller, dvs. det er ikke vanskelig hvis du tar hensyn til rommets oppbygging. For eksempel må du ta hensyn til fargen på vegger og fliser, dimensjoner, vinkler, skap m.m. Belysningen må tilpasses nøyaktig til rommet, og det som passer til den ene badet er kanskje for mørkt eller for lyst til et annet bad. Du kommer ikke utenom god planlegging av belysningen.

Er dette noe du ikke vil sette i gang med alene? Det trenger du heller ikke. Vi hos lampegiganten.no gir deg gjerne råd. Det er bare å ta kontakt med våre fagfolk. Du finner kontaktinformasjonen nedenfor.

4529127

Hvilken kapslingsgrad er nødvendig på badet?

Fukt og elektrisitet er en livsfarlig kombinasjon. I alle fall hvis lampene dine ikke har passende kapslingsgrad.

I dette tilfellet har vi et viktig råd: Overlat installasjonen av baderomslamper til en elektriker.

Elektrikeren kjenner best til forskriftene som gjelder for belysning på våtrom. Her står alt som har med sikkerheten på våtrom å gjøre.

Badet deles in i ulike våtromssoner. Dusjen eller badekaret er i sentrum og er sone 0. Hver sone har egne forskrifter for baderomsbelysning.

Kapslingsgrad 0: Innenfor dusj og badekar. Her er det kun tillatt med belysning for lavspenning på opptil 12 V og minimum kapslingsgrad er IPX7.

Kapslingsgrad 1: Vertikalt plan over dusj eller badekar. Her er det kun tillatt med belysning for lavspenning på opptil 12 V og minimum kapslingsgrad er IPX4. Uten dusj omfatter området 120 cm rundt dusjhodet. Høydebegrensning i begge tilfeller: 2,25 m.

Kapslingsgrad 2: omfatter området fra sone 1 og 60 cm utenfor. Minimum kapslingsgrad er IPX4. Minimum kapslingsgrad ved vannsprut, f.eks. fra massasjedusjhode er IPX5.

Dessuten er det ikke tillatt med transformatorer innenfor sone 0 eller 1. Stikkontakter og brytere er ikke tillatt i sone 0, 1 eller 2.

IP

Ring våre fagfolk hvis du vil vite mer om våtromssonene på badet eller hvis du lurer på om en lampe kan brukes på badet eller ikke. Du når oss på telefonnummer 23 96 04 30 eller via kontaktskjema. Vi ser fram til å høre fra deg.

  • 1 200 000 produkter på lager
  • 30 dagers åpent kjøp
  • Topp kundeservice og eksperthjelp

Dra fordel av eksklusive rabatter kun for abonnenter på nyhetsbrevet!

Registrer deg nå for vårt gratis nyhetsbrev og spar i dag!

100 kr rabattkode

*Rabattkoden er gyldig i 21 dager fra mottakelse og gjelder bestillinger med en minimumsverdi på 750 kr. Kun en rabattkode per kunde og for én bestilling. Kan ikke kombineres med andre kuponger eller koder og kan ikke senere trekkes fra en regning. Gjelder ikke for unntatte merker og produsenter.