Innebelysning

Våre anbefalinger fra denne kategorien

  Boligbelysning – slik skapes gode belysningsløsninger til hjemmet ditt!

  Et rom uten lys er...mørkt. For å unngå å bli sittende i mørke om kveldene, sørger du selvfølgelig for god innendørsbelysning. Men: Boligbelysningen bidrar imidlertid til mer enn bare å sørge for lys i rommet. Innendørsbelysningen gjør at du kan orientere deg godt i rommet. Den avlaster øynene dine ved ulike hobbyaktiviteter. Sørger for en avslappende atmosfære. Og den deler rommet inn i spennende lyssoner.

  Hva må til? Ulike lyskilder, moderne belysningsteknologi, fint design. Og litt kreativitet ved utformingen av din egen belysningsløsning.

  Ulike typer innendørsbelysning:

  Du trenger ikke å være belysningsplanlegger for å få optimal belysning i boligen din. Du bør imidlertid være bevisst på at rommet bør ha flere lyskilder enn en sentral taklampe.

  Boligbelysning omfatter...

  • Taklamper: Disse lyser opp hele rommet.
  • Pendellamper: Disse lyser opp bestemte områder, deler opp rommet og fungerer som flotte blikkfang ved at de henger i blikkhøyde.
  • Vegglamper: De gjør rommet lysere, men bidrar også til utformingen av rommet.
  • Gulvlamper: Disse fins i ulike utførelser. Felles for dem alle er at de sørger for bedre lys enten du vil lese, gjøre håndarbeid eller bare slappe av på sofaen.
  • Bordlamper: Disse fungerer ikke bare som tilleggslyskilder som settes i stikkontakten, men er også flotte designobjekter. Disse lampene er høydepunktet i rommet enten de plasseres på et sidebord eller en kommode.
  • Lysekroner: Disse passer like godt i eneboligen som i en leilighet i passende størrelse. I likhet med pendellampene setter en lysekrone preg på rommet.
  • Innfellingsspot: Dette er en plassbesparende belysningsløsning. Hvis disse fordeles på en passende måte, vil de sørge for godt lys i rommet.
  • Lyskastere og spotter: Disse lampene lyssetter bestemte deler av rommet – eller hele rommet hvis takspotten består av mange lyskilder.
  • Skinnesystemer: Kanskje den mest fleksible belysningsløsningen på markedet. Her kreves en del planlegging, men resultatet er en enestående belysningsløsning.

  Hvilke lamper passer inn i ulike rom?

  Du er klar over at du kan velge noe mer enn bare en taklampe og trenger råd om hvor de ulike lampene passer inn. Vi skiller mellom følgende lyskilder:

  • allmennbelysning, som sørger for grunnbelysningen
  • sonebelysning, som sørger for målrettet belysning, f.eks. til skrivebordet
  • aksentbelysning for dekorativ utforming av rommet, f.eks. med lysfigurer eller LED-striper

  Målet med god belysningsplanlegging innebærer å sørge for tilstrekkelig lys overalt slik at du ser godt uansett hva du skal gjøre. Å se godt nok innebærer alt fra å kunne orientere seg i rommet til å lese dokumenter med liten skrift eller å sy.

  Stuen

  Allmennbelysningen består som regel av strålende taklamper eller flere vegglamper. Sonebelysning kan være alt fra en uplight ved godstolen eller en gulvlampe med bue ved siden a sofaen. Nydelige lyseffekter får du f.eks. med LED-striper som kan styres med smarttelefonen.

  Spisestuen

  Allmennbelysnigen består som regel av vegglamper. Den viktigste plassen i rommet er over spisebordet og er reservert for pendellampen. Denne sørger for vakker sonebelysning over spisebordet. LED-striper i et vitrineskap fungerer som aksentbelysning.

  Kjøkkenet

  Taklamper og innfellingsspotter er god allmennbelysning på kjøkkenet. Disse lampene må suppleres med god sonebelysning over kjøkkenbenken. Her brukes som regel benkebelysning eller møbellamper. På kjøkkenet er det ikke så vanlig å benytte aksentbelysning.

  Soverommet

  På soverommet er det vanlig at grunnbelysningen består av taklamper med tekstilskjerm. Når du vil lese på senga er det viktig med belysning av et bestemt område, og her er nattbordslampen viktig. På soverommet er det populært å benytte bokstaver med belysning som aksentbelysning.

  Badet

  Allmennbelysningen på badet består av enkle taklamper eller innfellingsspotter. For lyssetting av bestemte områder fungerer speillamperperfekt når du skal sminke eller barbere deg. Dekorbelysning som oppfyller våtromsforskriftene kan benyttes som aksentbelysning. Det er viktig å følge forskriftene uansett lampetype!

  Trenger du faglige råd? Ta gjerne kontakt med våre fagfolk. Det er bare å ringe oss på oppgitt telefonnummer eller benytte kontaktskjemaet.

  Gangen

  Enkle taklamper med lys som stråler i alle retninger lyser opp i gangen uten å oppta for mye plass. I trappeoppganger der det vanlig å benytte taklamper med bevegelsessensorer, noe som både er komfortabelt og økonomisk. Områdebelysning og aksentbelysning spiller en underordnet rolle i gangen. En speillampe kan imidlertid være grei å ha når du vil ta en siste sjekk i speilet før du går ut av døra.

  Er LED den beste lysteknologien for boligbelysning?

  Helt klart: ja! LED-pærene har kvittet seg med barnesykdommene som de slet med de første årene. I dag er dette de mest anvendelige og mest energibesparende lyskildene på markedet. Disse leveres i alle mulige utførelser, fra filamentpærer til lyspærer i flammeform og smarthus-lyskilder. Retrofitpærer er dessuten kompatible med gamle fatninger. LED-lyskildene er mer energieffektive enn de tradisjonelle glødelampene og har dessuten lengre levetid.

  Flere tips ved valg av riktig LED-lyskilde innendørs:

  • Varmhvite lyskilder sørger for behagelig lysstemning og bør benyttes overalt hvor du ønsker å ha koselig stemning. Varmhvit er den perfekte fargetemperaturen til stuen, soverommet og andre rom hvor du ønsker en avslappet atmosfære.
  • LED-lyskilder med universalhvit fargetemperatur er perfekt i skrivebordslampen. Disse lyskildene sørger for et saklig lys som bidrar til å styrke konsentrasjon