RÅDGIVER Fargegjengivelse
Farger kommer bare til sin rett med en lyskilde med høy fargegjengivelsesindeks (CRI).

Fargegjengivelse, Ra-indeks og CRI

enkelt forklart

Fremstår maten på kjøkkenet mindre fargerik enn i butikken? Mister den fargerike kjolen nyansene sine idet du går inn på soverommet? Eller ser speilbildet ditt unaturlig ut? Da er det sannsynligvis en lyskilde med dårlig evne til å gjengi farger du har med å gjøre. Dette gjelder ikke bare hjemme - god fargegjengivelse spiller en viktig rolle i blant annet helsevesen, industri, grafisk design og motebutikker.

Fargegjengivelse

HVA ER CRI?

Fargegjengivelsesindeksen (CRI, fra color rendering index på engelsk) forteller hvor naturlig fargene på et objekt gjengis når de belyses av en bestemt lyskilde. Dette gjør fargegjengivelse til en kvalitetskarakteristikk for en lyskilde. En CRI på Ra 100 betyr en naturlig reproduksjon av farger. Ra >= 90 indikerer veldig god fargegjengivelse, Ra >= 80 indikerer god fargegjengivelse. Lyskilder under Ra 80 anbefales ikke til stuer, da farger kan oppleves forvrengt eller gjengitt på en gråaktig måte.

Fargegjengivelsesindeks

HVOR KAN JEG FINNE INFORMASJONEN OM RA-INDEKSEN OG CRI?

Fargegjengivelsesindeksen finner du i produktdetaljene til hver lyspære i nettbutikken vår.

Fargegjengivelse

HVORDAN MÅLES CRI?

Den synlige delen av elektromagnetisk stråling, fra 380 nm til 780 nm, består av forskjellige spektrale farger. Naturlig dagslys inneholder alle farger.

Lyskilder har derimot forskjellig lysspektre. Hvis en lampe avgir et lysspektrum med topper og reduserte intensiteter, leveres lysstyrken ujevnt til fargepaletten. Som et resultat av dette blir visse farger vektlagt. Hvis en spektralfarge mangler helt, vil overflater i denne fargen fremstå gråaktig.

De 14 testfargene i henhold til DIN 6169

Testfargene

Ved hjelp av måleinstrumenter som spektrometer kan CRI måles mot standarden på naturlig dagslys. Dette gjøres ved hjelp av 14 testfarger definert i DIN 6169: 8 primære referansefarger (gammelrosa, sennepsgul, gulgrønn, lysegrønn, turkisblå, himmelblå, grenfiolett og lilla fiolett) og 6 sekundære referansefarger (mettet rød, gul, grønn, blå, hudfarger (rosa) og bladgrønt).

Fargegjengivelse
Farger kommer bare til sin rett med et belysningsmiddel med høy fargegjengivelsesindeks (CRI).
  • 1 200 000 produkter på lager
  • 50 dagers åpent kjøp
  • Topp kundeservice og eksperthjelp

Dra fordel av eksklusive rabatter kun for abonnenter på nyhetsbrevet!

Registrer deg nå for vårt gratis nyhetsbrev og spar i dag!

250 kr rabattkode

*Rabattkoden er gyldig i 21 dager fra mottakelse og gjelder bestillinger med en minimumsverdi på 1500 kr. Kun en rabattkode per kunde og for én bestilling. Kan ikke kombineres med andre kuponger eller koder og kan ikke senere trekkes fra en regning. Kan ikke løses inn for produkter fra produsentene Homematic IP og Philips Hue.