GUIDE

Tips til riktig barneromsbelysning En sunn og trygg oppvekst

Barnerommet er barnas rike. Her skal de føle seg helt komfortable. Dette oppnår vi med en koselig lysstemning og spesielle lyssoner, for eksempel for å lese, gjøre lekser eller spille spill. Dette skaper et livlig miljø som gir barna våre rom for å utvikle nye interesser og gir dem en trygg og sunn oppvekst.

Lys til barnerommet

Et lite leksikon til barneromsbelysning

Lumen

Beskriver lysstyrken til en lyskilde. En sammenligning basert på watt fungerer ikke lenger i dag. Lyspærer for taklamper har ca 800 lumen. Lyspærer til bordlamper ca 400 lumen. For grunnbelysning på barnerommet beregner vi ca 100-150 lumen per m². For å oppnå dette nivået av lysstyrke brukes ofte taklamper med flere pærer.

Kelvin

Beskriver fargetemperaturen til en lyskilde, altså hvordan lyset påvirker rommet. LED-lamper finnes i alle lyse farger, derfor må vi være oppmerksomme på dette ved kjøp. Det skilles mellom: koselig varmhvit (> 3.300 Kelvin), universalhvit for arbeid (3.300 - 5.300 Kelvin) og kjøligere dagslyshvit (< 5.300 Kelvin), som ikke anbefales på barnerom.

Fargegjengivelse

Beskriver kvaliteten på objektets farge gjengtt i det kunstige lyset til lyskilden. Meget god fargegjengivelse, også kjent som CRI (Color Rendering Index), er Ra 80, Ra 90 eller Ra 100. Denne verdien er spesielt viktig i barnerom, slik at f.eks. plagg, veggmaling, tegninger, malerier og bokillustrasjoner fremstår i rike farger.

Hva slags lys trenger jeg til barnerommet? De grunnleggende elementene

Eine ausgewogene Beleuchtung im Balansert belysning på barnerommet består av grunnbelysning og flere lyssoner for ulike aktiviteter som f.eks. å lese og å gjøre lekser. Det er også aksentbelysning - det svake, koselige og behagelige lyset som barn elsker.

Grunnbelysning

Det "gode lyset" for orientering og velvære skapes også av taklamper (eller pendellamper som lyser opp barnerommet) Siden det boltres mye og verden ofte er «opp ned», skal lampene aldri blende når du ser opp på lampen. Skjulte lyskilder – f.eks. gjennom stoffskjermer sørger for et indirekte, blendingsfritt lys. Ved bruk av spotter i taket, bør disse dreies slik at de ikke kan ses forfra.

Grunnleggende: < 3300 Kelvin fargetemperatur for maksimal komfort og ca 100-150 lumen per m².

Lys til skrivebordet og til læring

Å skrive sine egne første linjer, legge til tall og lære nye ting – alt dette er en del av hverdagen for barn fra 6 år og oppover. Til dette trenger barn en skrivebordslampe med riktig lys. Her vil en universalhvit lysfarge på 3300 - 5300 Kelvin være bedre enn grunnbelysning for å fremme konsentrasjonen og samtidig skåne øynene mens de gjør lekser.

Triks: For å unngå sjenerende skygger bør skrivebordslampen plasseres til venstre på skrivebordet for høyrehendte og til høyre for venstrehendte. Da unngår man å se skyggen av sin egen hånd over leksearbeidet eller tegningen.

Koselig og komfortabelt med dekorative lys

Eventyrlys, glødende kuler, LED-lys og andre dekorative lyskilder gjør barnerommet skikkelig koselig. Også her bør fargetemperaturen være under 3300 Kelvin – jo lavere jo mer koselig, for da øker den røde komponenten i lyskilden og lyset virker varmere.

Trådløst tips: skrivebordslampe, nattbordslampe, stereoanlegg og videospillkonsoll – selv på barnerommet er det ikke alltid nok stikkontakter. Men batteridrevne lys kommer i alle former og farger i dag, f.eks. bærbar Light2Go.

Lys for lesing

Å kose seg i senga og dykke ned i den nye favorittboken, blir fort et spennende eventyr for mange barn. En nattbordslampe ved sengen er nødvendig for dette formålet og gjør leseopplevelsen bedre.

Den fine forskjellen: I motsetning til skrivebordslampen som har en direkterettet lyskilde, skal denne ha et strålende lys som gir lys i alle retninger. I tillegg skal lyset skinne mykt og uten gjenskinn gjennom en stoff- eller satenglampeskjerm.

Klassisk nattlampe med stikkontakt

De er fortsatt et pålitelig valg for trygg og sikker orientering i mørket: Nattlampe med stikkontakt. Fra en hvilken som helst stikkontakt - ideelt sett rett ved døren - avgir de varmt hvitt lys, som ikke forstyrrer søvnen og gir nok lysstyrke når du våkner.

Sikkerhetstips: Nattlampe med stikkontakt er spesielt viktig i gangen nær trapper, hvor det er lett å snuble.

Nattlys 2go

De er ekte all-round følgesvenner: Nattlys med glødende favorittmotiver. De trenger verken støpsel eller ledning, men fungerer på batterier, noe som gjør dem enkle å ta med når du skal på do om natten.

Lysende bamse: Siden det kun lyser noen få LED-er i dem, blir de ikke så varme så du kan godt ta dem med under dynen. De kan også bli med på lek, og noen av produktene har flott RGB-fargeveksling som gir en harmonisk og leken stemning.

Hva bør vurderes når det kommer til barneromsbelysning? Trygt lys på barnerommet

 • Blendefritt lys
  Velg lysarmatur med "usynlig" lyskilde eller pærer med færre lumen

 • Forsiktig, varmt!
  Velg lamper der barn ikke kan ta på pæren.

 • Kun intakte lyskilder
  Foreldre er ansvarlige for å regelmessig kontrollere kabel, stikkontakt, lysarmatur og lampe.

 • Lyskilder uten kvikksølv
  Energisparelamper har ingen plass i barnerom – LED er derimot ufarlig

 • Uknuselig
  Noen ganger går ting i stykker når man leker og boltrer seg, så det bør ikke være lamper av glass eller knuselige pærer på barnerommet, men f.eks. LED-lamper i plast.

Hvilke lamper passer til et gutterom?

Skal jeg bli pilot, fotballstjerne eller politimann når jeg blir stor? Drømmene til små gutter (og jenter) gjentas fra generasjon til generasjon! Så hvorfor ikke la barneromslampen være inspirert av disse med f.eks. flotte motiver av fly eller fotballer?

En pendellampe med flymotiv hengende på barnerommet - det er et blikkfang som barn og voksne vil elske! Propellflyet kan integreres inn i godnatt-historien og beundres fra sengen av de små!

Kjøp lamper til gutter

kr 399,00
Veil. pris kr 485,17
Veiledende prisen er produsentens anbefalte utsalgspris på produktet.
Detaljer
kr 369,73
Detaljer
kr 1 889,00
Veil. pris kr 2 049,00
Veiledende prisen er produsentens anbefalte utsalgspris på produktet.
Detaljer
kr 2 099,00
Detaljer
kr 999,00
Detaljer
kr 889,00
Veil. pris kr 979,00
Veiledende prisen er produsentens anbefalte utsalgspris på produktet.
Detaljer
kr 2 099,00
Veil. pris kr 2 349,00
Veiledende prisen er produsentens anbefalte utsalgspris på produktet.
Detaljer

Det spiller ingen rolle om det er tak-, vegg- eller bordlampe til barnerommet – motivene er så kreative at mange leker kan bli overskygget av de lysende høydepunktene. Uansett er de mangfoldige motivene – fra fotball til hunder – flott inspirasjon til eventyrlige leker på gutterommet.


Hvilke lamper passer til et jenterom?

Det kan være litt rosa på jenterommet! Helst skikkelig fargerik med flotte kombinasjoner av gult og grønt! Slik kommer lyse fargeklatter inn i barnerommet, som kan inspirere til lek og moro!

Med dyremotiver kan du samle plusspoeng fra de fleste barn! Å la fargerike hester, frosker og bier flytte inn på barnets rom vil garantert skape en glad og leken atmosfære!

Kjøp lamper til jenter

kr 319,00
Veil. pris kr 456,29
Veiledende prisen er produsentens anbefalte utsalgspris på produktet.
Detaljer
kr 2 099,00
Detaljer
kr 807,66
Detaljer
kr 923,33
Veil. pris kr 1 154,30
Veiledende prisen er produsentens anbefalte utsalgspris på produktet.
Detaljer

Feer og prinsesser er selvfølgelig et must i jentedrømmelandet. Som motiver på lamper ser de fantastiske ut, og bidrar til å forvandle barnets egne lekehule om til et magisk lite rike.


FAQ: Vanlige spørsmål om belysning av barnerom

Hva betyr varmhvit og kaldhvit?

Hva er fordelene med barneromslamper med LED?

La deg inspirere av bildene.

Tagg oss på Instagram for å dele idéer og inspirasjon. Bildet ditt kan være her snart.