Vekstlys

Vekstlys

Vekstlys for fotosyntese

Svarte plantelamper

Hvorfor trenger man et plantelys?

I den mørke årstiden er det generelt en risiko for at planter ikke får nok dagslys, spesielt innendørs. Mangelen på lys gjør dem mer utsatt for skadedyr, eller de kan visne hen.

Vekstlys brukes mest for sikker overvintring. Imidlertid kan de også brukes for plantehold året rundt på mørke steder og som en forlengelse av dagslyset. I tillegg kan mange frøplanter dyrkes tidligere, f.eks. artisjokker, eggplanter eller paprika.

Utenom i private hjem brukes vekstlys f.eks. i blomsterbutikker og i gartnerier.

Hva er forskjellen mellom et vekstlys og en vanlig lampe?

For at planter skal stimuleres til fotosyntese med kunstig belysning kreves det spesielle lyskilder – vanlige lyskilder egner seg ikke. Den viktigste forskjellen mellom en vanlig lampe og plantelys er fargespekteret, dvs. sammensetningen av lyset.

Naturlig dagslys inneholder alle bølgelengder. Fremfor alt trenger planter de blå og røde bølgelengdene. Vekstlys har derfor også en større andel av rødt og blått lys, noe som forklarer det fiolette lyset. Bare dette lyset har en fotobiologisk effekt på vekst og blomstring.

Som på andre områder innen kunstig belysning har mange vekstlys nå LED-lys. Dette betyr at strømkostnadene er lave selv med naturlig lengre belysningstider.

Hvitt vekstlys
Vekstlys

Hvor lenge må et vekstlys lyse?

Det avhenger helt av plantetypen. Tropiske eller subtropiske planter trenger f.eks. 12 til 14 timer med lys. I tillegg endres lysbehovet avhengig av hvilket stadium i livssyklusen planten er i.

En mørkeperiode er også nødvendig for de fleste planter – å utelate den mørke fasen fremkaller ikke alltid en raskere vekst.

Timere eller smarte kontrollløsninger anbefales for å regulere varigheten av belysningen fra vekstlys.

Hva bør man tenke på med et plantelys?

Plantelys er spesiallamper, i dette tilfellet for bruk ved plantehold. Lyset fra disse spesielle lyskildene egner seg ikke for å belyse boområder.

I tillegg bør bruksområdet vurderes på forhånd. Hvis vekstlys brukes i våtrom, krever de en høyere IP-kapslingsgrad for å være vanntette, f.eks. IP65.

Trenger du råd og veiledning om vekstlys eller har du andre spørsmål om lys og belysning? Da er det bare å ta kontakt med oss.

Plantelys
  • 1 200 000 produkter på lager
  • 30 dagers åpent kjøp
  • Topp kundeservice og eksperthjelp

Dra fordel av eksklusive rabatter kun for abonnenter på nyhetsbrevet!

Registrer deg nå for vårt gratis nyhetsbrev og spar i dag!

100 kr rabattkode

*Rabattkoden er gyldig i 21 dager fra mottakelse og gjelder bestillinger med en minimumsverdi på 750 kr. Kun en rabattkode per kunde og for én bestilling. Kan ikke kombineres med andre kuponger eller koder og kan ikke senere trekkes fra en regning. Gjelder ikke for unntatte merker og produsenter.