Sensor

Våre anbefalinger fra denne kategorien

  Bevegelsessensorer tilbyr mange fordeler: Komfort, sikkerhet og kostnadsbesparelser

  bevegelsessensor

  Bevegelsessensorer regulerer automatisk belysningen i hagen og huset. Lyset trenger ikke lenger å slås på for hånd, noe som gir økt komfort. Når du ikke har noen hånd fri, viser denne luksusen seg å være ytterst praktisk. Bruk av bevegelsessensorer reduserer også risikoen for skader. For på uteområdet oppdages snublefarer i god tid, og inne blir det ikke nødvendig å trykke på lysbryteren i mørket.

  Bevegelsessensorer beskytter også mot innbrudd. Når lyset tennes for uvedkommende som nærmer seg huset, legger de ofte fort på sprang, og de kommer ikke så langt som til å forsøke seg på innbrudd.

  Sist, men ikke minst, er bevegelsessensorer skånsomme mot lommeboken på lang sikt: Siden de bare aktiverer lyset når det faktisk er behov for det, er de både kostnadsbesparende og miljøvennlige. Tiden da folk glemte å slå av lyset, hører fortiden til, noe som forlenger levetiden til lyskildene betraktelig.

  Hvilke typer bevegelsessensorer finner du?

  Bevegelsessensorer er tilgjengelig som separat tilbehør eller innebygd i lamper. De er basert på forskjellige teknologier som også kan brukes i kombinasjon:

  Passive infrarødsensorer (PIR-sensorer)

  • fungerer via infrarød stråling (varmestråling)
  • for innendørs og utendørs bruk

  Høyfrekvente sensorer eller radarsensorer

  • fungerer ved hjelp av elektromagnetiske bølger
  • for innendørs bruk og som intelligente HF-sensorer (iHF) egner de seg også for utendørsbruk

  Ultralydssensorer

  • fungerer via lydrefleksjon
  • for innendørsbruk

  Kamerasensorer

  • fungerer via en elektronisk evaluering av bildeinnholdet
  • for innendørs og utendørs bruk

  Hvordan skiller bevegelsessensorer seg fra nærværssensorer?

  Forskjellen mellom bevegelses- og nærværssensorer ligger i sensorenes følsomhet. Mens bevegelsessensorer reagerer på større bevegelser som gange, er de minste lille bevegelser, for eksempel det å trekke i et dørhåndtak eller å skrive på et tastatur tilstrekkelig for nærværssensorer. Dette gjør at bevegelsessensorer egner seg for utendørsbruk for å gi lys i mørket og drive vekk inntrengere. De brukes ofte innendørs i ganger og trapperom. Nærværssensorer er derimot ment for oppholds- og arbeidsområder. Her sørger de for lys for de minste bevegelser. Moderne bevegelsessensorer og nærværssensorer utfører automatiske lysmålinger og slår seg automatisk av når det er tilstrekkelig dagslys.

  bevegelsessensor
  bevegelsessensor

  Hvordan fungerer PIR-sensorer?

  PIR-sensorer (passive infrarødsensorer) sender ingen signaler, men mottar bare varmestråling fra omgivelsene og fungerer dermed passivt. De aktiveres av dynamiske varmekilder, dvs. objekter i bevegelse. Dette kan like godt være mennesker som dyr og varme bilmotorer. PIR-sensorer reagerer derimot ikke på statiske varmekilder som sollys. Det finnes også modeller som ikke aktiveres av små dyr. Dette forhindrer unødvendig strømforbruk når katter eller pinnsvin smetter forbi.

  For å oppdage temperaturforskjeller optimalt, må PIR-sensorer ha direkte sikt til objektet. De må derfor ikke installeres dekket eller skjermet. Sensitiviteten til sensorene kan også svekkes i kraftig regn eller av tykke klær om vinteren.

  Hvor brukes PIR-sensorer?

  Bevegelsessensorer med PIR-sensorer brukes i huset så vel som i hagen. Det er det riktige valget når det er om å gjøre å fange opp store bevegelser. De registrerer når en person går forbi eller en bil nærmer seg. Det er viktig å vite at bevegelsessensorer med PIR-sensorer oppdager bevegelser fra siden bedre enn bevegelser forfra. Dette kan forklares med at bevegelsessensoren deler registreringsområdet opp i et rutenett som består av enkeltflater. Du kan tenke på et slikt område som avstanden mellom fingrene dine når du sprer dem. Hvis en person nærmer seg bevegelsessensoren forfra, kan de holde seg innenfor et område slik at sensoren ikke oppfatter noen endring. Hvis de går forbi bevegelsessensoren i en vinkel, krysser de flere siktflater, og en endring blir oppfattet. Ved montering bør man tenke på vinkelen. I tillegg må bevegelsessensorer med PIR-sensorer installeres på en slik måte at de ikke blir tildekket. En direkte siktkontakt med objektet er viktig for at sensoren skal fungere perfekt.

  bevegelsessensor

  Bevegelsessensorer med PIR-sensorer er valget for uteområder så vel som for korridorer, garasjer og trapperom. Imidlertid egner de seg ikke for å registrere mindre bevegelser, for eksempel når man arbeider i sittende stilling. Her er det mer praktisk å bruke nærværssensorer. Disse registrerer også varmestråling ved hjelp av infrarødsensorer – men de er langt mer følsomme. Dette er mulig gjennom en svært detaljert, sjakkbrettlignende inndeling av synsfeltet. Nærværssensorer kan oppfatte de minste bevegelser, for eksempel det å skrive på et tastatur. De egner seg derfor primært til kontorer og oppholdsrom.

  bevegelsessensor

  Hvordan fungerer høyfrekvenssensorer?

  Høyfrekvenssensorer (HF-sensorer) avgir radarstråler (elektromagnetiske bølger) og reagerer på refleksjonen deres – ekkobildet. De arbeider dermed aktivt. Hvis et objekt beveger på seg, endres frekvensen som de utstrålte bølgene sendes tilbake med. Slik registrerer sensoren en endring. HF-sensorer fungerer uavhengig av temperatur. De kan også installeres skjermet av vegger, glass eller tre. Fordi de, i motsetning til infrarødsensorer, ikke trenger direkte kontakt med objektet og kan trenge gjennom tynne vegger. Den høye følsomheten muliggjøres av det faktum at oppdagelsen skjer horisontalt og vertikalt samtidig.

  Bevegelsessensorer med HF-sensorer egner seg svært godt til kjellerlokaler og passasjer som mange vinkler, der infrarødsensorer har begrenset effekt. Nærværssensorer med HF-sensorer brukes primært på boområder. De registrerer de minste bevegelsene – selv når man sitter i en lenestol eller på kontoret. De er også svært praktiske for toaletter og vaskerom, siden de også kan registrere bevegelser bak dører.

  I lang tid var HF-sensorer ikke egnet for utendørsbruk på grunn av den høye følsomheten – fordi et blad som flyr forbi var nok til å avgi et signal. I dag er imidlertid teknologien videreutviklet på en slik måte at den kan skille menneskelige bevegelser fra insekter, fallende blader og regn. Slike intelligente HF-sensorer (iHF) blir nå i økende grad brukt utendørs.

  Hvordan fungerer ultralydssensorer?

  Bevegelsessensorer med ultralydssensorer sender og mottar lydbølger i et område som ikke kan høres av mennesker. De trenger inn i det innerste hjørnet av et rom og kan registrere gjenstander bak hindringer selv uten direkte siktkontakt. Imidlertid bør de ikke plasseres bak et deksel eller over et varmeapparat, siden lydbølgene overføres gjennom luften. I motsetning til HF-sensorer kan ultralydsensorer heller ikke trenge gjennom tynne vegger.

  Bevegelsessensorer med ultralydssensorer egner seg svært godt for lange ganger og korridorer. De brukes ofte som nærværssensorer på kontorer fordi deres høye følsomhet gjør dem ideelle for stillesittende arbeid.

  Hvordan fungerer kamerasensorer?

  Bevegelsessensorer kan også drives av kamerasensorer. Hvis det registreres en endring i bildeopptaket, kan lyset slås på via et signal, og selvfølgelig kan det også utløses en alarm. Denne teknologien brukes hovedsakelig innen sikkerhetsteknologi. For bruk i kontorlandskaper eller møterom har Steinel nå utviklet kamerasensorer som kan gjenkjenne og telle mennesker – uansett om de sitter eller står.

  Finnes det bevegelsessensorer bygd inn i lamper?

  Bevegelsessensorer er tilgjengelige som separat tilbehør så vel som innebygd i lamper. Hvis bevegelsessensorer er koblet til lyskilder, må du passe på å bare bruke lyskilder som umiddelbart avgir full lysfluks. I tillegg må du sørge for å observere den maksimale strømeffekten (oppgitt i watt) til lampene som er tillatt for bruk med bevegelsessensoren.

  Den enkleste løsningen er å kjøpe lamper med integrerte bevegelsessensorer for huset og hagen. Stilige sokkel- og gatebelysning med bevegelsessensorer er tilgjengelig for utendørsbruk, noe som gjør det tryggere å gå gjennom hagen om natten og som samtidig skaper en fin stemning. Slike utelys forbundet i et nettverk er allerede tilgjengelig i dag: Hvis en lampe oppdager bevegelse via bevegelsessensoren, sender den et signal til de nettverkstilkoblede lyskildene. Alle lysene aktiveres automatisk samtidig og lyser opp hagestien.

  Hvordan kobler jeg til bevegelsessensorer?

  bevegelsessensor
  bevegelsessensor

  Siden bevegelsessensorer nå er tilgjengelig innebygd i lamper, er det i de fleste tilfeller ikke behov for å installere dem i det eksisterende elektriske systemet. Hvis du velger en separat bevegelsessensor, kan du enkelt installere den på egen hånd. Før du kobler til en bevegelsessensor, må du sørge for at du overholder de vanlige, strenge sikkerhetsreglene som gjelder for arbeid på elektroniske systemer.

  Før installasjon er det også viktig å tenke på: Bør lyskilden i fremtiden kun styres via bevegelsessensoren, eller skal den også kunne styres via en bryter? Hvis du vil ha begge alternativene i kombinasjon, velger du en såkalt velgerbryter. Dette gjør det mulig å slå lyset på eller av permanent og bytte til bevegelsessensormodus. I tillegg kan det stilles inn at bevegelsessensoren skal være aktiv om natten og at lyset betjenes av bryteren på dagtid.

  Videre må bestemme deg for om du vil installere bevegelsessensoren din i en overflatemontert eller en innfelt versjon. Med den innfelte versjonen kan du bruke bryterboksen til den aktuelle lyskilden. For å gjøre dette fjerner du lysbryteren og kobler til bevegelsessensoren. Bevegelsessensorer med tre- eller tolederteknologi er tilgjengelig på markedet, og har følgelig to eller tre tilkoblingsterminaler. Tolederteknologien fungerer uten nulleder.

  I neste trinn stiller du inn avstanden for når et objekt skal aktivere lyset (registreringsområdet) og hvor lenge lyset skal forbli på når det forekommer bevegelser (innkoblingsvarighet). Du kan også bruke skumringssensoren til å spesifisere lysstyrken som lyset ditt skal aktiveres fra. Nå er alt du trenger å gjøre, å skru bevegelsessensoren inn i bryterboksen – det er det hele.

  For øvrig er det ikke nødvendig å installere en egen bevegelsessensor for hver lyskilde. Du kan enkelt koble flere lyskilder til én bevegelsessensor. Av sikkerhetsgrunner må du imidlertid passe på at du ikke overskrider den tilsluttede effekten til bevegelsessensoren.

  Det finnes nå lamper med innebygde bevegelsessensorer som også er batteridrevne. For montering holder det å sette inn batteriene og feste lyset til ønsket sted. I denne kombinasjonen er energisparende LED-pærer best egnet slik at batteriene varer så lenge som mulig.

  Hvilken kapslingsgrad må bevegelsessensoren min ha?

  bevegelsessensor

  Sørg for at bevegelsessensoren har en egnet IP-kapslingsgrad for uteområdet og på badet. Bare da er den tilstrekkelig beskyttet mot inntrengning av vann og fremmedlegemer. Enheter med kapslingsgrad IP54 eller høyere egner seg for utendørsbruk på husveggen eller under taket. Dette beskytter dem mot støv og vannsprut. Med kapslingsgrad IP66 vil bevegelsessensoren din også være støvtett og beskyttet mot vannstråler. Dette anbefales hvis det ikke finnes noen beskyttelse mot veggen eller taket.

  For badet er kapslingsgrad IP44 tilstrekkelig i taket, da enheten er beskyttet mot vannsprut og fremmedlegemer som er større enn en millimeter. I nærheten av badekaret bør imidlertid kapslingsgrad IP65 brukes. For oppholdsrom der det ikke forventes noen fuktighet, er bevegelsessensorer med kapslingsgrad IP40 tilstrekkelig, som beskytter enhetene mot faste fremmedlegemer som er større enn en millimeter, men ikke mot vann.

  I hvilken høyde skal en bevegelsessensor installeres?

  En monteringshøyde på 2 meter eller mer anbefales for bevegelsessensorer utendørs. Årsaken er på den ene siden at bevegelsessensoren må installeres utilgjengelig for uvedkommende – spesielt innbruddstyver. På den annen side blir området som dekkes større, jo høyere man monterer bevegelsessensor. Hvis den installeres for lavt, blir bare et relativt lite område dekket. Dette bør derfor avgjøres individuelt for hvert tilfelle. Samtidig må produsentens anbefalinger for monteringshøyde følges.

  Hvilke registreringsvinkler egner seg for hva?

  Bevegelsessensorer er tilgjengelige med en registreringsvinkel på 90° til 360°. Hvis du for eksempel skal kunne registrere et helt rom, bør du helst montere sensoren i taket, siden et registreringsområde på 360° kan dekkes herfra. Hvis du installerer den på veggen, er en registreringsvinkel på 180° tilstrekkelig. Slike bevegelsessensorer brukes best for å belyse en gang eller for å sikre uteområdet rundt huset. På den annen side er 90°-vinkler tilstrekkelig for å belyse inngangen til huset. For å sikre to av husets yttervegger samtidig kan en bevegelsessensor med en registreringsvinkel på 240° festes til et hjørne av huset.

  Hvis du ennå ikke er sikker på hvordan du skal bruke sensoren, kan du også kjøpe en bevegelsessensor med stor registreringsvinkel og justere den senere ved hjelp av paneler for området som skal dekkes.

  bevegelsessensor

  Dersom man fester bevegelsessensoren til ytterveggen av sikkerhetsgrunner, bør man sørge for at også området rett under blir registrert. En såkalt krypsensor kan forhindre at registreringsområdet blir omgått. Til dette brukes enten en spesiallinse eller en ekstra sensor.

  Trenger bevegelsessensoren min en skumringssensor?

  For å forhindre at bevegelses- eller nærværssensoren din blir aktivert i dagslys, anbefaler vi å kombinere den med en lyssensor. Her angir du ved hvilken grad av skumring bevegelsessensoren ute eller nærværssensoren inne skal aktivere lyskilden. 

  bevegelsessensor

  På denne måten forhindrer du at lyset slås på når det er tilstrekkelig lysstyrke. Med en skumringssensor kan du spare ekstra energi og kostnader og dermed skåne miljøet og lommeboken din. Moderne bevegelsessensorer har slike skumringssensorer integrert som standard. Viktig: Firmaet Steinel selger skumringsbrytere under navnet Nightmatic.

  Hvilke lamper egner seg for kobling til en bevegelsessensor?

  En fordel med bevegelsessensorer er at de sparer energi. Siden lyset bare slås på når det faktisk er behov for det, kan du spare strømkostnader. LED-lys er også miljøvennlige og kostnadsbesparende, slik at denne lysteknologien praktisk talt er enerådende for denne kombinasjon med bevegelsessensorer. I tillegg oppnår LED-lys 100 prosent lysstyrke når de slås på, og hyppig tenning og slukking skader ikke lysene. Dette gjør dem perfekte for bevegelsessensorer.

  Kan bevegelsessensorer integreres i smarthus-systemer?

  Siden utviklingen beveger seg mer og mer i retning av smarthus, finnes det allerede bevegelsessensorer som kan integreres i denne teknologien. Varsler om aktiviteter kan hentes direkte via en app på smarttelefonen. Funksjoner og følsomhetsnivåer kan også stilles inn og styres. Tidskontroll er også enkelt mulig. Bevegelsessensorer som er koblet til et nettverk via husteknologi, kan også kobles til dimmere, for eksempel slik at bare dempet belysning er aktivert ved sengetid.

  Hvilke merker av bevegelsessensorer finnes?

  Firmaet Steinel regnes som en pioner innen bevegelsessensorer. Men andre varemerker tilbyr nå også nærværs- og bevegelsessensorer av høy kvalitet i sitt sortiment. Følgende oversikt viser et utvalg av leverandører av bevegelses- og nærværssensorer:

  • Steinel
  • Philips
  • Osram
  • Delta Light
  bevegelsessensor

  Har du flere spørsmål? Så ikke nøl med å kontakte vår kundeservice, som på en fagkompetent og hyggelig måte vil gi deg råd til ditt personlige belysningsprosjekt. Her kommer du til kontaktskjemaet vårt.

  • 1 200 000 produkter på lager
  • 50 dagers åpent kjøp
  • Topp kundeservice og eksperthjelp

  Dra fordel av eksklusive rabatter kun for abonnenter på nyhetsbrevet!

  Registrer deg nå for vårt gratis nyhetsbrev og spar i dag!

  250 kr rabattkode

  *Rabattkoden er gyldig i 21 dager fra mottakelse og gjelder bestillinger med en minimumsverdi på 1500 kr. Kun en rabattkode per kunde og for én bestilling. Kan ikke kombineres med andre kuponger eller koder og kan ikke senere trekkes fra en regning. Kan ikke løses inn for produkter fra produsentene Homematic IP og Philips Hue.