Reserve pærer

Kjøp reservepærer til din julebelysning på forhånd

Gleden ved en praktfull julebelysning, overskygges raskt når en enkelt pære går i stykker og skiller seg ut fra resten av lyskjeden på juletreet. Hvis man allerede har vært på forkant med situasjonen og skaffet reservepærer, skal man i hvert fall ikke tilbringe juleaften uten en komplett belysning. Til jul benyttes reservepærer som oftest i buer, elektriske telys, lyskjeder eller belyste stjerner.

Valget av den riktige reservepæren

Ved kjøp av en reservepære til julebelysningen, skal man være oppmerksom på tre utvelgelseskriterier: form, type og spenningsstyrke. Når det gjelder formen, står valget oftest mellom den klassiske stearinlysformen, blaststearinlysformen eller akselstearinlysformen. De mest vanlige typene av reservepærer er E5, E10 eller E14, og sjeldnere finnes også E12 eller E27. Reservepærers spenningsstyrke avhenger av antallet pærer: til en 7er-kjede skal man bruke 34V reservepærer, til en 10er-kjede, 23V reservepærer, og til en 16er-kjede, 14V reservepærer. Den respektive spenningen kan være ganske lett å utregne selv, når du ikke kan finne opplysninger på emballasjen: spenningsstyrken på 230V dividert med antallet av pærer. Man bør være forsiktig hvis man har kjøpt reservepærer i utlandet, her er nemlig andre typer og andre spenningsstyrker tilgjengelige.

Ha reservepærer klar til umiddelbar utskiftning ved defekte pærer

Pærene i en klassisk lyskjede er normalt forbundet i en serie, noe som betyr at strømmen går gjennom alle pærene, helt til den kommer til en motpol. På den måte fordeles strømmen likt mellom samtlige pærer. Dette forklarer hvorfor hele kjeden ikke lyser når man skal skifte ut en enkel pære med en reservepære. Hvordan kan det så være at pærene allikevel lyser videre, når en pære er ubrent, men ikke skiftet ut? Grunnen er at de fleste lyskjeder over enhver glødetråd, parallelt har en motstand, som også lukker av for den skadde glødetråden. Man skal likevel skifte ut den defekte pæren så raskt som mulig, da utfallet av en pære, belaster og overoppheter de øvrige pærene. Ved valg av reservepærer må man også sørge for riktig spenning og yteevne, slik at alle reservepærene samt eksisterende pærer i lyskjeden lyser med samme effekt og lysstyrke.


  • 425 000 produkter på lager
  • 30 dagers åpent kjøp
  • Alle priser inkluderer mva og toll
23 96 04 30

Mandag til fredag
09:00 - 17:00

Finn den rette belysningen til ditt hjem

Eksklusiv nyhetsbrev-påmelding

100 kr rabattkode

*gyldig t.o.m. 31.12.2019, med en bestillingsverdi på minimum 750 kr. Ikke mulig å kombinere med andre rabattkoder.