RhönEnergie
RhönEnergie Fulda

Et flaggskip for den tyske stjernebyen

En energileverandør flytter! Ulike utfordringer gir et spennende lysdesignprosjekt, som til slutt ikke bare sikrer optimal belysning, men også er bra for miljøet.

Kunde

Kunde

 • RhönEnergie
  Fulda GmbH
 • Et av de 50 største energi- og vannforsyningsselskapene i Tyskland
 • 1.000+ ansatte
Ziele

Mål

 • Implementering med en smal tidsramme
 • Utstyre et stort bygningskompleks
 • Minimering av lysforurensning
Ergebnisse

Resultater

 • Levering og montering etter planen
 • Bruk av lamper med en lysstyrke på 14.000 til 26.000 lumen
 • Forebygging av lyslekkasje i nærheten av vinduer

Utgangspunkt

Energileverandøren RhönEnergie Fulda var i ferd med å utvikle et nytt, mer moderne hovedkvarter. Da lysplanleggerne fra Lampegiganten Professional begynte å planlegge det store prosjektet, var byggkonstruksjon og elektrisk planlegging allerede kommet godt i gang, slik at noen takuttak allerede var spesifisert.

I tillegg skulle særskilt oppmerksomhet rettes mot temaet lysforurensning i prosjektet. I 2019 var Fulda den første og eneste byen i Tyskland som ble tildelt tittelen "City of Stars" av International Dark-Sky Association (IDA). Dermed er Fulda et eksempel mot lysforurensning og

RhönEnergies hadde i utgangspunktet ingen presis idé om hvilke løsninger som skulle benyttes og kostnadene tilknyttet disse - noe som på den ene siden ga prosjektet ekstra fleksibilitet, men på den andre siden økte behovet for rådgivning. Siden prosjekttiden var begrenset for å sikre punktlig flytting til det nye hovedkvarteret, ble det her snakk om et smalt leverings- og handlingsvindu for prosjektet.

Ausgangslage

Gjennomføring av prosjektet

Etter inspeksjon av stedet ble moodboards og første løsningsforslag opprettet. Etter en utvelgelsesprosess startet lysdesignerne med planlegging og konseptuell design av tre endelige konseptforslag. Etterpå ble visualiseringen igangsatt - her spenner mulighetene seg fra enkle posisjoneringsforslag til representasjon i 2D- og 3D-design. Spesielt når det gjelder planlegging i 3D, kan konseptene forestilles eksepsjonelt realistisk, selv før første grunnstein er lagt, og derfor blir denne formen for visuell planlegging stadig mer populær.

Ettersom justeringen av takuttakene bare i begrenset grad var mulig på grunn av et betongkjerneaktivert tak, bestemte RhönEnergie seg for å bruke spesielle bordlamper for en høyst moderne belysningsinstallasjon i kontorområdene. Spesialfunksjon: Lyset fra lampene skaper en klar, indirekte belysning ved å stråle fra de ansattes skrivebord til taket og reflekteres derfra. Dette holder arbeidsområdet fritt for blendende lys og forhindrer skygger, noe som sikrer en behagelig og harmonisk atmosfære i rommene samt optimale arbeidsforhold. 

Her ble altså moderne belysningsløsninger benyttet for å optimalisere eller til og med erstatte klassiske konsepter.

Projekt Umsetzung
BADO SDI-Runde LED Aufbauleuchte aus Aluminium
Molto Luce
BADO SDI-Runde utenpåliggende LED-armatur laget av aluminium
BADO PD-Runde LED Hängeleuchte aus Aluminium
Molto Luce
BADO PD-Runde LED hengelampe laget av aluminium

Resultat

Alle beslutninger som ble tatt fulgte tanken om minimalisering av lysforurensning. Jo nærmere en lampe kom et vindu, desto mer ble gjort for å forhindre lysutslipp. Bare armaturer med egnede strålevinkler og egenskaper ble benyttet. I tillegg ble dimmbare lamper med en lysstyrke på 14.000 til 26.000 lumen installert. Hele bygningen ble innstilt med dimming om natten fra kl. 17.00 - og et "nattprogram" ble installert for i tillegg å redusere lysintensiteten på kvelden.

Til tross for en stram tidsramme var lysdesignteamet fra Lampegiganten Professional i stand til å fullføre prosjektet i tide og møte alle kundens premisser.

Ergebnis

Konklusjon

Innen profesjonell belysning finnes det ingen universalløsning, ei heller et universelt produkt. Hver klient bringer forskjellige utfordringer, og det er dette som gjør lysdesignerens arbeid så spennende og utfordrende. Som dette store prosjektet viser, kan målrettet lysdesign ikke bare gi effektiv belysning på arbeidsplassen, men også motvirke lysforurensning.

Våre prosjekt- og lysplanleggere

Lysplanlegging for prosjektet ditt

 • Uavhengig av produsent
  Med 400 leverandører i ryggen
 • Oversikt og kontroll gjennom modulbasert planlegging
  Flere kvalitets- og prisklasser
 • Fokus på kostnadsreduksjon
  Optimalisering av monteringsprosesser

Lampegiganten sitt bedriftskunde-team hjelper deg gjerne dersom du har spørsmål om produktet eller tjenestene.

Kom i gang med lysplanlegging

Trenger du råd om belysning, eller er du usikker på om lysdesign er riktig for deg? Kontakt oss i dag for en uforpliktende samtale om prosjektet ditt.

 • 1 200 000 produkter på lager
 • 30 dagers åpent kjøp
 • Topp kundeservice og eksperthjelp

Dra fordel av eksklusive rabatter kun for abonnenter på nyhetsbrevet!

Registrer deg nå for vårt gratis nyhetsbrev og spar i dag!

100 kr rabattkode

*Rabattkoden er gyldig i 21 dager fra mottakelse og gjelder bestillinger med en minimumsverdi på 750 kr. Kun en rabattkode per kunde og for én bestilling. Kan ikke kombineres med andre kuponger eller koder og kan ikke senere trekkes fra en regning. Gjelder ikke for unntatte merker og produsenter.