Nedfelt utebelysning LED

Nedfelt LED utebelysning for private og offentlige rom

Nedfelt LED utebelysning bidrar til iscenesetting av hagen, samtidig som det skaper en sikkerhet på tomten ettersom man lettere kan orientere seg. Alt etter bruksområde, om det skal være i offentlige eller private rom, kan tyngdepunktet ved bruken av nedfelt LED utebelysning ligge på sikkerheten eller på det estetiske. Det som i alle fall er sikkert er at sikkerhetsaspektet ikke kun er for det offentlige og det estetiske ikke kun er for det private. Uansett om det er et privat eller offentlig område, kan det være praktisk med nedfelt LED utebelysning til parkeringsplasser, på terrasser, små broer, stier gjennom eiendommen osv.  Bruken av nedfelt LED utebelysning, enten det er til fordel for sikkerheten eller det estetiske, kan fremheve det særegne ved eiendommen. Du skal heller ikke utelukke at bruken av nedfelt LED utebelysning vil fylle begge aspektene; både sikkerheten og det estetiske.

Nedfelt LED-belysning til bruk på parkeringsplasser og adkomstveier

Bedrifter trenger som regel parkeringsarealer for de ansatte. Særlig i vinterhalvåret er det ofte mørkt når medarbeiderne kommer på morgenen og allerede mørkt igjen når de drar på ettermiddagen. Slike områder bør derfor være godt opplyst for å hindre ulykker og for at bedriftens medarbeidere skal føle seg trygge etter en lang arbeidsdag. Til dette er nedfelt LED utebelysning ideelt. Der parkeringsplassen er nær ved fimabygningen benyttes ofte vegglamper på bygget i kombinasjon med lyktestolper på parkeringsplassen. Mens vegglampene skaper en tydelig grense fra bygningen, kaster lyktestolpene et godt lys til å kunne lyse opp parkeringsplassen og sikrer synlighet. Nedfelt LED utebelysning kan gi enda en fordel. Hovedformålet med nedfelt LED utebelysning er nemlig ikke å belyse parkeringsplassen nedenfra. Til å gjøre dette mangler den en reflekterende overflate som kan fordele lyset. I stedet har nedfelt LED utebelysning omtrent samme effekt som lyset på en rullebane på en flyplass, der lysene skaper grensene for en adkomstvei. LED utebelysning skaper samtidig også en trygghet, for eksempel for lastebilsjåfører, ettersom det er lettere å orientere seg og se hvorvidt veien de skal er klar. Også i hotellområder er nedfelt LED utebelysning både benyttet som orienteringslys for sikkerheten og som dekorasjonsbelysning på eiendommen. Når buss- og taxisjåfører kjører hotellgjestene tilbake til hotellet er det vakkert og til stor hjelp når eiendommen er lyst opp av nedfelt LED utebelysning i form av nedgravningsspotter.

Installasjon uten videre vedlikehold for levedyktig belysning

Når det gjelder nedfelt utebelysning har bruken av LED for lengst blitt viktig. Moderne nedfelt utebelysning benytter LED, gjerne i kombinasjon med et solid armatur. Nedgravningsspotter til utebelysning må nemlig oppfylle mange krav, som at de skal lyse natten igjennom. Dersom man regner 8-12 lystimer per natt, går det ikke lang tid før lyspærens levetid er over dersom man benytter en alminnelig pære, da glødepærer har en levetid på ca. 1000 lystimer. Innbygningslamper med LED som brukes til nedfelt utebelysning holder derimot opptil 50 000 lystimer, alt etter produsent, kvalitet, utførelse og varmestyring. I motsetning til glødepærene er LED også på grunn av lyskvaliteten bedre egnet til nedfelt utebelysning: Ofte foretrekkes det i offentlige rom heller hvite, noen ganger til og med blålige lyskilder i stedet for det varmhvite lyset som er mest populært hos privatpersoner. Mange former for nedfelt utebelysning benytter universalhvitt lys, noe som lettere lar seg gjøre ved LED enn med andre lyskilder. Imidlertid finnes det naturligvis også nedfelt LED utebelysning i lysfargen varmhvit. Disse utelysene sørger for at uteområdet virker innbydende. Ved siden av den lange levetiden er også strømkostnadene betydelig ved nedfelt LED utebelysning. Mellom 80-90 % av energien lar seg spare inn uten å måtte spare på lyset. Den noe høyere prisen for anskaffelse vil sannsynligvis bli spart inn allerede i løpet av det første året.

Riktig beskyttelsesgrad for nedgravningsspotter på uteområdet

I tillegg til å ha en LED pære av høy kvalitet, kreves det også at lampen er av god kvalitet for å kunne ha en tilfredsstillende nedfelt utebelysning i mange år. Et av de viktigste kriteriene, om ikke det aller viktigste, er kapslingsklassen som brukes til nedfelt LED utebelysning. Dette er et mål for hvor godt lampen er beskyttet mot støv- og vanninntrenging, målt i IP. Nedfelt LED utebelysning blir ofte utsatt for regnvann, og vil av og til i korte perioder stå i vann. Det kreves da en beskyttelsesgrad på IP67, som vil si at den er støvtett og sikret mot kortvarig nedsenkning i vann. Enda bedre er det allikevel å benytte spotter med IP68, som er beskyttet mot konstant nedsenkning i vann. Dette er altså bl.a. nødvendig for all undervannsbelysning, og er den høyeste beskyttelsesgraden som finnes for gulvlys. Kun med en slik høy beskyttelse er det tilrådelig med den farlige kombinasjonen av elektrisitet og vann ved bruk av nedfelt LED utebelysning, ellers vil denne kombinasjonen raskt bli en risikofaktor. 

Robuste spotter av høy kvalitet – flere kriterier til nedgravningsspotter

I tillegg til en høy beskyttelsesgrad og en lyspære i høy kvalitet er det også avgjørende hvilket materiale som er brukt til nedfelt LED utebelysning. Mange nedgravningsspotter til nedfelt LED utebelysning er for eksempel laget av polyesterharpix eller plexiglass, andre er laget av aluminium, glass eller plast. Mange nedgravningsspotter til nedfelt LED utebelysning har også en ramme av rustfritt stål, vanligvis firkantede eller runde, som omgir lampen. Dette gir nedfelt LED utebelysning en høy kvalitet og et flott utseende, samtidig som den krever lite vedlikehold. Mottoet for nedfelt LED utebelysning er at det skal være enkelt å installere, skal kunne nytes lenge og kreve lite vedlikehold. Det som er viktig for nedfelt LED utebelysning som skal bli montert i parkeringsplasser eller veier, er at lampene må tåle belastningen som vil oppstå ved at biler kjører over dem. Man må da merke seg den maksimale lasten til lampen, ettersom en større belastning enn det lampen er beregnet for kan skade eller ødelegge den. Skal du imidlertid ha nedfelt LED utebelysning montert et sted der lampene ikke vil bli kjørt over, for eksempel på en gangvei, finnes det flere produkter å velge i.   

Vår kundeservice hos Lampegiganten vil gjerne hjelpe deg i valget av riktig nedfelt LED utebelysning. Du kan derfor sende oss en mail eller ringe oss – vi vil gjerne gi deg råd og tips!


  • 425 000 produkter på lager
  • 60 dagers åpent kjøp
  • Topp kundeservice og eksperthjelp

Finn den rette belysningen til ditt hjem

Eksklusiv nyhetsbrev-påmelding

100 kr rabattkode

*Rabattkoden er gyldig i 21 dager fra mottakelse og gjelder bestillinger med en minimumsverdi på 750 kr. Kun en rabattkode per kunde og for én bestilling. Kan ikke kombineres med andre kuponger eller koder og kan ikke senere trekkes fra en regning. Gjelder ikke for unntatte merker og produsenter.