RÅDGIVER

IP-beskyttelsesgrader

Hvor godt er en lampe beskyttet mot fuktighet og fremmedlegemer?

IP-beskyttelsesgraden gir informasjon om beskyttelsen mot berøring og fremmedlegemer samt beskyttelsen mot inntrenging av vann med skadelig virkning. Begrepet IP-beskyttelsesgrad blir ofte også omtalt som kapslingsgrad. Beskyttelsesklassen refererer imidlertid til en helt annen egenskap ved produktet.


Hva betyr IP-beskyttelsesgrad?

For å sikre at en hagelampe fungerer pålitelig i all slags vær har en utendørslampe en vanntett armatur.

Kapslingsgraden/ IP-beskyttelsesgraden (International Protection, iblant også Ingress Protection) gir informasjon om hvor godt produktet er beskyttet mot inntrengning av fremmedlegemer og fuktighet.

Den består av 2 sifre, der hvert siffer viser til en bestemt type av beskyttelse. Det første sifferet angir beskyttelse mot berøring (av farlige deler utført av mennesker eller kjæledyr) og hvor godt apparatet er beskyttet mot inntrengning av fremmedlegemer. Det andre sifferet angir beskyttelse mot fuktighet. Jo høyere tallet er, desto bedre er beskyttelsen. Som regel har lamper beskyttelsesgrader fra IP20 til IP68.

IP-kodene er definert i DIN EN 60529:2014-09.


Tabell over IP-beskyttelsesgrader

1. Kodesiffer IPXX Beskyttet mot inntrenging av fastegjenstander
0 Ubeskyttet
1 Beskyttet mot faste gjenstander ≥ 50 mm
2 Beskyttet mot faste gjenstander ≥ 12,5 mm
3 Beskyttet mot faste gjenstander ≥ 2,5 mm
4 Beskyttet mot faste gjenstander ≥ 1 mm
5 Beskyttet mot støv
6 Støvtett
2. Kodesiffer IPXX Beskyttet mot inntrenging av vann
0 Ubeskyttet
1 Beskyttet mot dråper som faller loddrett
2 Beskyttet mot dråper som faller på skrå (15° vinkel)
3 Beskyttet mot regn
4 Beskyttet mot vannsprut
5 Beskyttet mot vannstråler
6 Beskyttet mot vannstråler med sterkt trykk
7 Beskyttet ved nedsenkning i kortere perioder
8 Beskyttet ved nedsenkning i lengre perioder
9 Beskyttet mot høyt trykk og høy vannstråletemperatur

Hvilken IP-beskyttelsesgrad er vanntett?

Det antas ofte at IP44 er vanntett. Det stemmer ikke. En lampe er kun vanntett dersom den er beskyttet ved midlertidig eller permanent nedsenkning. Det gjelder bare IP67 og IP68.

Hva betyr
beskyttet mot sprøyting?

Sprutsikre lamper med IP44-klassifisering er beskyttet mot regn. Kraftig regn defineres derimot som vannstråler. Her kreves IP65 i stedet.


Hvilke typer beskyttelse er ekstra vanlige?

IP44

IP44

Beskyttelse mot faste gjenstander > 1 mm og vannsprut fra alle kanter innebærer beskyttelse mot regn. I tillegg kan ingen insekter komme inn i armaturen. Vanlig ved lys til ytterveggen og – avhengig av monteringssted – også i våtrom.

IP54

IP54

Beskyttelse mot vannsprut og bedre støvbeskyttelse for bruk i hobbyrommet, verkstedet eller garasjen. I hagen bør de ikke plasseres ubeskyttet eller nedstøpt i bakken, da de risikerer å bli stående under vann.

IP65

IP65

Støvtett innfatning og beskyttelse mot kraftig regn. Dette betyr at lampen også kan settes opp frittstående, altså uten overbygning. Dersom det er fare for at produktet iblant blir stående under vann, kreves det minst IP67.


Hvor kreves de forskjellige IP-beskyttelsegradene?

I tørre rom, f.eks. stuen, forventes det ikke noen særlig grad av fukt. Lamper med IP20-klassifisering kan derfor brukes her. I tillegg til uteområdet er det fremfor alt våtrom, f.eks. badet, som krever økt IP-beskyttelse.

IP-beskyttelsesgrader på badet

Fuktighet og vannsprut må påregnes på badet. I henhold til DIN VDE 0100-701:2008-10 er derfor minst IP44, IP65 eller IP67 påkrevd, avhengig av installasjonsstedet.

Badet deles inn i tre beskyttelsesområder:

IP-beskyttelsesgrader på badet

IP44

Lamper som plasseres inntil 60 cm fra badekaret eller dusjen og i en høyde av opptil 2,25 m, må være beskyttet mot vannsprut.

IP65

Inntil en høyde på 2,25 m rundt dusjhode og badekar må lampene beskyttes mot vannstråler, og de må kun drives med en lav sikkerspenning på inntil 12 volt.

IP67

I området rundt badekar og dusj må lampene være vanntette ved midlertidig nedsenkning, og må kun drives med en ekstra lav sikkerhetsspenning på inntil 12 volt.

Pass på: Strømkilden og transformatoren for 12 voltssystemer må være utenfor disse tre områdene.


IP-beskyttelsesgrader på kjøkkenet

IP-beskyttelsesgrader på kjøkkenet
IP-beskyttelsesgrader på kjøkkenet

På oppholdsområder i kjøkkenet er IP20-lamper tilstrekkelig. Det eneste unntaket er f.eks. lys på underskapet i nærheten av vasken. Her anbefales beskyttelsesklasse IP44. En annen beskyttelsesgrad kreves ofte bare på offentlige områder.


IP-beskyttelsesgrader i kjeller og i våtrom

IP-beskyttelsesgrader i kjeller og i våtrom
IP-beskyttelsesgrader i kjeller og i våtrom

Spesielt vaskerom og garasjer kan ha høy luftfuktighet som potensielt kan trenge inn i en lampe og forårsake skade. Lamper med IP44-klassifisering anbefales derfor for disse områdene.


IP-beskyttelsesgrader i en hage med dam

IP-beskyttelsesgrader

Utendørs finner vi alle slags værforhold. Imidlertid er ikke alle lamper like utsatt for alle værforhold. Installasjonsstedet avgjør hvilken IP-beskyttelsesgrad som er riktig.

*Denne informasjonen er ment som en veiledning. Jo mer beskyttet et område er, desto lavere kan IP-beskyttelsesklassen være. Eksempler er overbygde utendørs vegglamper med IP23-klassifisering. Hvis du er i tvil, kan du alltids spørre vårt tekniske kundeservice om råd og få installasjonen utført av en elektriker.

Under tak, takskjegget eller balkongen

Her beskyttes lampen av arkitekturen, og man forventer ikke regnvann. Derfor er IP23 tilstrekkelig for vegglamper samt innfelte lamper som befinner seg rett under et tak.

På ytterveggen

Her er det sannsynlighet for at lampen kommer i kontakt med regnvann. Derfor er det nødvendig med sprutsikre lamper med IP44-klassifisering.

Frittstående

Mange stilys utsettes konstant for all slags vær og er derfor kun optimalt beskyttet mot vannstråler med IP65, dvs. beskyttet mot kraftig regn. Hvis de iblant kan bli stående under vann, er ikke IP65 tilstrekkelig.

I nærheten av hagedammen

Her kreves IP67, likeledes for lamper innfelt i bakken som ved regnvær kan bli stående under vann. Undervannslamper har IP68-klassifisering og en maksdybde. I de fleste tilfeller er det også behov for drenering.


IP-beskyttelsesgrader ved innkjørselsområde

IP-beskyttelsesgrader ved innkjørselsområde
IP-beskyttelsesgrader ved innkjørselsområde

Lamper nær bakken risikerer ved kraftig regnvær å bli stående under vann, i alle fall i en kort stund. Dette gjør at vanntette lamper med en beskyttelsesgrad på minst IP67 er helt nødvendig – de er beskyttet mot nedsenkning i opptil 30 minutter. I de fleste tilfeller må det også ordnes med drenering.


  • 1 200 000 produkter på lager
  • 30 dagers åpent kjøp
  • Topp kundeservice og eksperthjelp

Dra fordel av eksklusive rabatter kun for abonnenter på nyhetsbrevet!

Registrer deg nå for vårt gratis nyhetsbrev og spar i dag!

100 kr rabattkode

*Rabattkoden er gyldig i 21 dager fra mottakelse og gjelder bestillinger med en minimumsverdi på 750 kr. Kun en rabattkode per kunde og for én bestilling. Kan ikke kombineres med andre kuponger eller koder og kan ikke senere trekkes fra en regning. Gjelder ikke for unntatte merker og produsenter.