VERNER
panton

Den virtuose designen skapt av et ikon

Han regnes som en av de mest innflytelsesrike danske designerne i det 20. århundre: Verner Panton (1926-1998). Hans sans for form, farge og lys ga verden uforglemmelige designklassikere. Felles for dem alle er en revolusjonerende forståelse av funksjonen til et objekt, som på 1960- og 1970-tallet skilte seg drastisk fra andre skandinaviske tradisjoner.


Liv og arbeid

Ved siden av danske designikoner som Vilhelm Lauritzen og Poul Henningsen, har Verner Panton gjort seg bemerket - ikke minst gjennom sin originalitet og eksperimentering langt utenom det dagligdagse.

Verner Panton ble født i Danmark i 1926. Etter å ha studert ved Tekniske Skole i Odense og ved Royal Danish Academy of Arts i København, jobbet han som assistent for den store arkitekten Arne Jacobsen.

På eget initiativ valgte Panton kunstige materialer og skulpturelle snarere enn funksjonelle design. Panton-stolen, laget av akryl-styren-akrylnitrilester og fullført hos møbelprodusenten Vitra i 1967, var hans gjennombrudd som designer. Dette drev ham til forkanten av dansk modernisme. Det var også på dette tidspunktet at han begynte å designe lamper.

Som interiørarkitekt tegnet han for eksempel interiøret til Astoria Hotel i Trondheim i 1960 og møblene til forlaget Gruner & Jahr i Hamburg i 1974.

I 1998 fant Verner Pantons siste utstilling "Lys og farge" sted i Kolding, Danmark, på Trapholt Museum for Moderne Kunst. De lyse fargene som Verner Pantons klassiske Panthella-lampe er tilgjengelig i idag, kommer også fra denne utstillingen.

Tegningene hans finner du hos Louis Poulsen og hos Verpan, den offisielle lisensinnehaveren av alle Verner Pantons tegninger.


Kultlampene til Verner Panton

Flowerpot

Flowerpot sin spesielle kropp, sammensatt av to halvkuleformede boller som vender mot hverandre, gjør denne lampen, skapt i 1968, unik. Den tidløse designen er inspirert av forskjellige fargekombinasjoner som bordlampe, gulvlampe og hengelampe.

Oppdag nå

Globe

I 1969 designet Verner Panton denne suspensjonen med en klar akrylkule, håndpolerte messingreflektorer og intelligent lysstyring. I dag kan den også beundres på Café Stiften i Århus, Danmark.

Oppdag nå

Fun

Denne serien av lamper med et lekent utseende ble opprettet i 1964 og er også kjent som Verner Panton, eller perlemorskallampen, fordi den på en dyktig måte kombinerer perlemorskiver med glinsende metallelementer.

Oppdag nå

Panthella

I 1971 presenterte Verner Panton et mesterverk av stemningsbelysning: Panthella. Designeren er fremdeles den dag i dag kjent for sin organiske form og sitt gjenskinnfrie lys på omgivelsene.

Oppdag nå

  • 1 200 000 produkter på lager
  • 50 dagers åpent kjøp
  • Topp kundeservice og eksperthjelp

Dra fordel av eksklusive rabatter kun for abonnenter på nyhetsbrevet!

Registrer deg nå for vårt gratis nyhetsbrev og spar i dag!

250 kr rabattkode

*Rabattkoden er gyldig i 21 dager fra mottakelse og gjelder bestillinger med en minimumsverdi på 1500 kr. Kun en rabattkode per kunde og for én bestilling. Kan ikke kombineres med andre kuponger eller koder og kan ikke senere trekkes fra en regning. Kan ikke løses inn for produkter fra produsentene Homematic IP og Philips Hue.