GUIDE
Spar stroem med riktig belysning

Tips til energisparing Tips for å spare energi i hjemmet med riktig belysning

Belysning både inne og ute i en leilighet eller bolig er ikke bare en feel-good-faktor, men også en kostnadsfaktor. Derfor har energieffektiv belysning et stort potensial for å spare strøm. Økonomiske lamper kan installeres på kort tid. Det finnes også andre energisparetips som du kan implementere umiddelbart for å redusere kostnadene og bidra til å bevare miljøet vårt.

Dette bør man vite

Energieffektivitetsklasse

Energieffektivitetsklasse

Energieffektivitet må være forståelig for forbrukeren. Det er det energiklasse er til for. Et nytt energimerke har vært gjeldende siden 1. mars 2021, som fjerner de forvirrende klassene A+, A++ og A+++ og revurderer alle lyskilder med tanke på fremtiden.

Levetid

Levetid

Levetiden til lyskilder angir hvor mange timer lyskilden varer. Et eksempel: En LED-lampe med en levetid på 25 000 timer varer mer enn 10 år ved et daglig bruk på 6 timer. Derfor sparer du på at du ikke må kjøpe ny pære og man reduserer avfallsproduksjonen. Og selvsagt, skru av lyset når du ikke bruker det.

Fatning og sokkel

Fatning og sokkel

Alle konvensjonelle lamper har en fatning (E27, E14, GU10, etc.). En LED-pære med passende sokkel kan uten problemer settes inn i denne. Siden vi trenger og bruker belysning hver eneste dag, kan bytting til LED være et stort potensial for å spare strøm.

Belysningsteknologi

Sammenligning av lysteknologi

Utviklingen av energieffektive lamper og lyskilder (pæren) har alltid fokus på bærekraft og miljø. Langvarige, mer energieffektive lysteknologier reduserer CO²-utslipp. Den mest energisparende lysteknologien på markedet er LED. I tillegg til det høye lysutbyttet (forholdet mellom strømforbruk og lys), har LED den lengste levetiden og høy brytermotstand: Hyppig av og på-kobling (svitsjesykluser) reduserer sjeldent levetiden.

Eksempel på energieffektivitet

En glødepære konverterer 95% av energien den absorberer til varme og bare 5% til lys. Derfor måtte watt-nivået være svært høyt for å oppnå tilstrekkelig lysstyrke. Det førte til at pærene ble veldig varme. Med nyere belysningsteknologi forbedres forholdet mellom watt og lumen, det såkalte lysutbyttet, mer og mer. Dette betyr at mer lysstyrke er mulig med mindre energi. Lumenverdien er der slik at forbrukeren kan sammenligne ulike lysteknologier.

Glødepære Halogenpære Sparepære LED-pære
Levetid 1.000 t. 2.000 – 4.000 t. 10.000 t. 15.000 – 100.000 t.
Lysutbytte Mindre enn 15 lm/W ca. 25 lm/W ca. 50 lm/W "Avhengig av modell opp til 100lm/W eller mer
Godkjent for handel Berørt av forbudet mot glødelamper siden 2009 Berørt av forbudet mot glødelamper siden 2016 Forbudt i henhold til forskriften om Ekodesign siden 2019 "Avhengig av modell opp til 100lm/W eller mer
Potentiale for besparelse

Hurtigsjekk: Hvordan kan du spare energi i husholdningen?

Du kan begynne å spare energi hjemme med en gang: ved å skaffe en ny lyskilde for de konvensjonelle stikkontaktene. Er du allerede på jakt etter en ny lampe, f.eks. en pendellampe til spisestuen, vil du tjene på å velge en lyskilde med fast installert LED lysteknologi. Og skal du pusse opp trenger du en lysdesigner – riktig plassering av strømuttak kan gjøre lyskonseptet mer bruksorientert og derfor mer effektivt.

Utskiftning av lyskilder Utskiftning av lamper Profesjonell lysdesign
Elektrisk installasjon nødvendig Nei Ja Ja
Egnet for utleieleiligheter Ja Ja Nei
Egnet for bolighus Ja Ja Ja
Mulighet for Smarthus Ja Ja Ja
Når gir tiltaket mening? Hurtigstart: Strømsparing Tid for moderne design Forberedt for fremtiden

Bytt pærer og bruk LED

Den enkleste måten å spare energi på med belysning er å bytte ut pæren. Den mest energisparende pæren er LED-pæren, som er tilgjengelig for alle standardlamper. I dette tilfellet snakker man om en LED-ettermontering. Konvertering til LED er enkelt og lønnsomt med alle konvensjonelle lysteknologier, inkludert halogen- eller kompaktlysrør.

E27 LED-pærer

E27 LED-pærer

E14 LED-pærer

E14 LED-pærer

G9 LED-pærer

G9 LED-pærer

GU10 LED-pærer

GU10 LED-pærer

GU5.3 LED-pærer

GU5.3 LED-pærer

Alle LED-pærer

Alle LED-pærer

Hva er den mest energieffektive lyspæren på markedet?

Den mest energieffektive lyspæren på markedet er for tiden en lyspære fra Philips. Denne LED-pæren er den første som oppnår effekektivitetsklasse A i henhold til det strengere, nye energimerket fra 2021. LED-pæren produserer mer enn 200 lumen per watt. Til sammenligning: en glødepære oppnådde omtrent 10 lumen per watt.

Hvordan leser jeg en lampeemballasje?

Takket være moderne lysteknologi og flere valgmuligheter når det gjelder lysfarge, kontrollmuligheter og dimbarhet, inneholder lysemballasje i dag mer informasjon enn tidligere. Vi har satt sammen en guide for å forklare deg mer om lys.

Lamper med fast innebygget LED-teknologi

Et armatur eller en lampe betegner det elektriske apparatet hvor lyspæren (lyskilden) er satt inn. Et armatur er f.eks. en pendel- eller bordlampe,hvor pæren er skrudd inn. Med moderne LED-lamper er denne forskjellen ikke lemger alltid gjeldende: lampe og armatur er nå ofte ett og samme produkt. I tillegg til de store energibesparelsene, har en moderne LED-lampe lang levetid og krever derfor ikke vedlikehold - du trenger aldri å bytte pære eller lyskilde igjen. Dermed reduserer man i tillegg avfall som er bra for miljøet.

Hva er fordelene med LED-lys?

Minimalistisk design

LED-lysteknologien er svært kompakt og tillater dermed puristiske former som passer perfekt til den moderne livsstilen.

Vedlikeholdsfri

Fordi lysteknologien er permanent installert og har en lang levetid, trenger lyset aldri å åpnes for å erstatte lyskilden.

Fremtidens teknologi

I tillegg til høy energisparing, muliggjør LED-teknologien intelligent lysstyring. Dette gjør at lyset kan oppleves som aldri før.


Oppdag LED-lys nå og spar energi

Når er et LED-lys verdt det?

Hvis du leker med ideen om å kjøpe en ny lampe (f.eks. fordi den gamle ikke passer interiøret lenger), så er LED-lys det beste valget når det gjelder energisparing og moderne design. Den kompakte lysteknologien gjør svært tynne former, som LED-panel, mulig. LED-paneler er uslåelige når det kommer til lysfordeling over store områder, praktisk dimming og andre smarte funksjoner.

Er det verdt å oppgradere hjemmet ditt til LED? – et konkret eksempel

Å bytte til LED lønner seg allerede i leieboliger. På grunn av den lange levetiden til lampene, er det å stadig kjøpe nye lyspærer nå historie. Jo større boareal, jo større sparepotensiale. I et hus av normal størrelse på 100-120 m² boareal pluss uteareal, er det ofte flere lyskilder enn du tror. I følgende eksempel brukes mer enn 40 forskjellige lyskilder hver dag. Sparepotensialet er stort!

Oppgradere huset til LED - hvor skal jeg begynne?

Å bytte til LED er i utgangspunktet verdt det i alle rom. Men du bør begynne i de rommene hvor kunstig belysning brukes mer hver dag. Dette er vanligvis stuen. I disse tider med fokus på hjemmekontor: Arbeidstimene som tidligere ble brukt på kontoret tilbringes nå hjemme – med tilsvarende mer kostnader til belysning. I tillegg til stuen er et permanent arbeidsrom det første man bør vurdere ved ombygging.

Konverter huset

Oversikt

  • A - Taklamper

  • B - Pendellamper

  • C - Bordlamper

  • D - Uplights

  • E - Vegglamper (innendørs og utendørs)

  • F - Underskapslys / møbellys

  • G - Stibelysning

Det er mange lyskilder i et hus av normal størrelse på 100-120 m² boareal. I dette konkrete eksempelet er det over 40 lys - og derfor et stort sparepotensial.


Hvor mye kan du spare på å bygge om til LED i stua?

I vårt eksempel skinner totalt 6 lyskilder i stuen:

  • 1 taklampe (A)

  • 2 vegglamper (E)

  • 1 bordlampe (C)

  • 1 uplight (D)

  • Møbelbelysning (F) med LED-striper er allerede energieffektivt og mulig takket være kompakt LED-belysningsteknologi

Årlige kostnader med glødepærer

Hvis lampene ble drevet av glødepærer, ville alle lyskildene samlet forbruke ca. 450 watt. Med en gjennomsnittlig kilowatt-timepris på 250 øre (per september 2022 i Norge) og en gjennomsnittlig brukstid på 6 timer per dag, bruker glødelamper 2,7 kWh per dag. Det er 985,5 kWh per år, som tilsvarer en kostnad på nesten 4000 kr..

Kostnader per. år:
4000 kr.

Årlig kostnader med LED

På grunn av den høye energieffektiviteten vil den samme lysstyrken med LED-er bare kreve litt over 70 watt. Det vil spare ca. 85 %. Med LED bruker du kun 0,42 kWh per dag i stua, altså 153,3 kWhper år. Kostnadene vil derfor bare være rundt ca 380 kr. Du sparer godt over 2000 kr. – bare i stuen. Kostnadene for de nye lyskildene tjener du med andre ord vanligvis "inn" igjen innen det første året.

Kostnad per. år:
380 kr.

85% spart energi og kostnader

I vårt eksempel byttet vi ut gamle lyskilder med LED-lyskilder. Dette bør du velge hvis du er på utkikk etter en ny moderne lampe og samtidig ønsker å unngå utskifting av lyspærer og tilhørende avfallsproduksjon i fremtiden. Selvfølgelig kan du spare raskere og uten installasjonsarbeid ved å bytte ut den gamle lyskilden med en LED-pære.

Følgende LED-lamper med innebygd LED erstatter gamle tak-, gulv-, vegg- og bordlamper.

Vi brukte disse produktene i vårt eksempel:

LED-taklampe Noabelle fra kvalitetsmerket Arcchio med et strømforbruk på kun 27 watt og en lysstrøm på 2000 lumen. Den erstatter en taklampe med 5 x 40 watt glødepærer.

LED-lampen Seppa fra det moderne merket Lindby har et totalt strømforbruk på 25 watt (20 W flomlys pluss 5 W leselys, begge kan kobles og dimmes separat). Den produserer 1400 pluss 340 lumen.

LED-vegglampen Aldrina, også fra Arcchio. Det fint modellerte lyset er kun mulig gjennom en punktlyskilde som LED. Den gullfargede indre nyansen øker følelsen av velvære. Kun 6 watt må brukes for å gi et koselig lys på 440 lumen.

LED-bordlampe Marija fra den utsøkte stuekolleksjonen til Lucande. Lysobjektet genererer 500 lumen ved 10 watt. Det unike salgsargumentet er imidlertid det moderne designet, som ville vært utenkelig med glødepærer.


Spar strøm: Flere tips

Med disse sparetipsene kan man spare ytterligere energi- for det meste uten omfattende renovering eller omstilling.

Solcellelys

Solteknologi i hagen og rundt huset er en veldig god måte å spare energi til utendørsbelysningen. I tillegg til dekorative solcellelys, finnes det mange praktiske vegglamper, stilys og mer til uteområdet.

Bevegelsessensor

Lys med bevegelsessensor og automatisk på/av, gjør seg gjeldende når det kommer til strømsparing. Skumringssensoren sørger for at lyset kun slås på når lysstyrken i omgivelsene er lav og folk er tilstede. Med andre ord, her kan man spare penger.

Smarthus

Smart hjemmebelysning som også kan styres mens du er på farten reduserer energiforbruket, fordi du f.eks. kan slå det av når du oppdager at du lot det stå på. I tillegg til manuell fjernstyring kan lyskildene også kobles til bevegelsessensorer som gjør at de kun skrus på når det er bevegelse i rommet. Det sparer man på.

Slå av lyset

Det er det enkleste sparetipset av de alle: slå av lyset når du ikke trenger det. Det er ofte lett å glemme. Da fortsetter du å forbruke unødvendig strøm. Hvis veien til lysbryteren er vanskelig, f.eks. for personer med gangvansker, kan man bruke intelligent kontroll via en app.

Lyse lampeskjermer

Lyse lampeskjermer laget av stoff eller plast som polyetylen er mer gjennomskinnelige. De "sluker" ikke så mye lys som mørke skjermer. Dette gir mer lys inn i rommetsamtidig som det gir et lavere lysstyrkenivå og dermed redusert energiforbruk.

Lyse tak og vegger

Lyse farger som hvitt eller pastellfarger på vegger og tak reflekterer mer lyse enn mørke toner. Takket være god lysrefleksjon er lamper med mindre lysstyrke tilstrekkelig for behagelig grunnbelysning. Et lyst interiørdesign kan dermed også spare energi.

Vifter på vinteren

Den varme luften fra varmeapparatet eller komfyren samler seg under taket om vinteren. Resultatet er kalde føtter. En takvifte med vinterdrift sørger for at den varme luften fordeles bedre i rommet. Dette kan redusere oppvarmingskostnadene betydelig.

Smart varmestyring

Et smart varmesystem er økonomisk. Intelligente radiatorer vurderer brukerdataene, reagerer på åpne vinduer og tilstedeværelse, slik at varmeenergien brukes mer effektivt. Dette sparer penger og beskytter miljøet – takket være bærbare enheter.


Lysdesign og renovering

Særlig i eldre bygninger er ikke fordelingen av strømforbindelser tilpasset moderne trender. Som regel planlegges taklys med sentral kobling i rommet, veggkoblinger ikke i det hele tatt og stikkontakter for få. Så skal du pusse opp trenger du en lysdesigner, fordi riktig plassering av strømuttak kan gjøre lyskonseptet bruksmessig og effektivt: riktig lys tennes dermed på rett sted. I tillegg til følelsen av velvære, kan dette også påvirke energiforbruket. Lysplanen inkluderer:

Lysuttak i taket

En taktilkobling midt i rommet er ikke alltid tilstrekkelig for et fornuftig lyskonsept, f.eks. en kombinasjon av kjøkken og spisestue. Resultatet: en høyt energiforbrukende taklampe må være på hele tiden for å lyse opp alle områder. Det er bedre å ha flere koblinger som de riktige lysene er montert på med riktig lysintensitet og lyser opp ulike soner i rommet.

Lysuttak i veggen

Det er ofte ingen veggtilkoblinger i det hele tatt. Men de kan sørge for god grunnbelysning og bidra til et nyttig tillegg til lyskonseptet. I stedet for en taklampe som er alt for skarp og i tillegg oppleves som ubehagelig, kan f.eks. vegglampene tennes og skape en avslappende atmosfære, mens en LED-leselampe kaster nok lys inn på boksidene om ønskelig.

Stikkontakter

Stikkontakter er alltid viktige i lysdesign og oppussing av boliger, da de gjør det mulig å installere fleksible belysningsløsninger, inkludert gulvlamper og bordlamper. Disse kan være bedre egnet for mange aktiviteter, f.eks. for å lese og slappe av. I disse øyeblikkene kan det hende at det lyse, ubehagelige og energikrevende lyset i taket ikke skrus på. Dette sparer igjen energi.

Profesjonell belysningsplanlegging er ikke bare tilgjengelig for bedriftskunder hos Lampegiganten. Ta kontakt med vår kundeservice for gode belysningsråd til dine fire vegger.

Hvilke lamper sparer mest energi?

Hvordan kan jeg spare på belysningen?

Er LED egentlig mer økonomisk?

Hvorfor skal du slå av lyset?

Hva er mer økonomisk: LED eller energisparende pærer?

Hva betyr energieffektivitet?

Hvor kan du spare energi i husholdningen?

De gjennomstrekede prisene tilsvarer produsentens anbefalte utsalgspris.
Alle priser er inkl. 25 % mva. fraktkostnader kommer i tillegg.

© 2024 Lampenwelt GmbH