Ekstra rabatt: 11 % fra 1299 kr | 14 % fra 1899 kr på nesten alt
Allmennbelysning, som fra en taklampe, har ikke mye for seg ute (bortsett fra på den hyggelige terrassen). Det er jo ingenting ute som reflekterer lyset slik at det oppstår en hyggelig grunnbelysning. Direkte lys er derfor det eneste riktige hvis du vil ha godt nok lys på et bestemt sted ute. For eksempel ved innkjørselen til garasjen. Et lyssterkt alternativ er: En utendørs LED-spot.
Det gjør en elektriker. I alle fall hvis det dreier seg om en lampe med ledning. Elektrikeren tar en titt i vedlagte monteringsanvisning slik at alt gjøres korrekt. Lampen monteres og du kan nyte av godt lys.
Har du en lampe med jordspyd er monteringen mye enklere. Disse lampene leveres som regel med stikkontakt (eller uten ledning hvis de drives med solenergi). Da kan du enkelt og greit sette i kontakten og prøve deg fram hvor lampen skal stå. Jordspydlamper er jo nettopp ment å være fleksible. Så lenge du kan sette jordspydet ned i bakken kan du plassere lampen i blomsterbedet, foran inngangen eller i innkjørselen foran garasjen.
Stikkontakten til disse lampene kan du for eksempel sette inn i en veilampe siden disse som regel er utstyrt med ekstra stikkontakt. Dermed slipper du å benytte en skjøteledning (som du i verste fall kanskje måtte stikke inn i en kontakt i stuen).
Ledningene kan du legge slik at ingen snubler i dem eller kjører over dem.
De fleste utendørs LED-spotter for veggmontering (lyskilder til gårdsplassen, innkjørselen og lignende) har kapslingsgrad IP44. Det betyr at de er beskyttet mot smuss >= 1 mm samt vannsprut.
Kapslingsgraden må alltid velges ut fra brukssted. Spotter som monteres i nærheten av en dam må for eksempel ha IP67 (beskyttet mot delvis neddykking). Ved konstant kontakt med vann trengs IP68.
Siden du uansett trenger en elektriker for montering av spotten, vil han eller hun finne ut om lampen er egnet.
Ønsker du å finne ut av dette før du kjøper spotten, noe som selvfølgelig er forståelig, er det bare å spørre våre fagfolk. Du finner kontaktinformasjonen nedenfor.
Det kommer an på produktet og har ikke alltid noe med lysstyrken å gjøre (og det er jo denne som er interessant, ikke sant?). Hvorfor watt og lysstyrke ikke alltid henger sammen: LED-lyskildenes lysutbytte er svært forskjellig. Noen av de høyverdige, utendørs LED-spottene kan for eksempel ha en lysstyrke på over 4 000 lumen ved et effektopptak på 48 watt. Andre utespotter har kanskje lavere lysstyrke ved betydelig høyere effektopptak. LED-lyskildens kvalitet er avgjørende.
LED-pærene er imidlertid alltid bedre enn halogenpærene: En halogenpære genererer bare 700 lumen ved et effektopptak på 48 watt. LED-pærens lysutbytte er i dette eksemplet seks ganger så høyt. Spareeffekten er seks ganger så stor.
Effektopptaket for en utendørs LED-spot med en lysstyrke 2 000 lumen er på ca. 20 watt, men dette er litt forskjellig fra lampe til lampe og avhenger av kvaliteten på LED-pærene.
Hvis du vil vite hvor sterkt en LED-spot lyser, skal du se etter “lysfluksen” (i lumen). Denne verdien er oppgitt i nettbutikken for alle produkter, lamper og pærer.
Det er avhengig av hvor spotten skal monteres ute. Det er selvfølgelig en stor forskjell om du vil lyse opp et tre eller et lite blomsterbed i hagen eller om du vil lyssette innkjørselen til carporten ved landsstedet eller hele parkeringsplassen foran bedriften (da trenger du uansett flere lamper).
Du kan derfor velge mellom mange produkter med ulik lysstyrke. Du finner alt fra små LED-spotter på 12 lumen for blomsterbedet til høyeffektsspotter på 4 000 lumen eller mer.
Ved en vanlig innkjørsel (hvor de fleste monterer en utespot) vil en utendørs LED-spot på 700 til 1 600 lumen være tilstrekkelig. Den høyverdige, utendørs LED-spot-serien XLED fra Steinel vil for eksempel generere disse verdiene.
Moderne utespotter drives med LED. LED-lysene genererer like høy lysstyrke som halogenpærene. LED-lysene kan dessuten styres på mange måter, for eksempel i smarthus (forutsetter smarthusprodukter). Dette er ikke mulig med halogenpærer.
LED-lys kan sammenfattes som:
mer miljøvennlig takket være høyt lysutbytte
i stor grad vedlikeholdsfrie takket være lang levetid
passer sammen med bevegelsessensorer takket være 100 % lysstyrke umiddelbart ved tenning
lang holdbarhet på antall tenn/slukk og kan derfor benyttes i områder hvor mange kommer og går og i smarthus med automatiske lysrutiner
Hvis utespotten ikke lyser opp firmabelysningen i mørket, men tennes og slukkes, og spotten med jordspyd bare lyssetter blomsterbedet av og til, tenker du: “Mislykket belysning”, for slike områder bør ha konstant lyssetting. De fleste bakkespotter og spotter med jordspyd lyser konstant. Det samme gjelder utendørs LED-spotter uten bevegelsessensor.
Så snart lampen er utstyrt med en bevegelsessensor, for eksempel i innkjørselen, er lampene innstilt på energieffektiv bruk og tenner lyset (kun) ved behov.
Men når trenger du egentlig konstant lys foran garasjen? Det er vel bare når den nye sportsbilen står ute at garasjen er interessant.
Vårt tips: Tenk nøye gjennom om du vil ha en lampe med konstant lys eller om du vil ha en med bevegelsessensor og automatisk tenning og slukking.
En utendørs LED-spot må tåle det meste siden den er ute i alt slags vær året rundt. I likhet med andre utelamper er en spot i rustfritt stål svært robust. Men også andre metaller og høyverdige plastmaterialer tåler mye. Fra merkene Osram, Brennenstuhl eller Steinel forventer du topp kvalitet uavhengig av materiale.
Skal du ha en utendørs LED-spot til innkjørselen er det en ting som er viktig: Lampen må sørge for sikker belysning i innkjørselen. Dette er det viktigste for din sikkerhet. Det samme gjelder for utendørs LED-spotter som skal benyttes andre steder, for eksempel ved inngangen. Sett et kryss ved det viktigste kravet du har til spotten. Da er det ingenting som taler imot noe ekstra:
Bytt lysfarge med fjernkontrollen: dette er mulig uten trådløst nettverk for eksempel med produktene fra iDual
Programmer lysrutiner og lag en tilstedeværelsessimulering: dette er mulig med smarthusløsninger for uterommet, for eksempel Philips Hue
Ha kontroll over alt som skjer ved inngangsdøra: med kameralampene fra Lutec eller CAM light fra Steinel – inkludert callinganlegg
Har du flere spørsmål eller trenger råd om utendørs LED-spotter, kapslingsgrader, materialer eller smarthusfunksjoner? Da er det bare å ta en telefon til våre fagfolk på telefon 23 96 04 30 eller kontakt oss via kontaktskjema.
De gjennomstrekede prisene tilsvarer produsentens anbefalte utsalgspris.
Alle priser er inkl. 25 % mva. fraktkostnader kommer i tillegg.