igBee er en energieffektiv trådløs protokoll designet for trådløse nettverk med lavt volum. Dette inkluderer fremfor alt smarthusautomatisering, det vil si automatisering av belysning, persienner og andre enheter. ZigBee produkter kan enkelt integreres i smarthussystemer som Philips Hue og deretter styres med en app – i dette tilfellet Hue-appen. Med introduksjonen av ZigBee 3.0 ble det laget en enhetlig standard for alle enheter i bygninger med nettverk, noe som drastisk øker kompatibiliteten.
ZigBee kan brukes på mange måter i hverdagen. I bygningen tilkoblet nettverk (og dens uteområde) kan enheter slås av og på og kontrolleres via app eller tale. Dette inkluderer f.eks. demping og dimming av belysningen, styring av motoriserte persienner og varmestyring.
Hvilke fordeler
har ZigBee?
ZigBee-enheter er koblet til hverandre i et trådløst mesh-nettverk. Som et resultat kan rekkevidden utvides nesten i det uendelige. Det lave energiforbruket tillater integrering av batteridrevne sensorer og brytere. I tillegg er ZigBee-enheter kompatible med smarthussystemer som Philips Hue.
Er ZigBee
bedre enn WLAN/WiFi?
Sammenlignet med WiFi har ZigBee den fordelen at radiostandarden ikke er begrenset til ruterens rekkevidde. ZigBee-enheter kommuniserer med hverandre - hver enhet er både avsender og mottaker av en kommando, så f.eks. kan signalet sendes fra stuen til utebelysningen.
Hvor lang rekkevidde har ZigBee?
Som med WLAN/WiFi og Bluetooth er radiorekkevidden avhengig av sendeeffekten mellom 10 og 20 m. Rekkevidden kan påvirkes av faktorer som byggemateriale og dets tykkelse, men også av interiørdesign - f.eks. vinyltapet. Rekkevidden kan økes ved kommunikasjon mellom ZigBee-produktene (mesh-nettverk, også mulig med Bluetooth-mesh-teknologi): Alle aktuatorer danner radiobaner med hverandre. Sendes et signal – for eksempel for å slå på lyset – leter signalet etter den best mulige måten for dataoverføring. Men avstanden mellom to produkter må ikke overstige 10-20 m.
For hvilke områder er ZigBee egnet?
Hus- og bygningsautomatisering
Bruksområder innen hjemmeautomatisering er f.eks. lys, varme, persienner eller kameraer. ZigBee-produkter er ikke kablet. Dette betyr at ZigBee enheter kan brukes ikke bare i private hjem, men også i leide leiligheter og for enkel ettermontering. Når du flytter tar du bare med deg produktene.
ZigBee-produkter forbedrer også komfort og sikkerhet utendørs. Mesh-nettverket kan dekke hvert hjørne av uteområdet og f.eks. nå en hagebod. I tillegg til utelysene, gir separate batteridrevne sensorer og utendørskameraer et omfattende sikkerhetspluss på eiendommen.
I den profesjonelle sektoren overbeviser ZigBee med sitt lave energiforbruk og rekkevidde. Det er også mange muligheter for bygningsautomatisering og overvåking når det gjelder arkitektoniske utfordringer som armerte betongvegger. Ettermontering er også mulig uten tetting og kabling.
Dataoverføring mellom appen, huben og ZigBee-enhetene er kryptert. I følge ZigBee-spesifikasjonen bruker krypteringen AES-CCM-algoritmen med 128 biter og er derfor trykksikker. Hvis ZigBee primært brukes til lysstyring i bygningen, er risikoen begrenset. I tillegg jobber produsentene kontinuerlig med sikkerhetsoppdateringer.
Hva er ZigBee-huben og når er det nødvendig?
ZigBee uten hub
ZigBee-enheter kan også brukes uten kontrollsenter (f.eks. Philips Hue-broen). Avhengig av produktet kan det være begrensninger i funksjonsutvalget. Kommunikasjon mellom enhetene i mesh-nettverket er heller ikke mulig. For enkelte varer, som for eksempel Q-Smart Home lysene fra Paul Neuhaus, tilbys eller leveres også kompatible fjernkontroller, som gjør styring uten hub mulig uten problemer.
ZigBee med Hub
igBee-hubben (også kalt bro eller gateway avhengig av produsent) er kontrollsenteret til systemet. Bare med dette kan de ulike enhetene i mesh-nettverket samhandle med hverandre eller styres med stemmen eller på farten. Den vanligste gatewayen for lysstyring er Philips Hue Bridge. En stor del av alle ZigBee-produkter kan integreres i dette. En annen utbredt ZigBee hub finner du f.eks. integrert i Amazon Alexa Echo-høyttalere.
Hvilke produsenter og leverandører er kompatible med ZigBee?
ZigBee-protokollen ble utviklet av ZigBee Alliance, som den ledende organisasjonen. Mange kjente produsenter har gått sammen under dette, som igjen alle støtter ZigBee. I tillegg til Philips og andre lysprodusenter inkluderer disse bl.a. Huawei, Amazon, Ikea, Busch-Jaeger, Bosch, Samsung, Siemens, Telekom og Velux. I mai 2021 ble ZigBee Alliance omdøpt til Connectivity Standards Alliance (CSA) og en ny fremtidig standard ble utviklet: Matter.
FAQ: Vanlige spørsmål om Zigbee
Hva er ZigBee?
ZigBee er en energieffektiv trådløs protokoll designet for trådløse nettverk med lavt volum. Dette inkluderer fremfor alt smarthusautomatisering, det vil si automatisering av belysning, persienner og andre enheter.
Hvordan fungerer ZigBee?
ZigBee er en åpen smarthusstandard og er basert på den trådløse dataspesifikasjonen IEEE 802.15.4. ZigBee-protokollstabelen består av flere lag. Det fysiske laget (bitoverføringslaget) med de grunnleggende funksjonene for sending og mottak utgjør grunnlaget. Ytterligere lag vil bli lagt til basert på enhetstype og krav.
Hva trenger du for ZigBee?
Grunnfunksjoner er ofte allerede mulig med en enkelt enhet som styres av fjernkontroll , f.eks. lysene fra Q-Smart-Home. En ZigBee Hub er nødvendig for kommunikasjon mellom produktene og andre funksjoner. Den mest kjente er Philips Hue-Bridge.
Hvilke fordeler/funksjoner har ZigBee?
Den største fordelen med ZigBee er den lange rekkevidden gjennom mesh-nettverket og kompatibiliteten med andre produsenter og deres enheter. ZigBee brukes til byggautomatisering i smarthjemmet og inkluderer bl.a. styring av innendørs- og utendørsbelysning samt persienner, markiser, garasjeporter, kameraer, sensorer og mer - selv når du er på farten.
Hvordan setter jeg opp ZigBee ?
For å integrere et ZigBee-produkt i smarthjemmet, integreres produktene i eksisterende app ved hjelp av et registreringsnummer eller ved å skanne QR-koden på enheten, f.eks. i Philips Hue-appen.
Hvilke ZigBee-enheter finnes? Hva er kompatibelt?
Mange lysprodusenter er kompatible med ZigBee. I butikken vår finner du også hele utvalget av ZigBee-enheter.
Hvilke apper kan brukes til å kontrollere ZigBee? Hvordan kan man styre ZigBee?
Den mest kjente appen for å kontrollere ZigBee er Philips Hue-appen. Det finnes imidlertid også andre apper fra andre produsenter, som kan brukes parallelt eller i stedet.
Dra fordel av eksklusive rabatter kun for abonnenter på nyhetsbrevet!
Registrer deg nå for vårt gratis nyhetsbrev og spar i dag!
250 kr
rabattkode
Hva du vil få tilgang på som abonnent på nyhetsbrevet: eksklusive rabattkampanjer kun for abonnenter, alt om de de siste belysningstrendene, ekspertrådgivning og mye mer!
Som takk får du 250 kr rabatt* på ditt neste kjøp hos oss. Du kan når som helst melde deg av.
*Rabattkoden er gyldig i 21 dager fra mottakelse og gjelder bestillinger med en minimumsverdi på 1500 kr. Kun en rabattkode per kunde og for én bestilling. Kan ikke kombineres med andre kuponger eller koder og kan ikke senere trekkes fra en regning. Kan ikke løses inn for produkter fra produsentene Homematic IP og Philips Hue.