Ekstra rabatt: 11 % fra 1199 kr | 14 % fra 1799 kr på nesten alt
Du går ut i hagen – lyset tennes. Du kjører inn i innkjørselen – lyset tennes. Dette er vel en utrolig oppmerksom veilampe? Det stemmer og drømmen er også lett å realisere: Du må bare bestemme deg for en modell med bevegelsessensor. Da vil fra nå av slippe ulykker på vei inn døra men enkelt og trygt komme frem til døren. Innbruddstyver, som sniker seg rundt i mørket, vil også bli skremt av lyset og kanskje stikke av. I tillegg sørger bevegelsessensoren for mer komfort, og når lyset ikke er på konstant, sparer du dessuten både penger og miljø.
Du bestemmer selv om du vil installere veilampen fast eller fleksibelt. Skal du montere den fast, bør du ha frostsikre fundament eller annen fast grunn. Men du ønsker kanskje fleksibel montering? Da bør du velge en modell med jordspyd som du kan sette ned og flytte i bakken der du selv ønsker det. Hvis lampen er koblet til strømnettet, vil lengden på ledningen avgjøre plasseringen. Drives lampen med solceller, kan den plasseres helt fritt.
Tips: Har du bestemt deg for en fastmontert lampe med strømtilkobling? Da bør fagfolk installere den. Du kan selvfølgelig bidra med å grave ned ledningen, men tilkoblingene bør utføres av elektriker.
Som regel har veilamper en høyde på mellom 60 og 150 cm. Dette er uavhengig av om de har en bevegelsessensor eller ikke. Tips: Jo høyere opp selve lyskilden sitter, desto større er området som lyssettes. Konklusjonen er: Jo høyere lampene er, desto færre lamper trengs for å lyse opp veien godt. De kan da plasseres med større avstand.
Den sørger for at lyset kun slås på når det er mørkt nok. Det er jo ingen vits i at veilampen er på når solen skinner. Dette er jo både unødvendig og lite miljøvennlig. Skumringssensoren registrerer lysnivået og når lysintensiteten kommer under et visst nivå, sørger skumringssensoren for at bevegelsessensoren reagerer slik at veilampen tennes. Skumringssensoren er altså en nyttig løsning.
Tips: Selv om veilampen ikke har bevegelsessensor, er det nyttig å ha skumringssensor. Da slipper du å tenne hagebelysningen manuelt når det mørkner ute. Dette bidrar til større komfort og mindre jobb.
Ja, det fins også veilamper som kan settes på bevegelsessesor-modus eller på konstantlys-modus. Det kan jo være situasjoner hvor du ønsker at lyset skal stå på konstant i hagen. For eksempel når du har hagefest og ønsker en stemningsfull mottakelse.
Solcelledrevne veilamper har også batteri. Solenergien må jo lagres et sted slik at den kan brukes om natten. Tips: Solcelledrevne lamper må alltid plasseres slik at de utsettes for nok sollys. Det er forutsetningen for at de kan lyse med full lysstyrke i mørket.
Begge sparer strøm. Begge er miljøvennlige og passer utrolig bra sammen! Vi snakker LED-lyskilder og bevegelsessensorer. Veilamper med bevegelsessensorer bør absolutt drives med LED-pærer hvis du kan velge. Siden noen veilamper har fast innebygget LED-teknologi, slipper du å ta noen avgjørelse.
Andre fordeler med LED-pærer:
Deres levetid er op til 50 gange længere end ved traditionelle glødepærer.
Levetiden er opptil 50 ganger lengre enn den til en tradisjonell glødepære.
De trenger opptil 90 prosent mindre energi.
De inneholder ikke kvikksølv.
Godt å vite: Tenker du likevel at du ønsker å satse på sparepærer, sier vi: Ikke gjør det. Disse trenger nemlig en viss tid før de lyser med full lysstyrke. Du ønsker jo at veilampen skal lyse med full lysstyrke umiddelbart når bevegelsessensoren “slår alarm”. Dette handler jo om å garantere sikker belysning av veien. God sikt er ikke noe du kan utsette til senere.
For en vei rekker en registreringsvinkel på 120 grader. Det fins også modeller som dekker et større område. Har den 360 grader er det mulig å redusere den ved behov ved å dekke til med paneler. Tips: Hvis registreringsvinkelen er for stor, kan det hende at bevegelsessensoren aktiveres ved bevegelse på naboeiendommen. Dette er jo ikke ønskelig. Med tanke på innbrudd bør den heller ikke være for liten. Innbruddstyvene bør skremmes bort i tide med godt lys.
Den tåler ikke vann og elektrisitet. Veilampen bør derfor være beskyttet mot vær og vind. Utendørslamper har vanligvis en såkalt IP-kapslingsgrad som beskytter mot fukt og fremmedlegemer. Det første sifferet indikerer beskyttelsen mot smuss, mens det andre sifferet indikerer beskyttelsen mot fukt. For veilamper anbefaler vi minimum kapslingsgrad IP44. Da er de beskyttet mot fremmedlegemer større enn en millimeter og vannsprut.
Synes du at lampen bør kunne mer enn å bare lyse? Er du en som er glad i ekstrautstyr? Da vil du sikker like veilamper med ekstra stikkontakt. Disse lampene monteres fast og kobles til strømnettet. Da er det bare å sette i stikkontakten og tappe strøm fra lampen. Lade opp mobilen, koble til gressklipperen, sette på lyslenken – ikke noe problem. Nå slipper du å ergre deg over manglende strømkontakter ute i hagen.
Det kan man si. Men dette materialet er ikke bare robust. Det ser også bra ut og er svært lettstelt. Rustfritt stål er dessuten motstandsdyktig mot rustdannelse. I tillegg er det stabilt og temperaturbestandig. Materialet overbeviser på alle punkter.
Aluminium, som ofte benyttes på pullertlamper, tåler også å utsettes for vær og vind. Kobber, messing og stein er materialer som ofte blir brukt på stammen. Lampeskjermen er som oftest i glass eller plast.
Trenger du råd om hvilken lampe som passer best i hagen? Ta gjerne kontakt med våre fagfolk ved spørsmål. Du treffer oss på telefon eller ganske enkelt via kontaktskjema.
De gjennomstrekede prisene tilsvarer produsentens anbefalte utsalgspris.
Alle priser er inkl. 25 % mva. fraktkostnader kommer i tillegg.