
KJØKKENBELYSNING
9 tips til forskjellige kjøkken og kjøkkenområder
Planlegging og det å skape et helhetlig konsept, er det som teller når det gjelder kjøkkenbelysning. Trinn ett: Den grunnleggende belysningen. Her passer en taklampe aller best. Trinn to er blendefri belysning av benkeplatene. Stemningsgivende belysning, for eksempel med indirekte lys fra LED-strips, er det tredje trinnet. Og hvis du har et spisekjøkken, kan du i trinn fire med fordel gjøre deg tenker om en pendellampe over spisebordet.

For kjøkkenet er det taklamper av stål, metall, glass eller plast som egner seg best. Dette fordi disse materialene er lette å rengjøre og heller ikke tar opp luktene fra matlagingen.
Kraftige, blendefrie armaturer er generelt viktig for kjøkkenbelysningen. For taklampen på kjøkkenet anbefales det også et fleksibelt justerbart lysspektrum fra varmhvit til dagslyshvitt, som kan justeres med dimmer. På denne måten er alle de typiske kjøkkenaktivitetene dekket - fra rengjøring og tilbereding av mat, til å by gjestene ved bardisken på noe godt under en varm og koselig belysning.


Lyset fra taklampen alene er ikke nok til å hakke grønnsaker. For da ville din egen skygge gjøre det vanskelig å se arbeidsområdet. Løsningen: lys under overskapene eller på veggen bak benkeplaten.
Utvalget av armaturer er stort - fra innfelte møbellamper til paneler under skapene. Spesielt praktisk er innebygde bevegelsesdetektorer, slik at lyset tennes når noen kokkelerer, eller henter seg et glass melk i de senere timene av døgnet. Utover det kan det også anbefales, hvis den nødvendige tilkoblingen mangler, å benytte underskapslamper med ledning og støpsel for enkel installasjon og forbindelse med stikkontakten.


Større kjøkken med plass til kjøkkenøyer og benkeplater er det perfekte stedet for belysningsinteresserte til å la kreativiteten få blomstre. De stiligste designede pendellampene er en sikker vinner her og trekker automatisk mange nysgjerrige blikk. Et flott blikkfang for kjøkkenet - som også utfyller en viktig funksjon.
Det er mulig å plassere flere pendellamper ved siden av hverandre, eller velge en modell med flere lyskilder. Avhengig av om lampen skal henges over benkeplaten eller over et område hvor folk skall sitte og spise, bør en varmhvit eller nøytral hvit lysfarge velges. Høydejusterbare modeller er spesielt allsidige og kan tilpasses alle behov.


De fleste som har et eget spisekjøkken, har også et spisebord. En pendellampe er det perfekte valget her. Gjerne høydejusterbar, og med varmt hvitt lys som kan dimmes.
For et lite bord er én pendellampe tilstrekkelig. Hvis bordet er langstrakt og også litt større, er en tilsvarende langstrakt pendellampe perfekt, eller til og med flere pendellamper ved siden av hverandre, plassert i samme avstand fra hverandre.


Ikke alle kjøkken ser like ut, og med ulike kroker og hjørner som alle krever lys, er individuelle belysningsløsninger et must. Wiresystemer så vel som skinnesystemer er her velegnet, fordi disse passer godt til vinklede rom og kan tilby belysning der pendel- og taklampen kommer til kort.
Med kun én strømtilkobling kan mange forskjellige områder av rommet belyses individuelt. Og i et system kan du også feste forskjellige lamper med ulikt design - for mer variasjon på kjøkkenet. En ting er sikkert: skinne- og wiresystemer er alt annet enn rent funksjonelle, de er snarere en ressurs for et stilig kjøkken og en unik kjøkkenbelysning.


En liten enkeltleilighet har ofte bare en kjøkkenkrok uten mye plass. Kreativitet er dermed påkrevd. Armaturer som også fungerer som hyller med oppbevaringsplass, passer ekstra godt inn her.
Større, frittstående hyller med enkle spotlights gir ekstra oppbevaringsplass og en behagelig lysatmosfære. Og hvis du liker lysende møbler, bør du vurdere et lysende sidebord til kjøkkenet. I denne sammenheng er en bærbar lampe en særdeles fleksibel løsning.


Hvis du vil skape spesielle toner og lysstemninger på kjøkkenet ditt, bør du ta med LED-strips i planleggingen. Disse kan installeres både på benkeplatens underkant og på hyller og skap.
Det praktiske er at LED-strips ganske enkelt kan avkortes med saks, og hvor du skal kutte er markert på produktet. Nyttig er det også at lysstrimlene kan plasseres rundt hjørner, og avskårne deler til og med kan kobles sammen igjen med spesielle klips. LED-striper med fargeskiftende funksjon er spesielt stemningsskapende og gir deg full kreativ kontroll over lysatmosfæren på kjøkkenet. Avhengig av produkt kan hele lyspaletten stiles inn med fjernkontroll eller smarttelefon.


Enhver kokk med respekt for seg selv har et utvalg av friske urter stående på kjøkkenet. For med fersk basilikum, gressløk og mynte kan enhver rett eller drink tilføres det lille ekstra.
For å gi kjøkkenurtene sin egen scene, finnes det ikke noe bedre enn plantelys. Noen benyttes for å få vekstene til å ta seg pent ut - for eksempel pendelamper med hylle for potter - mens andre til og med gir vekstfremmende lys i et lysspekter som er gunstig for plantene.


Smarthusteknologien har for lengst satt sitt preg på hjemmene våre. Og på kjøkkenet gir smart belysningsteknologi oss et bredt spekter av fordeler - fra praktisk talestyring til bruk av tidsbaserte belysningsprogrammer.
Smart belysning kan finne veien til kjøkkenet på mange måter. LED-paneler som kan styres med mobilen, kan for eksempel plasseres under veggskap for å belyse benkeplaten. Pendellamper over spisebordet med smarte lyspærer kan benyttes til å endre lysfarge eter tiden på døgnet. Og lamper som lar deg skifte mellom direkte og indirekte belysning og lede lyset i flere retninger i rommet, gir kjøkkenbelysningen uvante muligheter.

Mens det er klare spesifikasjoner i den kommersielle sektoren som må følges av arbeidsmessige og sikkerhetsmessige årsaker, er ikke belysning for kjøkkenet der hjemme bundet av minimumskrav. Grunnleggende er det imidlertid viktig å ha lamper som tilstrekkelig belyser hele kjøkkenet jevnt og uten gjenskinn. Arbeidsområdene som komfyr og benkeplater, der det hakkes og arbeides med kjøkkenutstyr, skal ha ekstra belysning. Lamper under skap som kaster lys direkte på arbeidsområdet - uten å skape forstyrrende skygger - kan anbefales. Utover disse essensielle lampene kommer belysning som skaper stemning: pendellamper som kan dimmes, LED-strips og lignende for en koselig atmosfære når maten skal serveres.
Watt, effektmålet for den gamle glødelampen, er ikke lenger meningsfull i tider med moderne LED-teknologi. Dette fordi det er veldig produktavhengig hvor mye lysstyrke en lyskilde produserer per watt. En pålitelig sammenligning av lyskildene gjøres i stedet via lysstrømmen (lumen). Du finner alltid en sammenligningsverdi i watt i produktbeskrivelsen. Dermed kan du handle inn akkurat de lyskildene du trenger for kjøkkenet ditt, tilpasset størrelsen og utformingen samt de ulike visuelle behovene du har.
I kommersiell sektor kan dette spørsmålet enkelt besvares - universalhvitt med 4000 kelvin. Siden denne lysfargen oppleves som ganske kald, anbefales lys i området 2700 til 3000 kelvin, det vil si varmhvitt lys, til hjemmet. Dette gjelder spesielt for sittegrupper. I dag kommer mange lamper enten med en dimmefunksjon direkte i lampen, eller mulighet for å utstyres med lyspærer som kan dimmes. Slik er det mulig å justere lysintensiteten alt ettersom. Kontroll over lysfargen er en annen mulighet - og gjør valget mellom varmhvitt og universalhvitt lys samt lysstyrke til en fleksibel avgjørelse.
En kjøkkenlampe bør avgi et lys som er så blendingsfritt som mulig for å redusere risikoen for ulykker. Det bør velges lyskilder som jevnt belyser arbeidsområdene uten skygger. Overflaten på armaturen skal også være enkel å rengjøre for støv og fett. I nærheten av frityrkokere, ovner og oppvaskmaskiner, bør det brukes kjøkkenlamper som tåler varme og fuktighet. Det er dessuten best å ikke plassere disse lampene rett over disse apparatene. På samme måte kan lys med sensor være nyttige, som kan tennes selv uten bryter, om hendene skulle være skitne eller våte. For ekstra stilfull belysning kan du også benytte LED-strips, wiresystemer, lister og lamper til å belyse skap, hyller, arbeidsflater og kjøkkenskap.
For kjøkkenet der hjemme er det viktig å tenke på mer enn kun det rent funksjonelle. Godt arbeidslys er nødvendig når kokken er i full sving - men stemningsskapende belysning gjør kjøkkenet til et sentralt oppholdsrom for hele familien, også utenom matlagingen. Det kan være fornuftig å dele behovene du har på kjøkkenet inn i flere kategorier, som for eksempel å finne frem til kjøleskapet i mørket, rengjøring, belysning til matlagingen og stemningsskapende belysning utover det rent praktiske. Gjennom bruk av smart belysning kan lampene brukes i henhold til situasjonen og behovet: ved å dimme, endre lysfargen og dra nytte av andre unike funksjoner.