GUIDE

Demp lyset

På moderne og klassisk vis

For mange er dimming en del av basisutstyret til et oppholdsrom. Med konvensjonelle gløde- og halogenpærer i kombinasjon med en ekstern dimmer, var det alltid mulig å justere lyset til personlige preferanser og gjøre det mer komfortabelt når som helst. Selv om ikke alle lyskilder kan dimmes i dag, finnes det mange nye alternativer til klassisk dimming – selv uten å installere en dimmer.

Kan man dimme hvilken som helst lampe eller pære?

Tidligere kunne gløde- og halogenpærer utstyres med ekstern dimmer eller integrert dimmer - f.eks. i en gulvlampe. Dagens LED-lyskilder må eksplisitt angis som dimbare og de krever en passende LED-dimmer, som er laget nettopp for å dimme LED.

Du kan finne ut om en lampe kan dimmes eller ikke i produktdetaljene. Informasjonen "Dimbar: Ja" finner du i både detaljene og på selve emballasjen til lyskilden.

Halogenpærer
& glødepærer

I utgangspunktet dimbar, men på grunn av lav energieffektivitet blir den stadig mindre tilgjengelig på markedet.

Sparepærer og lysstoffrør

Kan ikke dimmes utenom noen få unntak. Dimming med feil dimmere kan også påvirke levetiden til pæren.

LED-pærer

De er tilgjengelig i dimbare og ikke-dimbare versjoner. LED-pærer krever en dimmer som passer for LED.

LED-lamper med innebygd LED

Varierer etter produkt. For dimbare LED-lamper viser produktdetaljene hvordan de kan dimmes. Dimmingsteknologi er ofte integrert.

Hva skjer når ikke-dimbare LED'er dimmes?

I dette tilfellet kan dimmer og lyskilden bli skadet. Pæren vil sannsynligvis begynne å flimre og flakke, vil ikke lyse i det hele tatt eller svikte for tidlig.

Hvordan installere en klassisk elektronisk dimmer?

Lysdimmere brukes til å kontrollere lysstyrken på lyskilder og lamper. Den klassiske dimmeren er fastmontert på veggen og erstatter den vanlige veggbryteren. Denne typen dimmer kan ettermonteres relativt enkelt - vi gjør deg imidlertid uttrykkelig oppmerksom på at du bør konsultere en elektriker med ekspertise på elektriske anlegg, da det er fare for dødelige skader ved feil håndtering.

Når du kjøper en klassisk dimmer er det viktig å passe på at den passer til lyskilden. Som regel vil det i disse dager være en LED-dimmer, det vil si en bakkant (sjelden forkant) dimmer, som er designet til drift med dimbare LED-lamper og lys. Med noen LED-dimmere kan du enkelt velge senere om du vil bruke forkant- eller bakkantkontroll.

Lysdimmer med dimmerhjul

Dimmerhjulet kan skrus til ønsket lysstyrke. Trykk for å slå lampen på eller av.

Touch-dimmer

Lysstyrken styres ved å holde vippeknappen nede. Produktene har vanligvis en hukommelsesfunksjon så lyset kan tennes til samme dimmenivå neste gang du skrur det på.

Hvorfor flimrer den dimbare LED-pæren min?

Flimringen av en lampe ved dimming oppstår ofte når feil dimmer har blitt brukt. Produktdetaljene til pæren viser hvilken dimmer som kan brukes. Hvis du er i tvil, sjekk ut produktbeskrivelsen på nettsiden vår.

Kan man dimme hvilken som helst pære?

Tidligere kunne gløde- og halogenpærer utstyres med ekstern dimmer eller integrert dimmer - f.eks. i en gulvlampe. Dagens LED-lyskilder må eksplisitt angis som dimbare og de krever en passende LED-dimmer, som er laget nettopp for å dimme LED.

Du kan finne ut om en lampe kan dimmes eller ikke i produktdetaljene. Informasjonen "Dimbar: Ja" finner du i både detaljene og på selve emballasjen til lyskilden.

Still inn lysstyrken enkelt via smarttelefonen

Den smarte lyskilden som brukes i lampen kan stilles inn til ønsket lysstyrke når som helst og uten ekstra dimmer.

Lag lysscener med dine egne farger

Avhengig av produktet, kan ulike farger i RGB-spekteret brukes til å stille inn lysscener som går langt utover klassisk dimming.

Dimming med
trådløs veggbrytere

Smarte veggbrytere fungerer trådløst via batterier eller til og med uten strømforsyning, og brukes som en veggdimmer eller fjernkontroll.

Dimming
med fjernkontroll

Som et alternativ til en smarttelefon, kan mange smarte pærer også betjenes med en systemspesifikk fjernkontroll (inkludert eller tilgjengelig separat avhengig av produkt).

Fungerer allerede installerte dimmere også med smarte lyskilder?

Nei, smarte pærer og lys er ikke kompatible med eksisterende dimmere og bør derfor styres via en normal veggkontakt og det rette tilbehøret i form av en app eller fjernkontroll. De gamle dimmerne bør fjernes slik at smarte gjenstander ikke blir skadet.

Hva betyr WarmGlow, GlowDim, DimTone, DimToWarm og Sunset Dimming for LED-pærer?

Gløde- og halogenpærer lyser varmere når de blir dimmet: temperaturen på wolframglødetråden synker, noe som resulterer i lys med en høyere konsentrasjon av rødt lys.

Fargetemperatur med udempet lys

Dimmet med Warmglow

En normal dimbar LED-pære opprettholder sin fargetemperatur. For å reprodusere effekten finnes det spesielle dimbare LED-pærer som, avhengig av produsent, har betegnelser som WarmGlow, DimTone, GlowDim, Dim to Warm eller Sunset Dimming.

Disse LED-pærene er vanligvis utstyrt med ekstra røde LED-er, som blir lysere når de dimmes sammenlignet med de varmhvite LED-ene, og gir dermed et rødere lys. Spekteret av fargetemperatur varierer fra produkt til produkt.

WarmGlow

Produsent: Philips

Fargetemperatur:
2.200 – 2.700 Kelvin

Se mer

GLOWdim

Produsent: Osram

Fargetemperatur:
2.000 / 2.200 – 2.700 Kelvin

Se mer

Dim to warm

Produsent: Paulmann

Fargetemperatur:
1.800 – 3.000 Kelvin

Se mer


Integrerte dimmeløsninger

Ved disse produktene er det verken bruk for en ekstern lysdimmer eller en smarttelefon- teknologien er i selve lampen eller lyskilden. Det gjør det ganske enkelt å ettermontere lysdimming.

Spesielt i mange LED-lamper er dimmeteknologien allerede integrert i selve lampen, for eksempel i form av en dreiekontroll når det gjelder en uplight eller i form av en berøringsdimmer når det gjelder bordlamper.

Lamper og lys med teknologier som Easydim, Simply Dim eller 3-Step-Dim dimmes med vanlig veggbryter og uten smarttelefon. Ved å trykke på den flere ganger skifter du enkelt mellom dimmenivåene.


FAQ: Ofte stilte spørsmål om dimming

  • 1 200 000 produkter på lager
  • 50 dagers åpent kjøp
  • Topp kundeservice og eksperthjelp

Dra fordel av eksklusive rabatter kun for abonnenter på nyhetsbrevet!

Registrer deg nå for vårt gratis nyhetsbrev og spar i dag!

250 kr rabattkode

*Rabattkoden er gyldig i 21 dager fra mottakelse og gjelder bestillinger med en minimumsverdi på 1500 kr. Kun en rabattkode per kunde og for én bestilling. Kan ikke kombineres med andre kuponger eller koder og kan ikke senere trekkes fra en regning. Kan ikke løses inn for produkter fra produsentene Homematic IP og Philips Hue.