Halloween

Halloween

Den 31. oktober, Allehelgensaften, er det blitt mer og mer populært å feire Halloween i Norge – kvelden der barna går fra dør til dør og sier setningen «knask eller knep» i håp om å få søtsaker. Også voksne feirer Halloween, med kostymefester der dekorasjonen spiller en viktig rolle. Denne Halloween-dekorasjonen består hovedsakelig av gresskar i alle former – belyst, ekte eller uekte, av keramikk eller plastikk – men også spøkelser, skjelett og edderkopper. Alt skummelt er tillatt.

Halloween – en Keltisk skikk?

Til tross for at Halloweenfeiringen kom fra Amerika til Europa, så stammer skikken opprinnelig fra Irland. Det antas at den keltiske skikken Samhain-festen er utspringet til Halloweenfeiringen. På denne Samhain-festen tente Kelterne et bål for å drive onde ånder. Den 31. oktober, som vi i dag kjenner som Halloween, markerte den gang ikke bare enden på sommeren, men også slutten av året. Tradisjonen med å feire Halloween ble brakt til Nord-Amerika i det 19. år hundre, av irske og skotske immigranter.

Gresskarlykter som dekorasjon til Halloween

Et lysende gresskar med et innskåret ansikt er symbolet for Halloween. Man kan både lage disse selv av ekte gresskar, og man kan kjøpe elektriske gresskarlykter. Bruken av gresskarlykter stammer i hvert fall fra Irland. Skikken er basert på legenden om Jack O’Lantern, en beryktet skurk. Legenden sier at han i løpet av sin levetid ofte narret djevelen, og at han etter sin død hverken fikk lov til å komme inn i himmelen eller helvete. Derfor vandrer han enda rastløst frem og tilbake mellom himmel og helvete, med en uthulet nepe utstyrt med et lys. Nepen er i dag blitt byttet ut med et gresskar, som man vanligvis setter foran døren eller i vinduet.


  • 425 000 produkter på lager
  • Gratis frakt v/kjøp over 2 000 kr
  • Betal med Klarna faktura
23 96 04 30

Ma. til fr. 09:00 – 17:00

Finn den rette belysningen til ditt hjem

Eksklusiv nyhetsbrev-påmelding

75 kr rabattkode

*gyldig t.o.m. 31.12.2018, med en bestillingsverdi på minimum 550 kr. Ikke mulig å kombinere med andre rabattkoder.