
Fantastisk hagebelysning
La sommerhagen skinne kveld som dag
Hagetiden er enkelt og greit den beste tiden på året. Her er det tid for å pusle i hagen og å gå i arbeidstøyet, men samtidig tid til å slappe av og tilbringe tid med venner og familie. I den forbindelse trenger dette spørsmålet seg på: hva er de lysende must-haves til uteområde? Og hvordan belyser jeg best stier rundt huset og i hagen? Dette har vi samlet på denne oversiktssiden. Se våre klassikere og de mest populære lampene, samt tips og trender til hagesesongen her!

Solcellelamper
Med hagebelysning som kan lades opp med solens kraft ser vi mange fordeler: Ingen strømkostnader, ingen ledninger tvers over gressplenen. Med solcellelamper oppstår nye rom i hagen da de er flyttbare og fleksibelt kan plasseres etter behov. Dessuten krever de sjeldent annen installasjon enn en første oppladning.

Solcellelamper elsker solen! Plasser derfor alltid solcellepanelet mot syd. Slik oppnår du den beste mulige oppladning. Har du en skyggefull tomt? Da kan det være at du bør vurdere noe annet enn solcellelamper. Forvil ikke, det finnes alternativer til solcellelamper, så les gjerne videre.

Balkong & terrasse
Om sommeren blir balkongen og terrassen til et ekstra oppholdsrom for seg. Her bør ikke den rette belysningen mangle som virkelig kan sette stemningen. Utvalget er også stort – her snakker vi virkelige konkurrenter til de stilige innelampene!

Terrassen skal være hyggelig! For å oppnå den hyggelige stemningen må du være obs på én ting: varmhvitt lys md en fargetemperatur på mindre enn 3.000 Kelvin. Dette vil gi den rette stemningen.

Smart hage
Huset har vært smart i en lang tid nå, hagen blir mer og mer smart: Det er praktisk og morsomt å kunne kontrollere utelysene med en smarttelefon-app. Velg den riktige lysfarge til enhver situasjon, instill belysningen til å lyse når du ønsker med en timerfunksjon eller dim belysningen for å oppnå akkurat den lysstyrken du kunne tenke deg.

Å omdanne den tradisjonelle utendørsbelysningen til en tilsvarende smart versjon krever ikke mange skritt. Utstyr pullerten eller vegglampen på husveggen med en smart lyskilde og du er good to go. Resten fungerer på samme måte som innendørs, lett og enkelt via smarttelefon-appen.

Husets fasade
Moderne utendørs vegglamper bader stienen rundt huset, terrassen og balkongen i et behagelig lys. I tillegg opplyser de inngangspartiet slik at trappetrinn og nøkkelhull er lett å se. Andre steder hvor den praktiske vegglampen finner vei og er ytterst behjelpelig er f. eks. ved kjellertrappen og i boden.

Utendørs vegglamper med skumringsrele og bevegelsessensor er praktiske da lyset kun slås på når det virkelig er nødvendig. Godt for miljøet og din lommebok.

Planter
Hvis den blomstrende hage ikke skal forsvinne i mørket når skumringen faller på er jordspyd og spotter en god idé. FOrdelen ved jordspyd: De kan flyttes som du ønsker det, uansett hvor i hagen du kunne trenge litt ekstra lys.

Under beskyttende og overdekte områder er beskyttelsklassen IP44 tilstrekkelig til spotter og lamper. Hermed oppnås beskyttelse mot sprutvann fra alle retninger. IP55 eller enda høyere anbefales til lamper som er direkte utsatt for vind og vær.

Stier & trapper
Selv om vi kjenner hagen vår ut og inn ser alt annerledes ut i mørket. Plutselig merker du dumper og ujevnheter som du ikke har lagt merke til tidligere. Og, hva med gjestene? Derfor: lys opp og sørg for godt fotfeste.

Følgende gjelder for stibelysning: jo høyere lyskildene er plassert, jo større er det opplyste område. Med høyere lamper har du altså samlet sett bruk for færre for å belyse det samme område.

Stikkontaktsøyler
Med stikkontaktsøyler er forlengelsesledninger historie i hagen. Fastmontert i hagen fås de med flere stikkontakter til gressklipperen, radioen, mobiltelefonen og lignende. Bare å montere opp og si farvel til kabeltrommelen.

Vi har også sokkellamper som samtidig gir tilgang til strøm. Utover å gi et behagelig lys har de også stikkontakter og er derfor dobbelt så funksjonelle.
FAQ: ofte stilte spørsmål om hagebelysning
Veldig mange hagelamper av høy kvalitet som blir produsert i dag blir skjermen og selve lampearmaturet laget av forarbeidet plast og aluminium. Men, rustfritt stål er fortsatt et av de mest populære materialene. Dette stabile og temperaturbestandige materialet er mindre følsomt ovenfor korrisjon og meget lett å holde pent. Utover dette ser det alltid godt ut og oser av høy kvalitet. Noe man må være obs på er at rustfritt stål ikke er så glad i saltvann (verken å få sjøsprøyt direkte på seg, men også når det er saltvann i lufta). Derfor bør du, dersom du bor i et kystnært område, vurdere å kjøpe lamper med saltvannsresistent materiale som galvanisert stål.
Enhver hagelampe utsettes for vind og vær. Men da noen lamper for eksempel kan beskyttes av et tak, mens andre plasseres i nærheten av hagedammen har utendørslamper forskjelllige IP grader av beskyttelse (Ingress Protection). Det første nummer angir opplysninger om beskyttelse mot fremmedlegemer. Det andre om beskyttelse mot fukt. To eksempler: IP44 (beskytter mot fremmedlegemer > = 1 mm og vannsprøyt) eller IP68) (støvtett og beskytter mot permanent nedsenkning i vann).
Mange lamper er i dag utstyrt med en permanent installert bevegelsessensor. Dette er en stor hjelp til komfort, sikkerhet og effektivitet. Trappetrinnene til inngangen til huset føles mye tryggere selv med hendene fulle av handlenett dersom det er lys der. I søken etter nøkkelhullet til hoveddøren unngår man også unødvendig frustrasjon og riper. Lamper med bevegelsessensor er også miljøvennlige og holder lenger fordi lyset kun slås på når det er nødvendig.
Lumenverdien gir informasjon om den lysstyrken hagelampen har. Watt-angivelsen er ikke lengre egnet til denne sammenligningen, da man med moderne LED-lyskilder gir mer lys, og dermed høyere lumen, for et markant mindre wattforbruk enn de gammeldagse glødepærene. Hvor lyst en utendørslampe skal skinne avhenger primært av formålet og personlige preferanser. Selvfølgelig skal en spotlight til innkjørselen lyse mer enn et ekstra lys på terrassen til grillkveldene.
Ved praktisk hagebelysning som f. eks. på stier bør du satse på lamper forbundet med strøm. På den måten vil du alltid ha lys når det er bruk for det. Med solcellelamper er du avhengig av at batteriene lades opp. Det er jo også nettopp fordelen med solcellelamper. Her slipper du ledninger, kun solenergi.
Det avhenger av formålet. 2.700 Kelvin gir et hyggelig lys til terrassen eller kosehjørnet i hagen. Denne varmhvite lysfargen gjør hagen til et nytt oppholdsrom på linje med stuen. Med spotlights til innkjørselen og andre praktiske lys gir en universalhvit lysfarge på 4.000 Kelvin bedre mening. Innendørs finner du samme råd i forhold til skrivebordsbelysningen, som også er funksjonell belysning, som skal gi god arbeidsbelysning. Avgjørende er det uansett dine personlige preferanser som bestemmer hva du bør gå for.