GUIDE
Med riktig fatning og sokkel kan du skifte til LED eller til smart belysning på et blunk.

Fatning og sokkel

Enkelt forklart

Alle lamper før LED-tiden, men også mange nye lamper, er utstyrt med fatninger. På grunn av de mange forskjellige ufformningene og anvendelser av lamper, finnes det forskjellige fatninger. Til hver av dem har du bruk for en lampe med en tilsvarende sokkel.


Hva er en fatning?

Fatningen er en del av lampen, f.eks. en pendel- eller bordlampe. Fatningen kobles til lyskilden og sørger for at den forsynes med spenning.

Fatning
Fatning

Hva er en sokkel

Sokkelen er i mekanisk og elektrisk kontakt med fatningen og er en del av pæren, f.eks. en glødepære eller en energisparepære.

Sokkel
Sokkel

HVOR KAN JEG FINNE SPESIFIKASJONENE PÅ HJEMMESIDEN?

Spesifikasjoner for fatningen (for lamper) eller sokkelen (for lyskilder) kan finnes under de respektive produktdetaljene på nettsiden.

Fatningsangivelse

HVILKE FATNINGER OG SOKLER FINS DET?

Ettersom det fins mange forskjellige lamper til forskjellige rom og områder, fins det dermed mange forskjellige fatninger og sokler. Mange av dem ser man aldri i hverdagen da de er spesialversjoner for profesjonelt bruk. I våre hjem er det relativt få sokler som brukes. Her viser vi deg de mest vanlige fatningene.

Sokkelfatning

DE VANLIGSTE FATNINGENE

E27

E27-fatninger er svært utbredt. E27-sokkelen har en utvendig diameter på 27 mm og en typisk Edison-skrue: lyskilder skrus inn i fatningen på f.eks. pendel-, bord- eller taklamper.

E14

E14-fatninger er ofte brukt til lysekroner. Det skyldes at den typiske formen på en E14-pære har en stearinlysform. Men vi finner dem også i mange bordlamper med mindre lyskilder.

G9

Kompakte lyskilder med en G9-stikksokkel og 9 mm avstand mellom kontaktpinnene brukes ofte i relativt slanke lamper, der store pæreformer ville være utenkelig.

GU10

GU10-sokkel med en pinneavstand på 10 mm er hovesakelig reflektorlamper til spots og spotlights. Den såkalte bajonettbasen settes inn i stikkontakten og roteres deretter. For mer om GU10- og GZ10-kompatibilitet, se nedenfor.

GU5.3

GU5.3 er lavspenningspærer med en pinnehøyde på 5,33 mm. Forkortelsen MR16 beskriver reflektoren. Denne lyskilden brukes hovedsakelig i innfelte spotlights.

G5 T5

T5 G5 lysstoffrør brukes i dag hovedsakelig til belysning av baderom og vaskekjellere. De har en sokkel på begge sider med en pinneavstand på 5 mm.


HVORFOR ER DET SÅ LETT Å SKIFTE TIL LED?

Slik at den elskede pendellampen ikke trenger å byttes ut med en ny lampe hvis halogenpæren svikter, har produsentene utviklet LED-erstatningspærer. Dette er pærer med moderne LED-belysningsteknologi, som er utstyrt med en standardisert sokkel, for eksempel en E27-sokkel. Denne pæren kan nå erstatte alle eldre pærer som også har en E27-sokkel. Basene er identiske!


GU10 & GZ10: HVILKE FATNINGER OG SOKLER ER KOMPATIBLE?

GU10 og GZ10 er ikke alltid kompatible. Forskjellen ligger i den nederste delen av basen og formen på sokkelen. Den nederste kanten av sokkelen er skrå i GU10-fatninger. Derfor har GU10-versjonen også den tilsvarende passformen. En GU10-pære vil dermed passe inn i både en GU10-fatning og GZ10-fatning. GZ10-pæren er imidlertid formet rett i underkanten, noe som betyr at den bare passer inn i en GZ10-fatning.

Kompatibilitet

  • 1 200 000 produkter på lager
  • 50 dagers åpent kjøp
  • Topp kundeservice og eksperthjelp

Dra fordel av eksklusive rabatter kun for abonnenter på nyhetsbrevet!

Registrer deg nå for vårt gratis nyhetsbrev og spar i dag!

250 kr rabattkode

*Rabattkoden er gyldig i 21 dager fra mottakelse og gjelder bestillinger med en minimumsverdi på 1500 kr. Kun en rabattkode per kunde og for én bestilling. Kan ikke kombineres med andre kuponger eller koder og kan ikke senere trekkes fra en regning. Kan ikke løses inn for produkter fra produsentene Homematic IP og Philips Hue.