Hvordan kan bevegelsesmeldere være en god innbruddsbeskyttelse?

Bevegelsesmelder-innbruddsbeskyttelse-Lampegiganten-Featured_678x396pxLamper med bevegelsesmelder tjener ikke kun til lave energikostnader og komfortabel automatisering av belysningen rundt huset, men de er også en god utvidelse av innbruddsbeskyttelsen til ditt hus. Lamper med sensor benytter seg av psykologien som ekspertene innenfor kriminalitetsbekjempelse og bekjempelse av innbrudd bruker: Unngåelsen av konfrontasjon. Her får du hjelp, tips og triks til hvordan du kan preventere innbrudd i ditt hjem.

68125

Lyset slår seg på, du ser trappetrinnet og unngår å snuble – eller naboen din oppdager at noen forsøker å komme seg inn gjennom husdøren din mens du er på ferie.

Leser du noen gang er i avisen om et innbrudd og tenker slik: „å, det vil aldri skje hos meg“? Dessverre har nok også de som har opplevd et innbrudd hos seg selv også tenkt samme tanke som deg. Man mener at „innbrudd forekommer så sjeldent“. Det er dessverre ikke sant.

Ifølge en statistikk fra SSB* ble det anmeldt 16.000 tilfeller av tyverier fra bolig og fritidsbolig i 2014.
Med kjennskap til disse tallene bør man ikke stå hjelpeløs ovenfor sannsynligheten for at man kan oppleve et innbrudd. Det er viktig med en god innbruddsbeskyttelse mot fremmede med onde hensikter slik at både hus og eiendom er beskyttet.
I det hele tatt det å inneha en innbruddsbeskyttelse, kan være nok til å avskrekke en innbruddstyv. Har man ikke noen innbruddsbeskyttelse, kan man sammenlignes med et dyr som er blitt halt og som blir skilt fra flokken sin: et lett offer.
Innbruddsbeskyttelse består alltid av flere tiltak og av disse er en spesielt viktig: Lys. Da trenger man ikke kun en eller annen lyskilde, men noe som kan ta innbruddstyven på fersken: lyset, som slår seg på ved hjelp av en bevegelsesmelder.

Psykologien til en innbruddstyv og hvordan du kan beskytte deg

400000

Plasser en utevegglampe ved hovedinngangen eller ved en gjennomgang. Da blir hver bevegelse registrert – også dine egne. Det kan være veldig nyttig når du for eksempel kommer hjem med fulle handleposer sent på kvelden.

En typisk innbruddstyv leter etter en mulighet til så enkelt som mulig å få robbet med seg så mye som mulig.
Ifølge et utsagn fra Politiets Grenseløs-prosjekt** oppsøker innbruddstyver steder hvor det ikke er folk. De ønsker med andre ord sjeldent en konfrontasjon.

Slår man dette sammen, kommer man frem til følgende konklusjon: foretrukne offer er som regel lett tilgjengelige bygg hvor det åpenbart ikke er noen hjemme og som man kan nærme seg enkelt uten å bli sett. Dersom disse forutsetningene ikke er der, velger innbruddstyven seg ut et enklere mål.

Dersom du ikke har lyst til å høre til gruppen „lett bytte“ må du sørge for at en innbruddstyv vil få det vanskelig med ditt hus. Sørg for at ingen kan komme seg usett nær huset ditt – ved hjelp av lamper med bevegelsessensor – og at ingen sikkert vet, om du virkelig er på ferie eller om du er hjemme. Det kan du sørge for ved hjelp av naboen – eller ved intelligent lys-styring.

Sikkerhet i hagen & på gårdsplassen takket være bevegelsesmeldere

370965

Lampene fra merkeprodusenten STEINEL har fått flere priser for den egenutviklede sensorteknikken som har svært høy kvalitet.

Lamper med bevegelsesmelder sørger for at lyset skrus automatisk på når en person nærmer seg området hvor lampen er plassert. De ulike bevegelsessensorene har ulik rekkevidde for å registrere bevegende varmeelementer.

Disse kan registrere både mennesker og biler, slik at man også kan benytte lamper med bevegelsesmelder til en sikker parkering av bilen i garasjen, uansett om du kommer hjem på dagen eller kvelden.

Når lyset skrus på er det ikke bare nyttig for deg selv å kunne oppdage at noen nærmer seg huset ditt, for eksempel når du har stelt i stand til en hyggelig kveld i stuen på kvelden, men naboen din kan også bli oppmerksom på et lys som plutselig slår seg på. Et blikk ut av vinduet er da nok for at naboen kan se om det er en innbruddstyv på ferde eller om det bare er huseieren som er på vei inn døren.

Ved bruk av lamper med bevegelsesmelder er det viktig at man ikke bare opplyser hovedinngangen.

Utenom hovedinngangen er det også viktig å sikre side- og bakdører samt smale adkomstveier rundt huset. Disse adkomstveiene kan være attraktive veier for en innbruddstyv da de ofte ligger litt gjemt eller er vanskelig å se fra gaten.

Tips til rett plassering av bevegelsesmeldere

71629

Flombelysning kan opplyse hele innkjørselen til garasjen – det kan virke avskrekkende, men er naturligvis også en hjelp til en sikker innkjøring i garasjen.

Før man tar i bruk den nye lampen med bevegelsesmelder er det viktig at man utfører en utførlig test. Optimalt gjøres dette av to personer: En person plasserer lampen med bevegelsessensoren så høyt som mulig slik at en innbruddstyv ikke har muligheten til å nå den. Den andre personen kontrollerer om lampen fungerer slik den skal i den høyden. Man må sørge for at område man ønsker å belyse er innenfor rekkevidden til bevegelsessensoren. Er det ikke slik må man endre plasseringen med en gang og ikke vente til en annen dag.

Den perfekte plasseringen er alfa og omega for bevegelsesmelderen, ellers svikter den i sin tjeneste ved at en mulig innbruddstyv kan bevege seg i dødvinklene eller holde seg helt utenfor området som sensoren måler bevegelse i.

Prinsipielt bør man huske på at det er enklere for bevegelsessensoren å oppdage tilnærmelser dersom disse nærmer seg på skrå enn dersom tilnærmelsene kommer frontalt. Forklaringen på dette ligger i at en tilnærming fra siden vil bli registrert av de forskjellige side- og underliggende målefeltene. Ved en frontal bevegelse er den mest merkbare endringen for bevegelsesmelderen kun omfanget av varmekilden som kun vokser langsomt ved tilnærmelsen og de tilstøtende målefeltene blir kun langsomt oppmerksom på bevegelsen.

De riktige lyspærene til bevegelsesmeldere

404465

En lyspære som gir 100 % lys med en gang den skrur seg på er essensielt for en bevegelsesmelder. De mest energieffektive, med lang levetid og stabil ytelse får du ved bruk av LED-pærer.

Sparepærer er ofte populære lyspærer til bruk i hjemmet. De egner seg flott til innendørs bruk, men utendørs bør man unngå å bruke dem. Det er sjeldent at sparepærer er det beste alternativet utendørs enten i hagen eller på gårdsplassen på grunn av at pærene alltid trenger litt tid på seg før det oppnås maksimal lysstyrke.

For at en lampe med bevegelsesmelder skal ha en avskrekkende effekt må jo lampen ha maksimal lysstyrke med en gang, slik at enten huseieren eller naboene kan bli oppmerksomme på en bevegelse.

Derfor bør man benytte seg av LED lamper eller LED-pærer av høyeste kvalitet til uteområdet. Med disse oppnår man full lysstrøm, de er energieffektive og har svært stabil ytelse, noe som er veldig gunstig i og med at lyspærene vil skrus ofte av og på. Dette vil ha liten påvirkning på LED lamper og pærer.

Har du allerede utelamper med sparepærer eller vanlige glødepærer? Dersom disse har E27, E14 eller G9 fatning vil det være enkelt å bytte dem ut med en passende LED-pære.

Den som står foran valget om man skal ta seg råd til å kjøpe nye lamper for å sørge for en spesielt sikker eiendom bør ta opp til vurdering om man skal kjøpe lamper med innebygde LED-pærer. Kjøp av lamper med innebygde LED-pærer vil være et langsiktig kjøp da man får innbruddsbeskyttelse av uteområdet med moderne utelamper i lang tid fremover.

Et enkelt triks for å skjule at du ikke er hjemme

1057073_600x600px

En tømt postkasse når du er på ferie vil la fremmede tro at du har vært hjemme – i tillegg er posten din i sikker oppbevaring hos naboen din.

Sikringen av egen eiendom mot innbrudd er et område hvor man kan gjøre en del av arbeidet på forhånd. Dette gjelder for eksempel dørene, vinduene og låsene samt tekniske installasjoner som automatiserte persienner.

Fremfor alt ønsker vi å gi deg et tips som mange altfor ofte glemmer: Be naboen om å tømme postkassen deres hver dag!

Ingen ting røper deg så lett, som en postkasse hvor det samler seg opp dagsaviser, reklame, verdikuponger og små pakker, slik at postkassen nesten revner. Er postkassen derimot på nytt tom hver eneste dag sier det dette: huseieren er hjemme og kan komme tilbake hvert øyeblikk. Da dette er noe enhver innbruddstyv helst ikke vil ta med på kjøpet, kan et så enkelt tiltak som det at naboen din tømmer postkassen holde uvedkommende borte fra dine verdigjenstander.

Temaet innbruddsbeskyttelse er høyaktuelt. En 100 prosent beskyttelse finnes det naturligvis ikke, men allikevel kann et godt opplyst uteområde være en høy innbruddsbeskyttelse. Innbruddstyver kan enkelt og greit bli skremt og bli gjort oppmerksom på at her er det på ingen måte en enkel vei til å få tak i noe.

Vi ønsker deg et sikkert hjem

3740_underskrift_NO

*Kilde: ssb.no
**Kilde: klikk.no

Om forfatter

Relaterte artikler

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert