Belysningstips til enhver hagetype

Belysningstips til enhver hagetype | Bloggen til Lampegiganten.noHar du noen gang tenkt over hva slags hagetype din hage er? Er det her barna dine opplever de største øyeblikkene i fotballspill sammen med vennene sine? Eller leker av hjertens lyst og stuper rett i et forfriskende svømmebasseng? Eller har du en hage som egentlig er din egne lille jordbruksflekk? Hvor du er selvforsynt med gulrøtter, jordbær, rips? Eller lever du deg bort i drømmer om fjerne land i din egen hage? Slik at et besøk til deg i hagen føles som et besøk i fjerne Østen eller ved Middelhavet? Eller, er hagen din enkelt og greit alt? En avslappings-, spille- og arbeidsplass for hele familien?

Enhever hage er ulik den neste – og fordi gjøremålene i hagen kan være så forskjellige, kan også enhver hage ha sitt eget belysningskonsept. Vi kommmer med endel tips hvordan de ulike hagetypene kan belyses på sin individuelle måte. Hvilke hagetype har du?


 

Nyte jordbær fra egen brukshage

I brukshagen - belysningstips for enhver hagetype | Bloggen til Lampegiganten.noSå gode som jordbærene fra egen hage er – finnes ingen andre steder. Det enes både bestemor og barnebarna om. Det er også lov å smake på noen bær, men ikke så mange flere! Resten av bærene skal jo være til hjemmelaget syltetøy.

I brukshagen eller også den spiselige hagen som mange kaller den, kommer god belysning til sin rett. Her har man ofte ulike frukttrær, bærbusker og gjerne en grønnsakshage. Hagearbeid kan være både godt for kropp og sjel – og ofte vil man gjerne tilbringe litt tid i hagen etter en anstrengende dag på jobben. Frem til de lange lyse dagene – og etter – er det godt med praktisk utebelysning hvor man skal jobbe litt. LED-lamper med bevegelsessensor sørger for at lyset slår seg på, akkurat når man trenger det. Ønsker man heller solcellelamper, vil det perfekte lyset til hagearbeidet ikke engang føre til merkostnad til strøm.

Belysningstips for brukshagen

Solcellelamper til hagearbeidet - belysningstips til enhver hagetype | Bloggen til Lampegiganten.no

Fasadebelysning - belysningstips til enhver hagetype | Bloggen til Lampegiganten.no

Sokkellamper - belysningstips til enhver hagetype | Bloggen til Lampegiganten.no


 

Hagen til lek, oppdagelse og rase fra seg

Leke i hagen - belysningstips til enhver hagetype | Bloggen til Lampegiganten.noNår barn leker i hagen gir den inntrykk av å være veldig levende. En ideell hage for barn har mye plass, helst en stor plen som de kan kose seg på. Det bør helst også være en sandkasse der, og selvfølgelig et huskestativ som kompletterer den perfekte familiehagen. Hagen blir nesten som en eventyrlig lekeplass.

I tillegg til lek og moro står sikkerhet i fokus med tanke på en hage for barn. Når det gjelder belysning betyr det at plasser hvor det er lett å snuble eller falle og slå seg, er godt opplyst, også i de sene timer. En opplyst dam, er også lurt å ha, slik at både voksne og barn slipper å kjenne på vannet ved et uhell.

Belysningstips for lekehagen

Stibelysning - belysningstips til enhver hagetype | Bloggen til Lampegiganten.no

Lyktestolper - belysningstips til enhver hagetype | bloggen til Lampegiganten.no

Pullert belysning - belysningstips til enhver hage | Bloggen til Lampegiganten.no


 

Den eksotiske hagen for mennesker med reiselyst

I den eksotiske hagen - belysningstips for enhver hagetype | Bloggen til Lampegiganten.noTrives du godt i hagen din, men drømmer samtidig om andre land? Kanskje ser du alltid en utfordring i å få eksotiske planter til å trives i hagen din. Da kreves det spesielt grønne fingre. Dette særlig fordi mange av de eksotiske plantene må stelles med og plasseres i liknende omgivelser som opprinnelsesstedet. Alt ettersom hvilke opprinnelsesland planten kommer fra, kommer også andre elementer til: Naturstein, leire, keramikk, marmor og ornamenter fra den middelhavshagen til. Eller hva med en liten foss, eller Buddha-statuer og kanskje en fiskedam inspirert av hagene i det fjerne Østen. Spesielt i denne hagetypen passer munnhellet: Kun fantasien setter grenser.

Hva med belysningen her, spør du deg kanskje? Belysning som dekorelementer gir et annerledes uttrykk, men dersom hagen allerede har mange ulike elementer, kan man tenke at det blir for mye med belysning. Dersom man belyser på rett måte vil lyset være et kjærkomment supplement. Alle de flotte elementene i hagen er flotte å se på i løpet av dagen, men så kommer skumringen og mørket, og man ser lite hva som skjuler seg bak mørket. Her kommer lyset inn: fokusbelysning som fremhever det du ønsker å fremheve. Spotter, som setter Buddha-statuen i fokus eller forskjellige innbyggede lamper som gir blomsterbedet rett Zen-stilmessig belysning er noen eksempler på vellykket belysning. Nå kan du også nyte din omhyggelige anlagte hage i mørket, og enkelt og greit ha en hage du er stolt av og har lyst til å vise frem.

Belysningstips for den eksotiske hagen

Sett plantene i fokus - belysningstips til enhver hagetype | Bloggen til Lampegiganten.no

Sokkellamper - belysningstips til enhver hagetype | Bloggen til Lampegiganten.no

Dambelysning - belysningstips til enhver hagetype | Bloggen til Lampegiganten.no


 

Å tilbringe en hel dag i hagen – Rekreasjon for både ung og gammel

Med familien i hagen - belysningstips for enhver hagetype | Bloggen til Lampegiganten.noFamiliehagen er hagen for hele familien – for alle generasjoner. Barn leker på gresset eller hjelper bestemor med å plante noen flotte planter. Mamma nyter vannspillet i hagedammen, før hun legger seg ned på hagestolen og sluker en ny og spennende roman. Og pappa soler seg, før han klargjør sittegrupper av stoler, benker og bord til grillkvelden som er neste post på en avslappende dag.

Jo mer variert aktivitetene i hagen er – noe det absolutt er i en familiehage – jo mer variert må også belysningen være. Her trengs både praktisk belysning til hagearbeidet samt fokusbelysning på de mange prydplantene og ikke minst opplyste stier og kanter slik at barna kan føle seg trygge. Til slutt er hagen og verandaen nesten som en 2. stue i sommertiden. Da er det lurt med en gulvlampe som gjør at sommerkveldene blir enda lenger og grillaftenene med samfunn rundt bordet blir komplett med koselig lys.

Tilleggstips: Ønsker du å høre på musikk ute, lade opp telefonen i nærheten av der du soler deg, eller skal dere se på en film utendørs? Da er det lurt å ha en strømstasjon eller en lampe med stikkontakt.

Belysningstips for familiehagen

Vegglamper - belysningstips til enhver hagetype | Bloggen til Lampegiganten.no

Dekorasjonslamper - belysningstips til enhver hagetype | Bloggen til Lampegiganten.no

 

Om forfatter

Relaterte artikler

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert