Valg av lyspærer

18270_Header_lyspærer

Det er mange ting å tenke på når man skal velge ut lyspærer for sine lamper. Vi i Lampegiganten har til alle lamper anbefalinger til lyspærer slik at du enkelt kan se hva som passer din lampe. Men likevel er det noen ting man burde tenke på, spesielt når du er på utkikk etter en spesiell pære.

Dette er hva vi har tenkt til å si litt om i dette innlegget:

 • Sokkel og fatning på lampen
 • Watt/ lumen
 • Lysstyrken
 • Fargegjengivelse
 • Lysfarge
 • Høy- og lavspenning
 • Dimensjoner
 • Hvordan gjøre søket etter lyspærer enklere

Sokkel og fatning:

Det første man må sjekke sokkelen på pæra. Det vil si at bunden på en lyspære passer med den fatningen lampen din har. Her står det som oftest en eller to bokstaver og noen tall bak. Dette gjør det enkelt for deg å orientere deg på hvilke pærer som passer din lampe. Hver lampe har en fatning, og til den fatningen passer kun en pæresokkel. Her er en oversikt over pære sokler:

18270_Sockel_lyspærer

Lysstyrke:

De fleste kunder tenker lysstyrke er tilsvarende med hvor mange watt lampen gir. Når det kun var glødepærer var dette enkelt, men nå er det også LED og sparepærer. Så når du skal handle lyspærer er det lumen du må se etter og dette er et viktig punkt en 3W LED fra en lampe er ikke nødvendigvis det samme som en 3W LED fra en annen lampe ettersom det finnes veldig mange ulike leverandører osv. av LED. Ved hjelp av denne tabellen finner du ut av hva lumen det tilsvarer i en gammeldags glødepære i watt.

Noe som også er viktig å tenke på når man tenker på lysstyrke er om område. Et lysrør som er 1 meter og med 100 W sprer kanskje mye lys, men har man en liten lampe ved siden av med en pære som også har 100 W vil denne virke som lyser mye sterke enn lysrøret. Det har med at lysrøret fordeler lysstyrken på et stort område og den lille lyspæren lyser på et mindre område og vil da virke sterkere.

18270_Watt_Lumen_lyspærer

Fargegjengivelse:

Dette er lyskildens evne til å gjengi farger i forhold til dagslys. Det vil si at fargene er slik de skal se ut. Dette måles i RA indeks som har en skala fra 1-100 hvor 100 er optimal fargegjengivelse. Lyspærer til bolig ligger i mellom 80-100 og en vanlig LED pære har en verdi som ligger normalt i mellom 80-90.

Lyspærer_6722084Lysfargen:

Valg av lysfargen på belysningen er viktigere enn du tror. Hvitt er ikke alltid det samme som hvitt. Forskjellige nyanser av hvitt lys sørger for forskjellige stemninger som matcher ulike behov. For å finne riktig lys går man etter en tabell målt i kelvin. Kelvin er et annet navn på fargetemperatur. Skalaen går fra rødt til blått lys og jo høyere kelvinverdi jo mer blåaktig er lyset.

Generelt deler vi opp i tre ulike grupper av lysfarger, varmhvit, universalhvit og dagslys. Under har vi også oppført en til gruppe som er noe mindre kjent:

 • Varmt komfort lys:                                                      2500 kelvin
 • Varmhvit                                                                       2700-3000 kelvin
 • Universalhvit, kaldhvit                                               ca. 4000 kelvin
 • Kaldhvit dagslys                                                           ca. 6500 kelvin

Varm komfort lys er en lysfarge beregnet for den gode følelsen i hjemmet. Dette varmhvite lyset inviterer til avslapping og nytelse og passer derfor perfekt i rom som stuer og soverom der man ønsker et varmere lys enn normalt.

Varmhvit er egnet som lys til en komfortabel atmosfære. Også energisparepærer og LED-pærer finnes i varmhvit lysfarge. Dette er fargen som er mest benyttet i oppholdsrom og det skaper en hyggelig belysningsatmosfære. Dette er også lysfargen man er vant til fra gamle glødepærer og halogenpærer.

Kaldhvit er en naturlig, grunnleggende belysning i oppholdsrom. Dette gir en jordnær belysning til eksempel på kjøkken og bad. Selv om denne lysfargen ofte anbefales til kjøkken og bad er dette smak og behag hos brukeren. Dersom man for eksempel har et kjøkken som er åpent inn til stuen vil man legge merke til forskjellen i lysfargen da belysningen henger sammen.

Kaldhvit daylight er lys som ligner på dagslys og virker mest naturlig. Dette lyset er ideelt for belysning av personlige arbeidsområder. Studier har nemlig vist at dagslys har positiv innvirkning på velvære og sinnsstemning og bidrar med å skjerpe konsentrasjonen. Dette lyser egner seg derfor best der man trenger konsentrasjon og hvor du kan lære uten å bli trøtt eller anstrenge øynene. Dette lyset brukes derfor oftest som takbelysning på kontorer eller som leselys.

Når man skal velge lysfarge på pærene sine er det lurt å velge den samme fargen på lampene i samme rom. Fordi man ser tydelig forskjellene dersom man har en litt mer rødlig eller blålig enn de andre.

lyspærer

Høy- og lavspenning:

Lamper kobles som regel direkte på strømnettet 230V, dette kalles høyvolt. Noen lamper derimot, f.eks. en del downlights osv. går på 12V. Dersom du vet fatningen på lampen er det ensbetydende med om det er høyvolt eller lavvolt.

Her er en oversikt over hvilke sokler som er høyvolt og hvilke som er lavvolt:

Høyspenning halogenpærer (230V lamper) Lavspenning halogenpærer (12V lamper)
E27 GU 5.6/MR16
E14 GU4/MR11
GU10/GZ10 G4
G9 G53
R7s

18270_Blog_NO_DK_lyspærer

Dimensjoner:

LED-pæren skal helst ikke være mye lenger eller tykkere enn den medfølgende/anbefalte halogenpære, slik at den passer i lampen. Dette finner man i produktdetaljene under diameter og lengde. Dersom du har lavvoltslamper er det imidlertid viktig å undersøke lastområdet på trafoen dersom man f.eks. bytter ut til LED-pærer.

 

Hvordan finne lyspærer enklere?

I lampegiganten har vi et hav av muligheter slik at alle kan finne det de søker etter. Derfor kan man bli fort motløs når man ser det store utvalget men nå skal jeg komme med noen enkle tips for at det skal bli enklere for deg:

Dersom man går inn på lyspærer i hovedmenyen kommer det opp mange av disse (se bildet) og nå skal jeg forteller deg litt om hva alle disse tallene betyr:

lyspærer830 :Dette tallet deler man i to, altså 8 og 30. 8 står for fargegjengivelsen og er en forkortelse for 80. 30 er forkortet av 3000 K som betyr Kelvin altså lysfargen.

LED-pære: Dette betyr altså at det er en LED pære og ikke glødepære eller andre alternativer

E27: Står for sokkelen på pæren. Denne passer i lampene som har E27 i fatningen.

9W: Dette står for 9 watt det vil altså si hvor mange watt den trekker. Denne har altså et energiforbruk med 9 kwh/1000t.

Varmhvit: Dette står for lysfargen. Husk å sjekke kelvin ettersom hvit ikke alltid er hvit.

Med liten skrift under står det igjen watt og lumen. Lumen er det du må se etter for å sammenligne denne LED pæren med watten i en glødepære. Dette eksempelet står det 790 lumen og vil derfor tilsvare lysstyrken til en glødelampe med 70W.

 

Spørsmål? Legg igjen en kommentar, og vi vil svare deg med glede! 

Om forfatter

Relaterte artikler

10 Kommentarer

 1. Elisabeth Valen

  Jeg har en indisk messing taklampe med mange små hull i. hvilken pære må jeg bruke for å få den fineste belysningen. Nå har jeg en helt vanlig billg pære og jeg ser bare et skarpt lys inni lampen. ikke de fine strålene som skal skinne på veggen.

  Svar
  • ragnhild

   Hei Elisabeth. Ut ifra de opplysningene du har gitt oss, så kan jeg kun si at frostet lyspære vil være den optimale pære i ditt tilfelle. Hvis du vil ha hjelp til å velge rett lyspære, anbefaler jeg at du tar kontakt med vår fagkompetente kundeservice. Mailadressen er: info@lampegiganten.no. De svarer deg mer enn gjerne 🙂

   Svar
 2. Stein merkesdal

  Hei. Når vi ønsker et lys som viser alle detaljer best under f. Eks sparkel og malingsarbeid for og se feil osv.
  Hvordan belyser vi da og meg hva?

  Svar
 3. Elisabeth

  Jeg har kjøpt ei bordlampe PERLA 35cm. hvilken pære må jeg bruke i den siden det er tøy på nært skjermen. Over feltet jeg skriver i nå står det «din e-post blir ikke publisert. Hvorfor står et spørsmål jeg sendte i 2017 der.

  Svar
  • Ragnhild

   Hei Elisabeth! Til denne lampen kan du bruke E14 LED- pærer. Disse blir ikke varme og sparer deg både for strøm og penger:)

   Svar
 4. Hege Tunheim

  Hei!
  Jeg lurer på hvilken type lysrør som passer best til baderomsspeil med integrert sidebelysning? Med tanke på fargegjengivelse, lysstyrke, farge på lys etc.

  Mvh Hege

  Svar
  • Susanne

   Hei Hege og takk for spørsmålet ditt!
   Når det gjelder belysning på badet er hovedregelen at man bør velge praktisk og god belysning. Dersom man i tillegg har mulighet til å dimme lyset er det veldig godt for trøtte øyne både morgen og kveld.
   Ellers er det noen gode huskeregler i punktene du lister opp:
   Fargegjengivelse: velg gjerne 80-90 RA
   Lysstyrke: dette er litt vanskeligere å svare på, da det avhenger av hvor stort badet ditt er, om det er mørkt eller lyst i fargene og hvor mange lyskilder man har. Lysstyrken blir oppgitt i lumen. For å regne ut hvor mye lumen man bør ha i en lyskilde må man finne frem til lux. Da bruker man denne formelen: Lux = lumen/m2
   Arbeidsbelysning bør ligge på mellom 200-500lux, det kan man også bruke som en pekepinn til baderomsbelysningen.
   Lysfarge: kaldhvit lys anbefales, gjerne rundt 4 000 kelvin

   Håper dette hjalp deg videre og lykke til med å finne rett belysning!

   Svar
 5. Mari

  Hei.
  I en 7 meter lang entre uten vinduer har vi tenkt to taklamper som må ha lys som gjør at vi ser godt. Jeg Er redd for å gå for hvitt og institusjonsaktig lys, mens min samboer vil heller ha det en et dunkelt hyggelig lys( mere som glødepærene hadde). Hvilke alternative lyskvaliteter eller kelvin bør jeg holde meg innenfor for å Kunne møte begges ønske – se godt og ha litt stemning?

  Svar
  • Susanne

   Hei Mari og beklager sent svar, denne meldingen forsvant dessverre fra oss.
   I en slik gang kan jeg tenke meg at man trenger litt ulik lysstyrke ettersom når på døgnet og hvilke stemning man ønsker.
   Dere kan gjerne velge en lyspære eller lampe med lysfarge på 2.700 kelvin da det er den mest normale lysfargen i norske hjem. Den minner om lyset som glødepærene gav.
   I tillegg ville jeg anbefalt en lampe og lyspære som kan dimmes. Da får du mulighet til å tilpasse lyset til stemningen du ønsker, enten du får kveldsbesøk eller skal vaske og trenger godt lys.
   Du skriver ikke noe om antall kvadratmeter, men dersom du går for en lyspære eller lampe som gir ca 1500 lumen i lysstyrke og som er dimbar vil du være godt rustet til å ha godt lys uansett ønsket belysningsstyrke.

   Håper dette fortsatt kunne hjelpe deg videre!

   Svar

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert