Hvordan man miljøbevisst kan spare i «lysets år» 2015

Lysets_aar_2015_Hjemme_stor

Året 2015 er det internasjonale året for lys. Av UNESCO og dets samarbeidspartnere er året 2015 kåret til lysets år av FN for å vise den avgjørende betydningen lyset har for planeten vår. Vi vil nå vise deg hvordan «lysets år» kan ha betydning for din egen lommebok og velvære, samtidig som det skåner miljøet.

Logo_Internasjonal_lysets_aar_2015_liten

Hva ville vel livet vært uten lys? Ingenting. Uten lyset kunne livet på jorden ikke eksistert. Lyset er et elementært naturfenomen, allikevel ville livene våre vært mørke og behagelige uten det elektriske lyset. Tiden da menneskene sto opp og la seg likt med solen er forbi. Menneskenes del av lysets historie strekker seg helt tilbake til da man begynte å beherske ilden med bål og stearinlys til de første elektriske lyskildene ble tatt i bruk. I det internasjonale året for lys ligger fokuset på viktigheten av det elektriske lyset for vitenskapen, kulturen og ikke minst for miljøet. «Lysets år» gir alle en unik mulighet til å engasjere seg mer for temaet «sparing gjennom lys» som i hovedsak dreier seg om utviklingen av energieffektive lyskilder. For tiden er LED i spissen for denne utviklingen, og med OLED-teknologien er vi også sikret en fremtidig utvikling.

Hvordan er det mulig å spare samtidig som lyset er på overalt?

 

Lysets_aar_2015_stor_01

Elektrisk lys følger oss gjennom hele dagen, og er en viktig del av de fleste sider av vår moderne kultur. Enten det er til frokost om morgenen, arbeidsdagen på kontoret eller i verkstedet, et kveldsbesøk på en café eller en rolig kveld hjemme er det elektriske lyset nærmest uunngåelig for en behagelig atmosfære. Til og med mobiltelefonen din viser et opplyst display. Dersom du skal ut på restaurant eller på et besøk er lyset på bad og soverom uunnværlig for å gjøre seg klar. Ergo er lys overalt. Året 2015, lysets år, skal hjelpe oss til å se hvordan vi gjennom lyset ikke bare påvirker vår egen atmosfære, men hvordan vi også ved lyset kan påvirke både lommeboka og miljøet. Hovedsakelig kan man spare lommeboka og miljøet gjennom mer energisparende lyskilder. LED teknologien gjør at man kan spare opptil 80-90 % av strømutgiftene, samtidig som pærene har en mye lenger levetid slik at man ikke behøver å bytte pærer. Der hvor en alminnelig glødepære ville trukket 60W strøm trekker en LED-pære med tilsvarende lysstrøm kun 7-8 W. Selv om prisen for LED-pærer er noe høyere vil dette spares inn raskt, som regel i løpet av det første halve året.

Kan lamper være både miljøvennlige og gi en øyeblikkelig og hjemmekoselige belysning?

Lysets_aar_2015_stor_02

Lyset er ikke bare praktisk, men er også med på å skape en behagelig atmosfære. Mange gulvlamper har for eksempel et eget praktisk leselys som i tillegg til å være svært nyttig også skaper en behagelig atmosfære. Men behøver mer lys nødvendigvis å bety høyere energikostnader? Det er opp til deg! Et av de viktigste temaene i «lysets år» er muligheten vi har til å leve miljøbevisst midt i all den moderne teknologien. Jo lenger belysningsteknologien kommer, jo vanskeligere er det å finne frem i jungelen av «nye» lyskilder og lamper. I tillegg er det ofte nedslående hva man hører om kvikksølvholdige sparepærer og «kalde» LED-pærer. Disse fordommene er imidlertid ubegrunnet etter den store utviklingen innen belysningsteknologi de senere årene. Du kan nå enkelt kaste ødelagte energisparepærer uten risiko. Du kan velge LED-pærer i fargen «varmhvit» i stedet for i fargen «universalhvit». Du vil da få et varmt og behagelig lys i stuen, som gir samme effekt som de tidligere glødepærene. Det som allikevel er avgjørende i vurderingen av lyskilden er miljøpåvirkningen den har. Ved å benytte LED-lyspærer sparer man opptil 80-90 % av kostnadene i tillegg til at CO2 utslippene er betydelig lavere. Visste du at man ved å benytte LED kan spare opptil 23 millioner av CO2 utslippene på jorden? Og at ettersom LED lever opptil 50 ganger lenger enn glødepærer så kan man også spare inn store mengder med avfall? Dette er også noe som du kan bidra med – og husk at hvert bidrag har betydning for jorda vår.

Hva mer finnes enn en enkel taklampe?

Lysets_aar_2015_stor_03

Lampegiganten.no har Skandinavias største sortiment med 25.000 artikler å velge mellom. Ettersom lys er noe individuelt og personlig ser vi det som helt nødvendig å ha et stort sortiment. Noen liker de moderne enkle linjene, mens andre liker bedre en rustikk og landlig stil. Andre igjen liker en miks av det tradisjonelle og det moderne i en ny landlig stil. Også i nyere tid, i det 20. århundret, ble vintage-stilen eller Schabby chick levende. Av den perfekte lampen kreves nemlig ikke kun et optimalt lys, men også at den passer inn i stilen til eieren, slik at det kan bli den viktige detaljen som fullfører stilen. Visste du, at en lampe ikke bare støtter opp om resten av rommet, men at den også kan forandre det totalt? Denne påvirkningskraften har for eksempel en designlampe og en lysekrone – men også for eksempel også en enkel og moderne lampe.

 

Hvilke andre temaer består «lysets år» 2015 av?

Lysets_aar_2015_stor_04

 

Mangfoldet av temaer i «lysets år» strekker seg mye lenger enn hva vi har vært inne på nå. Et eksempel på et annet tema er hvilken effekt lys har på biorytmen til mennesker, dyr og planter. Har du lagt merke til at du er mye mer våken etter tannpussen enn om du bare ligger på sofaen? At du er urolig i det du går til sengs dersom du rett før sengetid satt lenge foran en skjerm? At noen mennesker spretter opp av sengen om morgenen, mens andre nesten ikke får opp et øye? Sistnevnte viser at noen mennesker er mye mer avhengig av å følge solens rytme, noe som gjør det vanskeligere å tilpasse seg det moderne samfunnet og arbeidslivet. Dette er også temaer som blir rommet av lysets år – et år og en utvikling vi alle er en del av.

Ta del i «lysets år» 2015!

 

Interessante hjemmesider for deg:

http://www.light2015.org/Home.html – den offisielle hjemmesiden for Lysets år 2015

https://www.lampegiganten.no/Lampenweltcom – LED lamper og LED lysepærer av høy kvalitet

Om forfatter

Relaterte artikler

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert