Hvorfor bytte til LED?

Spar energi med LED pærer.

 

Det snakkes mye om LED for tiden. Om at er fremtidens belysning og hvorfor vi heller skal velge det som lyskilde fremfor en vanlig tradisjonell lyspære. I dette innlegget svarer vi på de mest stilte spørsmål og en kort sammenligning på LED og vanlige pærer.

Ja – hvorfor LED?

LED pendellampe med varmhvitt lys Vi har aldri snakket så mye om energisparing som i dag. Det er et stort fokus på både miljø og økonomi. LED lyspærene inneholder en av de mest avanserte teknologiene innenfor lysteknologi- nemlig lysdioder. Det som er så spesielt med disse diodene er at de er halvledende krystaller og utsender lys når strøm sendes igjennom dem. Ved dette sparer LED-lamper opptil 85 prosent mer strøm i forhold til en vanlig lyspære.

LED- lys har også en lang levetid på 20.000 timer i forhold til vanlige lyspærer som har en gjennomsnittlig leve tid på 1.000 timer. Dette betyr da at du trenger ikke å skifte ut LED pærene så ofte som du ville ha gjort med vanlige lyspærer og dermed sparer du penger. At man sparer mange tusen dersom man skifter helt over til LED er et veldig enkelt regnestykke. LED påvirkes også lite av hvor mange ganger du skrur dem av og på, med sparepærer og lysrør er det motsatt. Et stort pluss er også at LED-lyskilder ikke inneholder kvikksølv som gjør pærene miljøvennlig og kan kastes i vanlig restavfall.

 

Dimming og varmeLED vegglampe med dimmer

Men hva med dimming? Det finnes noen LED-pærer som ikke egner seg for dimming. Hvis pærene er oppgitt som dimbare, kan det likevel hende at den bare fungerer sammen med noen spesifikke dimmere. Derfor er det viktig å sjekke dette dersom du er så utkikk etter dimbar LED-pærer. LED-pærene har også lavere overflate temperatur enn vanlig lyspærer. Fordelen ved det er at ved berøring eller tildekking av pæren er faren for brannskader betydelig lavere.

 

Hva med lyskvaliteten?

Når det er snakk om lyskvaliteten er det flere faktorer som spiller inn, men i hovedsak lysstyrke, fargegjengivelse og beskyttelse for blending. LED har en utmerket lyskvalitet, og lyset fra pæren er også UV-fritt. LED flimrer heller ikke på grunn av at LED er innstilt for 100 prosent ytelse ved en digital belysningsteknologi. Det har noe som også kalles «Instant Light». Dette menes med at når du skrur på bryteren slipper du å vente, men lyskilden tennes straks med 100 prosent lysstyrke. Fargegjengivelse er en lyskildens evne til å gjengi farer i forhold til dagslys. Dette måles i RA indeks som har en skala fra 1-100 hvor 100 er optimal fargegjengivelse. Lyspærer til bolig ligger i mellom 80-100 og en vanlig LED pære har en verdi som ligger normalt i mellom 80-90.

Innen- og utendørsbelysning

LED-lamper er både egnet til innen- og utendørsbelysning. En fordel med å ha LED belysning utendørs er at den gir fra seg kraftig lysstyrke og dermed fører den mere sikkerhet. Det fungerer også svært godt i kulde.
LED-lamper innendørs er enda mer iøynefallende, siden de er mere detaljerte og unike. Designmessig er innendørs LED-lamper ofte svært minimalistiske enn vanlige lamper. Også ekstraordinære designerlamper er gjerne utstyrt med LED , fordi de er diskre og samtidig effektive slik at de ikke stjeler showet fra selve kunstverket. Smak kan ikke argumenteres- derfor har vi i lampegiganten et stort utvalg både for innendørs- og utendørsbelysing.

 

Lumen eller watt?

LED bakkespot til utendørsbelysning Når du skal kjøpe nye lyspærer må du se etter lumen og ikke watt. Her kommer en oversikt over watt til lumen slik at du enkelt kan finne ut hvem lyspære du trenger.
15 W ≈ 120–135 lm
25 W ≈ 220–250 lm
40 W ≈ 410–470 lm
60 W ≈ 700–805 lm
75 W ≈ 910–1055 lm
100 W ≈ 1330–1520 lm
150 W ≈ 2140–2450 lm
200 W ≈ 3010–3450 lm

Det som også er viktig å tenke på når du skal kjøpe LED-pærer er å tenke på hvor og hvordan du har tenkt å bruke lyspærene. For eksempel krever dimmet stue belysning annerledes pære enn utendørsbelysningen.

Enkelt og greit: LED-belysning er en investering for fremtiden.

Har du spørsmål angående dette temaet? Ta kontakt med vår gratis kundeservice. Vi hjelper deg gjerne!

Lærte du noe nytt?

Kildeliste:
www.lampegiganten.no
www.lyspareguiden.no/merking

Om forfatter

Relaterte artikler

2 Kommentarer

 1. Odd Andersen

  Hei lurer på om det er mulig å skifte ledpærer , hvis de ryker , tenkt å kjøpe gulvlampe med 2 lys som er dimbare. Mvh. Odd Petter Andersen. e-mail. odd@lyse.net

  Svar
  • Ragnhild

   Hei Odd! Det kommer helt an på lampen, hvis det er integrerte LED-dioder kan de ikke skiftes, men hvis det er LED pærer skal det alltid stå på nettsiden hvilken «fatning» lampen har (f.eks. E27, GU10) da kan du skifte pærene 🙂 Har du noen videre spørsmål er det bare å ta kontakt 🙂

   Svar

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert