Stearinlys er for mange et fast inventar på middagsbordet når det er gjester på besøk, under den romantiske middagen eller rundt omkring i vinduskarmene. De gir en helt egen atmosfære til rommet og et behagelig lys. Men hva hvis bruken av stearinlys er skadelig for oss? Hva er det beste alternativet? Og vil jeg kunne like disse alternativene? Vil de leve opp til stearinlyset?

Er stearinlys skadelige?

Ja, dessverre er stearinlys direkte skadelige. Først og fremst er de skadelige for oss selv. Alle former for stearinlys avgir partikler som er helseskadelige for oss når de er tent. De mikroskopiske partiklene fra lyset kan trenge ned i lungene våre når vi puster inn, hvilket øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

 

LED-stearinlys FlameLED-juletrelysOppladbart LED-telys

Stearinlys er et engangsprodukt som vi skifter ut med et nytt når det er brent ned. Av den grunn er det også en vare som produseres i store menger på forskjellige fabrikker og verksteder. Ved å skifte ut stearinlysene dine med LED-vokslys som holder en halv levealder, er du med på å redusere produksjonen av stearinlys, samtidig som du reduserer energiforbruket hos fabrikkene.

Levende lys gir en hyggelig og romantisk stemning til et rom. Men er man litt uforsiktig, er ikke risikoen for brann langt unna. Brannvesenet informerer om at de opplever spesielt mange branner rundt jul, nettopp på grunn av tente, levende lys i dekorasjoner, på trær og i vinduskarmene i norske hjem. De anbefaler at man bruker LED-vokslys til dekorasjoner der lysene kommer tett på andre gjenstander.

Alternativer til levende lys

LED-lys fås i mange størrelser, farger, naturtro materialer og med forskjellige energikilder. Vi har funnet frem forskjellige alternativer til stearinlys som gjør godt for deg, for miljøet og som varer mye lengre enn levende lys.

Her er et eksempel på naturtro LED-vokslys. De er laget av ekte voks (parafin) og har en flakkende flamme som ser ut som om den blåser i vinden. Blafreeffekten skyldes et magnetfelt som holder den elektriske flammen i konstant bevegelse.

Hvis du foretrekker at man ikke kan se den falske flammen, er flammen i disse to eksemplene så langt nede at man bare kan se den dersom man har hodet rett over lyset.

LED-dekorlys Candle WaxFlakkende LED-stearinlys Cemmy

Eksempelet til høyre kan til og med styres med en fjernkontroll, slik at du kan skru lysene av og på, og velge om flammen skal flakke eller ikke.

Bruker du mange telys, finnes det også alternativer til de fine, små lysene. Disse to eksemplene har begge flakkeeffekt, slik at de vil se ut som ekte telys om du setter dem i en telysholder.

Sølvfarget glitrende LED-telysdekorasjonslampe T-lys LED

Oppladbart LED-telys Chargeme

En av våre favoritter er disse som har batterier som kan lades opp i en smart holder med plass til seks lys. Det er ikke en flamme på lyset, men en ”brent” veke.

Vi håper du har blitt inspirert til å investere i LED-vokslys og spre hygge i hjemmet med elektriske alternativer til skadelige partikler fra levende lys.

Klikk her for å se mange flere LED-vokslys.

 

Om forfatter

Relaterte artikler

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert