Prikken over i-en i ditt luksuriøse walk-in-closet, stemningssetter i entreen eller den optimale drømmelampen i prinsesserommet: krystallkronen er statement-lampen med 400 år på nakken som fremdeles er like aktuell.

De første krystallkronene så dagens lys under barokken, 1600-tallets første halvdel, og ble snart det ypperste statusinventaret. Barokkstilen var romantisk og dramatisk, og krystallkronene fanget stemningen perfekt. De håndslipte bergkrystallene som brukes til lysekronene gjorde lampene meget kostbare og ble en lampe for adelsmenn og kongeligheter. Da Solkongen Ludvig XIV bygde den glitrende speilsalen i Versailles, var det med en rekke av de moderne skattene i taket. Krystallkronen går igjen som et prangende innslag i salene i hele det magnifikke slottet.

Krystallkronens popularitet har fortsatt gjennom århundrer mens designet har blitt endret i tråd med de ulike stilartene som har vært populære – både den muntrere rokokkoen og den gustavianske stilen ga sine bud på lysekroner i krystall. I takt med at glassverkene ble utviklet i løpet av 1700-tallet ble prisen på krystallkroner mer overkommelig og de vakre kronene noe som kunne finnes i alminnelige folks hus. Elektrisitetens fremmarsj på 1900-tallet gjorde at krystallkronen fikk et nytt oppsving.

Krystallkronen er selv i dag utrolig populær, den er prikken over i-en i en glamorøs butikkinnredning, på det luksuriøse soverommet, men også over ett helt vanlig og enkelt spisebord eller – i en utgave med fargede prismer som blikkfang – på det trendy baderommet. Hos Lampegiganten finner du et bredt utvalg av krystallkroner – alt fra håndlagde luksuskroner i bladgull med håndslipte bøhmiske krystaller, til moderne bud på krystallkronen med LED-belysning og et mer minimalistisk design.

Det er ikke antallet krystaller, men hvordan de er slipt og håndverket som ligger bak som avgjør hva en krystallkrone er verdt. En virkelig prangende krystallpendel krever en viss takhøyde. Henger du den over spisebordet, anbefaler vi et mellomrom på 60-70 cm mellom lampens nedre kant og bordoverflaten. Henger du den midt i rommet, er hovedregelen at man skal kunne gå under den uten noe problem. Har du lavere tak, kan det være vanskelig å få plass til en hel lysekrone, men om du har forelsket deg i stilen kan en krystalltaklampe være en bedre løsning. Tenk på at lyset i en krystallkrone siktes opp og gir derfor noe mindre lys enn annen pendelbelysning.

Klikk her og les mer om krystallkroner og se alle våre ulike modeller.

Om forfatter

Relaterte artikler

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert