Baderomsbelysning til ditt bad

Baderomsbelysning

Badet er et sted som ofte blir brukt, enten det er om morgenen når du skal stelle deg eller om det er på varm sommerdag der du så gjerne skulle ha tatt en kald dusj. Badet er et sted hvor du skal føle deg bra! -et sted hvor du kan bruke tiden og slappe av. Mange kaller også badet for et pauserom, fordi dette er et rom hvor man kan ta en pause fra omverdenen og samboere. Selv om badet er et sted hvor vi steller oss, barberer og vasker oss er det også et sted hvor man skal føle velvære, enten man skal ta et varmt bad om kvelden eller en frisk dusj for å våkne om morgenen. Baderomsbelysning bidrar i stor grad til at du føler deg godt tilpass på ditt eget bad.

Dimmer

De aller fleste av oss misliker å bli møtt av et sterkt lys om morgningen. Baderomsbelysningen er derfor lurt å ha en dimmer på slik at du enkelt kan justere lysstyrken. Dette gir deg gode valgmuligheter med hensyn til de ulike behovene i rommet. Man vil for eksempel ha litt sterke lys når sminken skal legges eller man skal barbere seg.

baderomsbelysningSpeilet

For at speilet skal kunne benyttes på best mulig måte bør man ha god belysning rundt slik at man ikke får uheldige skygger fra taklampen. Speilbelysning skal lyset opp ansiktet og unngå å legge skygger, og den beste måten å gjøre dette på er å ha lys på toppen av speilet og på begge sidene. Noe som også er lurt å tenke på når man skal ha belysning av speilet er god fargegjengivelse. Dette er lyskildens evne til å gjengi farger i forhold til dagslys. Det vil si at fargene du tar på deg er slik de skal se ut. Dette måles i RA indeks som har en skala fra 1-100 hvor 100 er optimal fargegjengivelse. Lyspærer til bolig ligger i mellom 80-100 og en vanlig LED pære har en verdi som normalt ligger mellom 80-90.

Valg av lyspærer

Valg av lysfargen på belysningen til baderommet er viktigere enn du tror. Hvitt er ikke alltid det samme som hvitt. Forskjellige nyanser av hvitt lys sørger for forskjellige stemninger som matcher ulike behov. For å finne riktig lys går man etter en tabell målt i kelvin. Generelt er det delt opp i 3 ulike lysfarger: varmhvit, universalhvit og dagslys. Det som er mest vanlig på et bad er kaldhvit som har ca. 4000 Kelvin. Vil du vite mer om hvordan du kan finne den riktige lyspæren? Ta en titt på vårt innlegg om valg av lyspærer.

 

Lamper til baderommet

Holder det med én lampe inne på badet eller er det lurt med flere? Nå tenkte vi å liste opp ulike lamper som man kan ha på et bad for å tilfredsstille de ulike behovene og de ulike kravene som et bad medbringer.

baderomsbelysningTaklamper:

En taklampe er ment for en alminnelig og grunnleggende baderomsbelysning. Dette trenger ikke å være en kjedelig lampe selv om den bare brukes til den allmenne belysningsdel, nei langt derifra! Her kan man slå til med en lysekrone om man vil det- ja, du hørte riktig! En lysekrone er ikke normalt på et bad men det er fullt mulig dersom man velger en lysekrone som er besktttet mot fuktighet.

 

baderomsbelysningVegglampe:

En vegglampe er med på å støtte den generelle belysningen i et rom, men plasseres ofte på gitte steder som trenger å bli lyst opp som for eksempel ved vasken.

 

baderomsbelysningSpotlight:

Spotter i taket sprer lyset mere enn en vanlig taklampe. Her kan man dreie de ulike spottene og lyse opp de stedene som du selv ønsker.

 

baderomsbelysning

 

Speilbelysning:

Dette er kanskje det viktigste lyset på badet. Det sikrer skyggefri barbering, bruk av sminke og kosmetikk og annet som vi bruker speilet til. Som sagt tidligere er det smartest å ha belysning på begge sider og på toppen av speilet for å få den fulle effekten.

 

baderomsbelysningSminkespeil:

Et lysende sminkespeil er med på å gi en fullstendig skyggefri, detaljert make-up og speilet er ofte utstyrt med en forstørrelse. Dette er absolutt et komfortprodukt på badet.

 

 

baderomsbelysningDownlights:

Downlights er noe som anbefales i et bad. Downlights er innbygde spotter, og har man flere downlights i taket kan det være med å spre lyset slik at lyset er jevnt fordelt på badet. Her trenger man altså ikke å ha mørke hjørner.

 

Dekorasjonsbelysning:

Dette er med på å gjøre det lille ekstra på et bad. Dersom du har gjester kan er LED-lys være med på å gjøre badet hyggelig for gjestene uten at du trenger å være redd for brann.

 baderomsbelysning

De ulike sonene i et våtrom

Badet er et våtrom. De elektroniske apparatene som blir benyttet, særlig lampene, må derfor oppfylle spesielle sikkerhetskrav. Etter forskriftene vedrørende baderomsbelysning, DIN VDE 0100 del 701, står det at monteringen skal tas hånd om av en fagmann.

Forskriftene under deler badet inn i tre beskyttelsessoner. Jo bedre lampene er beskyttet mot fuktighet, desto høyere må beskyttelsesgraden til lampen, IP-graden være. Legg merke til at det første tallet i det tosifrede tallet til IP-graden handler om størrelsen på fremmedlegemer som kan trenge inn i lampen. Ettersom det her er det andre tallet, beskyttelsen mot fuktighet, som er relevant vil vi i dette tilfellet bare nevne det første tallet med X. I vår grafikk finner du ofte eksempler på IP-grad, blant annet IP67 og IP44.

I baderommet er det størst fuktighet i nærheten av og inni dusj og badekar. Her begynner første beskyttelsesområdet.

  • IP-baderomsbelysningSone 0: I dusj- og badekar kan det kun bli benyttet lamper med sikkerhetsspenning på 12 V og beskyttelses på minst IPX7.
  • Sone 1: Innenfor begrensingen av badekaret kan det kun benyttes lamper med en sikkerhetsspenning på opptil 12V. I tillegg må slike lamper være beskyttet mot vannsprut, hvilket vil si minimum IPX4.
  • Sone 2: Avgrenset området på 60 cm utenfor sone 1 ligger sone 1 må lampene som benyttes ha minst IPX4. Ved vannstråling, for eksempel ved massasjedusjer må lampene ha IPX5.

Målt etter DIN VDE 0100 del 701 er det heller ikke tillatt å ha transformatorer i beskyttelsesområdet 0 eller 1. Stikkontaker kan ikke være i sone, 0, 1 eller 2.

 

Finnes det noen regler?

baderomsbelysningDet finnes mye å velge mellom når det kommer til baderomsbelysning. Din personlige smak og lommebok er som regel avgjørende for hva du går for. Det finnes noe for de som vil ha rene linjer og minimalistisk, og for deg som ønsker litt mer romantisk. Det finnes også noen regler innen baderomsbelysning. Reglene kommer i form av lover og forskrifter for bygg og montasje av elektriske installasjoner. Dette kommer av sikkerhetsmessige årsaker. Hovedregelen er at alle lysarmaturer skal være fast montert og dette må du bruke en faglært person til. Lampene kan du selvfølgelig bestemme selv men regel nummer to er krav til lampen og dens oppbygging. Du må nemlig ha lamper som egner seg til badet med tanke på fukt og vannkilder. Badet deles inn i soner basert på avstandene ifra vannkildene. Hver sone har et krav til lampens IP-klassifisering. IP-klassifisering forteller hvilken grad lampen er beskyttet imot vanninntrengning. Alle våre baderomslamper viser til en IP-grad.

 

Var dette til hjelp? Hvis ikke- legg igjen en kommentar og vi vil svare med glede! 

Om forfatter

Relaterte artikler

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert