Belysning til barnerom: 10 enkle tips

11228_Blog_Header

Barnerommet er et sted der barn utvikler både kreativitet og personlighet. Dette er en arena der barn fantaserer om en helt annen verden og samtidig utforsker den virkelige verden. Miljøvennlig og trygg belysning er derfor to viktige stikkord for at barna kan utvikles på en sunn og trygg måte.

Barnerom_belysning_02Et moderne barnerom må ta hensyn til både ulike aktiviteter og søvn.  God belysning på barnerom er like viktig som et hvert sted i huset. Barnerommet er også i stadig forandring i forhold til
interesse og alder og derfor stilles det ulike krav til belysningen. Tenåringsjenta vil kanskje ikke ha den gode gamle blomsterlampen lyse opp lengre, men heller komme inn i de voksenes rekker med en mere klassisk og stil rettet lampe.

Lamper som ikke er tilpasset barnerommet kan komme til stor fare på grunn av strøm eller varme. Jobben din som forelder eller foresatt er å redusere farene ved å finne ut av hvilke lamper og belysning som kan hindre skade. Derfor har vi satt sammen 10 enkle tips for deg for å kunne velge rett belysning.

10 enkle tips til belysningen på barnerommet

1. Ulike behov:

I et barnerom er det mange ulike aktiviteter til ulike tider. Derfor kan det lønne seg å montere en taklampe med dimming, slik at man kan tilpasse enhver situasjon.

2. Flere lyskilder:

Barneromslamper har mange kriterier å oppfylle. Derfor kan det være lurt å ha flere lyskilder. En normal taklampe sørger for en god allmennbelysning, og en skrivebords lampe kan sørge for det nødvendige lyset til å tegne og lese. Grunnen til at ulik belysning er viktig, er blant annet at mangel på belysning kan føre til hodepine hos barn.

3. Lyspærer:

For å spare strøm og energi er det lurt å bytte ut de vanlige lyspærene med sparepærer eller LED-lys. For barn er det også viktig at de har mykt og varmt lys slik at søvnmønstre ikke blir forstyrret. Fordelene med LED-lys og sparepærer er lavt energibruk, varmt lys og lang levetid. Lampegiganten har både ulike LED-lys og sparepærer i ulike fasonger og prisklasser.

4. Skjerm:

Dersom man velger lamper med plast eller tekstil skjerm er faren for knusing av glass ikke lengre tilstede. Skjermer er også noe man kan bytte ut slik at lampen etterhvert kan få nytt liv. Dette er også økonomisk dersom du mener at forandringer fryder.

5. Beskyttelse:

Sørg for at strålingen fra lyspærene ikke kommer i direkte kontakt med øynene. Øyne er følsomme, og skal ikke behandles lettferdig og belastes gjennom dårlig lys eller dårlig beskyttelse.

6. Form og modell:

Når man skal velge barneroms lampe er det moro å la barnet ha innflytelse på hvilken lampe de skal ha på rommet sitt. Lampegiganten har over 300 barnelamper med ulike former og motiver og i alle prisklasser som kan passe for enhver stil. Her er det kun din egen fantasi som setter grenser.

7. Ulike former og modeller- ved flere lyskilder:

Barneromslamper på veggen skal helst ha et artig og barnslig design. Orienteringslamper som for eksempel pendellampe eller taklampe skal derimot være rent funksjonelle. De må være praktiske, og har ene og alene i oppgave å lyse opp et bekmørkt rom.

8. Valg av farger:

Barn og farger hører naturlig sammen. Barn er ikke avhengig av trender og stiler men mer om de liker det eller ikke. Derfor kan dette bli en utfordring for de voksene som kanskje allerede har lagt klare planer. Ett tips kan være å la barna fantasere og åpne øynene til et morsomt og kreativt forslag. Det er nemlig mye godt humør i farger. Ikke vær redd- ta noen sjanser og lek med fargene.

9. Nattbordslampe:

En nattbordslampe har flere funksjoner. Når man er liten kan dette svake lyset gjøre at redselen for mørke forsvinner og de får en uforstyrret søvnrytme. Nattbordslampen kan også komme til nytte når man skal lese godnatthistorier. I de senere år kan dette bli en form for orienteringslys dersom man for eksempel må på toalettet om natten.

10. Unngå brannfare:

Lyspærer kan bli veldig varme etter kort tid og det er viktig å beskytte slik at det ikke kommer til skade for noen. LED-belysning derimot produserer mindre varme og begrenser derfor brannfarer og at barnet ikke brenner seg hvis det griper tak i pæren.

Barnerom_belysning_03Følg disse 10 tipsene om belysning av barnerommet for å gi barnet ditt et trygt og sikkert rom.

>>Til våre barneromslamper<<

 

Hvilke av våre tips synes du er viktigst når du skal finne riktig belysningen til barnerommet?

Om forfatter

Relaterte artikler

5 Kommentarer

 1. Ane Brun

  Her var det mye jeg ikke visste. Som punkt 2 hvor du nevner at mangel på belysning kan føre til eventuelle hodepiner hos barn. Tror jeg skal sette inn litt mer lys på barnerommet hihi. Takk

  Svar
  • ragnhild

   Hei Ane! Takk for din kommentar, det synes vi alltid er hyggelig! Angående dette andre punktet som du nevnte, så burde vi nok gjøre flere oppmerksomme på dette området. Det er lett at trendene tar helt over og man glemmer både helse og sikkerhet på slike områder. Det gleder meg at du fant dette relevant og jeg håper du finner lamper som kan gi mere lys til barnerommet og slik at barnet får et mere trygt og sikkert rom.

   Svar
   • Ane Brun

    Ja. Synes det er interessant med slike lister om tips og råd. Det er lett å velge lamper som alle andre har, eller som er billig og enkelt å sette opp. Men med disse veilednings-tipsene, skjønner jeg det er lurt å tenke seg litt om først.
    LED lyspærer interesserer meg også. Veldig kjekt å slippe å bytte pærer, det kjenner jeg jeg er ferdig med. Finnes disse i vanlige dagligvare butikker?

   • ragnhild

    Ja, LED er virkelig en investering for fremtiden! Og de kan du helt enkelt få kjøpt i dagligvare butikkene 🙂

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert