LED – Spar både penger og miljøet

Er det et tema vi gjerne vil fortelle deg om, så det er LED. For at du skal forstå verdien dette har skal vi nå vise deg hvordan dette lille ordet kan forandre din hverdag.

Vi setter oss mål, dag for dag. Mange setter seg som mål, å utvikle seg videre, lære noe nytt for å få fart på karrieren. Vi setter oss som mål å få mer tid sammen med familien og gjerne kunne legge av litt penger til det voksne livet for barna våre. I tillegg planlegger vi å vie mer tid til de personlige hobbyene våre, slik at vi får økt velvære i livene våre. Avslutningsvis ønsker vi oss forbedringer innenfor hus og hjem slik at vi føler oss vel når det er tid for hjem og avslapping.

Hvordan høres det ut med et mål, som gjør at man sparer penger i det lange løp og i tillegg skåner miljøet?

Hva ville det bety for våre andre mål? Med mer oppsparte midler kan man reise på ferie med familien – og når man ikke trenger så mye tid til å hele tiden veksle lyspærene, da har vi automatisk mer tid som kan investeres i våre hobbyer.

Å bytte til LED-belysning muliggjør alt dette. Nøyaktig hvordan dette fungerer og forskjellene mellom tradisjonell belysning og LED-lamper eller –pærer viser vi i infografikken nedenfor:

24088_no_led_infografikk

De fleste av dere har mest sannsynlig gått over til halogenpærer eller sparepærer, da de tradisjonelle glødepærene ikke i utstrakt grad er i salg lenger.

Ved dette gjør dere faktisk miljøet en stor tjeneste. Disse pærene forbruker mindre energi og sørger dermed for lavere strømkostnader enn med tradisjonelle glødepærer og har mer enn dobbelt så lang levetid, noe som sørger for mindre søppelproduksjon. Dette er naturligvis alltid velkomment.

Men disse verdiene er ingenting sammenlignet med LEDs. Den gode gamle glødepæren lar 95 % av energien gå bort i varmeutvikling. Med LED går vesentlig mindre energi til varmeutvikling, dette kommer selvfølgelig an på merke og kvalitet.

Ved å veksle til LED belysning betyr dette en energibesparelse på ca 80-90 %, noe som selvfølgelig også sees på strømregningene. Men, pass på! I et normalt hushold utgjør belysning en relativ liten del av strømforbruket, da andre apparater bruker mye mer strøm, enn belysningen (f. eks. kjøleskapet eller komfyren).

Å gå over til LEDs er en langsiktig investering. De høyere anskaffelseskostnadene avskrives i mange tilfeller i det første halve året. Ikke bare reduseres de månedlige strømkostnadnee, takket være den ekstremt lange levetiden (inntil 50 ganger lengre), må lampene og pærene skiftes ut langt sjeldnere.

Tenk på dette, for hver kilowatt strøm du bruker, må denne strømmen produseres. I Norge er det heldigvis mye fornybar energiproduksjon. Det man fort kan glemme er at når vi benytter mindre energi, kan vi eksportere mer kraft ut til Europa hvor energiproduksjonen er mye mindre miljøvennlig. Ved at vi går over til LED-belysning kan vi være med på å redusere forurensningen i hele verden.

Når du har lyst til å hjelpe til å beskytte jorden, i et langsiktig perspektiv, da er det et godt skritt i rett retning å gå over til LED-pærer og LED-belysning.

Infografikken fra Lampegiganten.no kan til enhver tid benyttes, men da uendret. For eksempel i sosiale nettverk, i blogger eller websider. Utdrag av eller endringer av grafikken er ikke tillatt.

 

Om forfatter

Relaterte artikler

Legg igjen kommentar

Din e-post adresse blir ikke publisert